INDUSTRI

På med arbeidshanskene!

Å tro at politikerne skal finne ut av hva vi skal leve av etter oljen, er et blindskudd, skriver Anita Krohn Traaseth i TUs bidragsyternettverk.

- Den største faren i denne omstillingen er ikke fallende oljekurser og klimakrisen, de skaper mulighetsrommet. 
Den største faren er oss selv, skriver Anita Krohn Traaseth.
- Den største faren i denne omstillingen er ikke fallende oljekurser og klimakrisen, de skaper mulighetsrommet. Den største faren er oss selv, skriver Anita Krohn Traaseth. Bilde: Espen Zachariassen
7. mars 2015 - 09:05

I mer enn ti år har vi diskutert hva vi skal gjøre etter oljen. Fallet i oljeprisen 2014 aktualiserte diskusjonene. Vi fortsetter å diskutere i 2015.

Må oljekrana skrus av umiddelbart eller vil ha en oljeindustri i mange år fremover? Er landet i krise eller ikke? Landet vårt er ikke i krise, vi er i omstilling sa statsministeren og sentralbanksjefen i januar.

Ja, da bør vi velge å bruke resten av 2015 til å bli konkrete. Frem med forslagene. Det er næringslivets hovedoppgave nå.

På tide å ta på seg arbeidshanskene.

Roller og ansvar

Å tro at politikerne skal finne ut av hva vi skal leve av etter oljen, det er et blindskudd.

De skal være kloke og modige tilretteleggere for rammevilkår for ny økonomi og omstilling, men det er vi som må legge frem forslagene. Og de må være konkrete.

Det er mange politikere på Stortinget som aldri har jobbet i en bedrift, hatt linjeansvar eller jobbet med salg av varer og tjenester.

De aner ikke hva det betyr å leve med insolvensspøkelset slik mange norske grundere gjør ukentlig eller etablerte bedriftseiere som kjemper en hard internasjonal konkurranse hver dag.

Vi mobiliserer bredt

I Innovasjon Norge startet vi 2015 med arbeidshanskene på. Vi mobiliserer nå bredt hele landet og ulike næringer med ett formål; å levere en samlet oversikt over konkrete forslag til hva Norge skal satse på fremover, hva det betyr i (tverr)politiske tiltak og hvordan Innovasjon Norge kan bidra på best mulig måte.

I mai skal vi overlevere innholdet i vår årlige innovasjonstale, og du skal slippe å måtte komme på en konferanse.

Norge trenger ikke flere konferanser, vi har tusenvis.

Vårt mål er å spre innholdet i talen på hvert nes, tun, by og relevante land som er viktig for Norge.

Hver fylkeskommune og region i Norge blir nå utfordret til å jobbe tett sammen med oss for å bli tydelige på hva de som region kan levere til det nasjonale bordet. Og vi ber dem om å tørre å ha uttalte ambisjoner.

Nordland Fylkeskommune har allerede laget sin egen innovasjonsstrategi, og det gjør samarbeidet vårt enklere. Å vite hvem man er, hvilke forutsetninger man har og deretter samle seg om å ta noen valg, det er det vi må bli bedre på her til lands.

Vi engasjerer partene i arbeidslivet for å finne ut av hvilke innovasjoner som også skal gi oss flere arbeidsplasser og hva de selv vil gjøre for å tilrettelegge for det. Vi inviterer tenketankene til og selv å tenke høyt rundt dilemmaer i fremtidig innovasjonspolitikk. Vi mobiliserer miljøer som energi, IKT, offentlig, helse, bioøkonomi, reiseliv, forskning og utdanning for å bistå i arbeidet med å bli konkrete for sine næringer.

Kundene bestemmer!

Vi kjører dugnad med grundere for å sikre at vi møter de som grundere og ikke som byråkrater.

Vi har brukt høsten på å samle inn over 500 tidstyvinnspill fra våre kunder og nå skal de til livs, en etter en.

Vi kommer til å provosere ved å lufte elefantene i det norske innovasjonsrommet; enkeltmannsforetakene uten ambisjoner, grunder idéer som er basert på selge bøtter og spader til de virkelige gullgraverne, mangel på kunnskap og erfaring rundt vekst og internasjonalisering og ikke minst mangel på en kultur for å feile.

Media kan bidra

På kultursiden kan media hjelpe til.

Bli med og still kritiske spørsmål til EUs innovasjonsindeks som forteller at Norge er middelmådige på innovasjon. Det er viktig. Politikere tar beslutninger basert på disse indeksene. Og de stemmer ikke. De er utdaterte. SSB har korrigert det for lenge siden. Ikke hold denne myten i livet.

Hjelp oss heller med å gjøre som UK, å selv ta ansvar for å definere indikatorer som gjenspeiler landet næringsstruktur, konkurransefortrinn på områder vi må forbedre oss på. Ikke presenter grundere som går konkurs som tapere. Ikke snakk om vekst kun på den tradisjonelle måten. Vekst i 2015 og fremover handler ikke bare om at få personer gjør ei kortsiktig kule.

Å ikke stå i veien for oss selv

Den største faren i denne omstillingen er ikke fallende oljekurser og klimakrisen, de skaper mulighetsrommet.

Den største faren er oss selv.

Historien viser oss at vi er omstillingsdyktige. Det er mange år siden sist. Nå må vi røske litt opp i omstillingskunnskapene, i etablerte sannheter, maktbalanser, systemer og organisasjoner.

Det kommer til å gjøre vondt. I 2015 er det på med arbeidshanskene.

Denne bloggposten ble først publisert på tinteguri.com.

 

Les også saker fra tu.nos serie #Norgeetteroljen:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.