INDUSTRI

Umoe utsetter solsatsing

Solcellefabrikken i Canada skulle stått ferdig i 2012, men prosjektet er nå utsatt, melder Jens Ulltveit Moes selskap Umoe.
Solcellefabrikken i Canada skulle stått ferdig i 2012, men prosjektet er nå utsatt, melder Jens Ulltveit Moes selskap Umoe. Bilde: Åserud, Lise
Camilla Aadland
20. mai 2010 - 10:38

Jens Ulltveit-Moes selskap Umoe utsetter produksjonen av polysilisium i Miramichi i New Brunswick i Canada.

– Kapitalkostnadene ble for høye gitt styrkingen av den kanadiske dollaren, den internasjonale finanskrisen og usikkerheten rundt fornybar energi, skriver Umoe i en pressemelding.



Gikk ikke i hop

Fabrikken skulle koste 4,5 milliarder kroner og planen var at den skulle stå ferdig i 2012.

– Det er med tungt hjerte jeg har tatt denne beslutningen, men prosjektet gikk ikke i hop, sier Jens Ulltveit-Moe til E24.

Da planene først ble lagt, siktet han mot en kostnad på 700 millioner dollar, men nå er prosjektet kostnadsberegnet til 900 millioner dollar.

– Da er det bedre å si nei nå, enn å starte for så å måtte gi opp, sier Ulltveit-Moe.



Vil ha skog

Umoe vil fortsette utviklingen av området i Miramichi med fokus på skog og tømmervirksomhet.

– Utsettelsen er en skuffelse, men jeg er svært fornøyd med samarbeidet vi har hatt så langt med myndighetene i New Brunswick og vi vil fortsette å utvikle Umoes aktivitieter i Miramichi og skogvirksomheten i New Brunswick, kommenterer Ulltveit-Moe i Umoe i pressemeldingen.

Biodrivstoff

Umoe vurderer nå ulike alternative muligheter for industriområdet, enten andregenerasjons biofuel eller videre utvikling av skog og tømmerdrift.

Umoe vil fortsatt være involvert i solcelleforskning i New Brunswick ved å finansiere en forskerstilling ved Universitetet i New Brunswick, opplyser selskapet.


Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Kanskje senere

Håpet er at solcelleproduksjonenfabrikken kan bli noe av senere.

– Prosjektet er såpass velutviklet at det kan startes igjen på et senere tidspunkt dersom det skulle være ønskelig, skriver selskapet i pressemeldingen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.