INDUSTRI

Angriper Høyres klimapolitikk

IKKE ENNÅ: Næringsministeren kan ikke svare Alcoa på om de får bygge gassdrevet industri i Finnmark før EU har avgjort sitt industriregime om et par år når. - Vi må avvente det til det regimet er ferdigtegnet, sa Giske.
IKKE ENNÅ: Næringsministeren kan ikke svare Alcoa på om de får bygge gassdrevet industri i Finnmark før EU har avgjort sitt industriregime om et par år når. - Vi må avvente det til det regimet er ferdigtegnet, sa Giske. Bilde: Scanpix
Kjetil Malkenes Hovland
25. feb. 2011 - 14:09

Mens trønderne Bjørgen og Northug høstet medaljer under gårsdagens VM-sprint, høstet trønderen Trond Giske kritikk i Stortinget for regjeringens gasskraftpolitikk.

Bakgrunnen for debatten var et spørsmål fra Ketil Solvik-Olsen (Frp) om regjeringens nei til Alcoas planer om gassfyrt aluminiumsverk i Finnmark.

– Det er altså greit for denne regjeringen om Alcoa bygger et aluminiumsverk f.eks. i Frankrike, kjøper LNG-gass fra Snøhvit og brenner det i Frankrike. Men det er fullstendig ugreit om Alcoa sender penger, arbeidsplasser, kapital til Norge, men også brenner gassen i Norge. Da ser en seg blind på det nasjonale CO2-regnskapet framfor å se på de globale effektene, sa Solvik-Olsen, som mener regjeringen ikke legger til rette for industrien slik de hevder å gjøre.

Les hele debatten her

– Må følge klimaforliket

– Jeg ønsker Alcoa velkommen til å investere både i Finnmark og andre steder. Jeg ønsker norsk metallindustri en lysende framtid, svarte næringsminister Trond Giske (Ap).

Næringsministeren mener Klimaforliket på Stortinget setter så strenge innenlands kutt at det ikke er rom for mer gasskraft selv om man ønsker at metallindustrien skal lykkes. Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti skrev under på forliket, mens Frp måtte stå på gangen under forhandlingene.

OSLO  20100618.Frps Ketil Solvik-Olsen i Stortinget fredag ettermiddag. Opposisjonen varslet fredag at det ville bli fremmet mistillitsforslag mot olje- og energiminister Terje Riis-Johansen fordi de mener Stortinget bevisst ble feilinformert om tidspunktet for ferdigstilling av fullskala rense-anlegg for CO2 på Mongstad.Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
Næringsministeren mener Klimaforliket på Stortinget setter så strenge innenlands kutt at det ikke er rom for mer gasskraft selv om man ønsker at metallindustrien skal lykkes. Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti skrev under på forliket, mens Frp måtte stå på gangen under forhandlingene. ØNSKER GASS: Ketil Solvik-Olsen utfordret regjeringen til å si ja til gassfyrt industri. Næringsminister Trond Giske parerte med et utfall mot Høyre. Scanpix

– Derfor skjønner jeg godt at Fremskrittspartiet kan stå her og si: kjør på, bygg gasskraftverk, slipp ut, bruk ressursene uten hensyn til klimaet. Men at Høyre kan stå her og si det, uten å ta inn over seg det klimaforliket som Høyre den gang til og med sa at regjeringen var for defensiv på før vi kom fram til en enighet, har jeg verre for å forstå, sa Giske.

Høyre vil gi gass

Høyres representanter gav tidligere i debatten uttrykk for at regjeringen burde ha sagt ja til Alcoas gasskraftplaner i nord og til et nytt gasskraftverk i Elnesvågen i Møre og Romsdal.

– Når det gjelder Alcoas planer om industrietablering i Finnmark, er det uheldig at regjeringen ikke kan være villig til å bidra til å tilrettelegge for disse industriarbeidsplassene. Videre er det synd at Industrikraft Møre denne uken har valgt å legge sine planer om et gasskraftverk i Elnesvågen på is, siden regjeringens krav til rensing fra oppstart ikke er kommersielt mulig for disse aktørene, sa Siri Meling (H).

Næringsministeren understreket at han er teknologioptimist og tror at Norge kan bygge en industri som klarer å kombinere bruk av gass og malmressurser. Han skrøt av at regjeringen har satt av 100 millioner til Norges Geologiske Undersøkelser de neste fire årene for å finne flere mineralressurser.

– Men det må altså skje innenfor de rammene som norsk klimapolitikk setter, og etter hvert innenfor de europeiske reglene som kommer. Vi kan ikke svare Alcoa på hva som blir EUs regelverk ett, to eller tre år før det er ferdigtegnet. Det er det ingen norsk regjering som rår over. Vi må avvente det til det regimet er ferdigtegnet, sa Giske.

Les også:

Nordnorsk "månelanding"

Industrikraft Møre kan bli nedlagt

Det norske gasshykleriet

Industrikraft Møre lagt på is

– Kunne fått et bedre månelandingsprosjekt

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.