IT

Indisk IT-gigant: – Vær forberedt på helt nye ingeniøroppgaver

Norgessjef Vikramjit Singh Grewal og Berit Lund, direktør for bank- og finanstjenester hos indiske TCS forstår uroen hos norske it-ingeniører, men mener at de har store muligheter.
Norgessjef Vikramjit Singh Grewal og Berit Lund, direktør for bank- og finanstjenester hos indiske TCS forstår uroen hos norske it-ingeniører, men mener at de har store muligheter. Bilde: Espen Zachariassen
16. sep. 2014 - 10:42
Vis mer

Nesten halvparten av it-ingeniørene i Nito er engstelige for outsourcing og konkurransen fra internasjonale aktører med lavere timepriser.

Det kommer frem i en undersøkelse i regi av Nito i sommer.

Store internasjonale selskaper har vært representert i Norge i flere tiår. Både Capgemini og Accenture er gjengangere i større anbudskonkurranser.

Dette er vestlige selskaper med godt fotfeste og som blir oppfattet som en del av den norske it-bransjen.

Disse har lenge gjort nytte av indisk kompetanse, gjerne med egne leveransesentra i India.

De senere årene har det skjedd en endring ved at store indiske it-selskaper som TCS, HCL og Infosys har etablert seg i Norden.

Her inngår de hovedkontrakter med norske bedrifter direkte og får kontroll med hele verdikjeden.

Les også: Disse jobbene er mest truet av outsourcing

Naturlig uro

Tata Consultancy Services, TCS, er it-divisjonen i den indiske industrigiganten Tata Group.

TCS etablerte avdelingskontor i Oslo i 2006. Målgruppen er store bedrifter, og norgessjef Vikramjit Singh Grewal kaprer stadig kontrakter. Favoritten er driftsavtaler, og det innebærer ikke sjelden at selskapet overtar deler av it-miljøet i en bedrift.

Han forstår at inntoget til store aktører som TCS skaper uro blant de norske it-ingeniørene.

– Når det oppstår behov for endringer i en bransje, må arbeidsforholdene endre seg. Og det kan naturlig nok skape uro, sier Grewal til Teknisk Ukeblad.

Les også: Slik outsourcer du riktig

Opptur

Hans holdning er at både bedriften og medarbeiderne må være i stand til å omstille seg i takt med endringene i markedet.

– Ellers kan det gå galt, sier norgessjefen.

Selv opplever han opptur og må snart flytte over i større lokaler for tredje gang på åtte år.

– Men husk at selv om det nå er selskaper fra India som kommer på banen, vil nok også vi oppleve sterk konkurranse etter hvert. Den kommer blant annet i form av automatisert programmering av løsninger, basert på eksisterende koder. Det ser vi allerede de første eksemplene på, sier Grewal.

Les også: – Frykten for arbeidslivet i IT-bransjen er alvorlig

Direktør for bank- og finanstjenester Berit Lund hos indiske TCS ønsker seg en andel på 50 prosent norsk kompetanse i selskapet.
Direktør for bank- og finanstjenester Berit Lund hos indiske TCS ønsker seg en andel på 50 prosent norsk kompetanse i selskapet.

Trenger de norske

Noe av hemmeligheten til den indiske suksessen er å knytte til seg etnisk norske med rett kompetanse.

Det er nødvendig for å forstå lokal bedriftskultur og for å få innpass hos nye oppdragsgivere.

En av dem er direktøren for bank- og finanstjenester ved det norske kontoret. Og Berit Lund mener det er feil å tro at norske teknologer ikke har en fremtid på hjemmebane.

– Vi ønsker oss en norsk andel på rundt 50 prosent på våre oppdrag. Så det er behov for norske ressurser også hos indiske selskaper, poengterer hun.

Les også: It-sjefene orker ikke mer printertrøbbel og glemte passord

Design og innkjøp

Men arbeidsoppgavene endrer seg. Den rene kodingen blir mer eller mindre borte.

– Men selv om store bedrifter i betydelig grad velger å sette bort masseproduksjon innenfor drift, vedlikehold og utvikling, vil det være behov for personer som kan designe løsninger, sier Lund til Teknisk Ukeblad.

– Og norske it-folk er sentrale i å legge premisser for og stille krav til innkjøp av it-tjenester til bedrifter som ikke produserer alt selv, legger hun til.

Les også:

Inderne har de mest fornøyde kundene i nord

Sjekk den kanadiske ingeniørens «guide til nordmenn»

Fikk avslag fra Innovasjon Norge, slo an i USA  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.