BYGG

Full forvirring rundt energimerking

Mona StrandeMona StrandeJournalist
27. mars 2008 - 23:20

For snart et år siden sendte Olje- og energidepartementet ut et høringsnotat for energimerking av bygninger, med høringsfrist i september 2007.

Etter den tid har det vært gjort svært lite med saken i departementet.

NVE, som har ansvar for innføring av ordningen, venter nå på klarsignal fra OED før de får kommet seg videre.



Venter på vedtak

- Odelstingsproposisjonen om gjennomføring av bygningsenergidirektivet er ikke lagt frem ennå. Før vi kommer videre må den legges frem og vedtas i Stortinget. Det er denne proposisjonen som skal ta stilling til hva som skal innføres som en del av ordningen, sier Olav K. Isachsen i NVE.

Bygningsenergidirektivet er et EU-initiativ som Norge må innføre som konsekvens av EØS-avtalen. I EU er den endelige fristen for å innføre direktivet, og dermed også energimerking av bygninger, 4. januar 2009.



Ikke før sommeren

- Vi jobber for at det skal være mulig å sette ordningen i kraft fra nyttår. Det går greit hvis proposisjonen blir klar nå snart, og departementet har sagt den ikke skal komme lenge etter påske. Men kommer vedtaket så sent som i november, får vi altfor kort tid til å rekke den fristen, sier medierådgiver Hilde Harket i NVE.

Olje- og energidepartementet (OED) er imidlertid ikke så sikre på når proposisjonen vil bli vedtatt:

- Den kommer i løpet av året, men det er vanskelig å si akkurat når, for de har jobbet så lite med dette i det siste. Antakeligvis kommer den i alle fall ikke før sommeren, sier kommunikasjonsrådgiver Unni Claussen i OED.



Store forhåpninger

Imens kan ikke bransjen gjøre annet enn å vente. En av dem som venter i spenning er Jon-Viking Thunes i Opticonsult:

- Tidsproblemet de har nå går nok mest på hvordan ordningen skal administreres, og det må de tenke nøye gjennom. Det er ikke minst viktig for å kunne håndheve ordningen. Vår forventning er at energimerkeordningen skal bli det dokumentet som vil synliggjøre gode og dårlige bygg, og som virkelig gir byggherren et økonomisk insitament til å bygge for lavest mulig energibruk - for å oppnå høye leiepriser og god omsetningsverdi.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.