KLIMA

FNs klimaprosess berget inntil videre

HÅP: Miljøaktivister i Cancun danner ordet «håp» på stranda. Delegatene i den mexicanske byen ble til slutt enige om en slutterklæring lørdag, og FNs klimaprosess er berget inntil videre.
HÅP: Miljøaktivister i Cancun danner ordet «håp» på stranda. Delegatene i den mexicanske byen ble til slutt enige om en slutterklæring lørdag, og FNs klimaprosess er berget inntil videre. Bilde: Scanpix
12. des. 2010 - 11:40
Vis mer

FNs klimaprosess og troverdighet ble reddet med enigheten i Cancun. Men vanskelige stridsspørsmål gjenstår, og pusterommet varer bare et år.

Nytt håp

Landene på klimamøtet i Mexico ble til slutt enige lørdag, etter uker med tøffe forhandlinger. Et viktig skritt framover i arbeidet mot klimaendringer, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

– Cancún-avtalen bidrar til å gjenopprette tilliten til FN-prosessen og skaper nytt håp for at verdenssamfunnet kan løse klimakrisen. Avtalen gir et godt grunnlag for å komme fram til en bindende klimaavtale, og dette er vi veldig fornøyd med, sier Stoltenberg.

Balansert

Utsendinger til møtet mener slutterklæringen er nettopp den balanserte pakken av beslutninger som lenge har vært etterlyst. Erklæringen omfatter en lang rekke vedtak på ulike områder som hører innunder klimaforhandlingene. Et av de mest konkrete er opprettelsen av et fond som skal bidra til finansiering av klimatiltak i fattige land.

Avtaleteksten inneholder også en oppfordring om å handle raskt for å unngå at temperaturen på jorda stiger mer enn 2 grader. Men en resolusjon om viktige punkter utsettes, spesielt gjelder det fremtiden til Kyoto-protokollen, som utløper i 2012.

Troverdighet

– Dette er ikke et stort skritt videre mot en avtale som erstatter Kyoto. Men det er et stort skritt i retning av å berge FN-prosessen, sier forsker Guri Bang ved Cicero senter for klimaforhandlinger til NTB.

– Jeg tror forhandlerne følte et stort behov for å ta noen skritt videre for at prosessen ikke skulle miste troverdighet, sier hun om faren for nok et klimamøte uten viktige resultater.

Sterke protester

Prosessen fram til enighet i Mexico var ikke lett, og Bolivia la inn sterke protester mot sluttdokumentet. Som det eneste av mer enn 190 land, fastholdt bolivianerne at avtaleteksten ikke var god nok.

– Denne teksten er ikke et steg framover, men et steg bakover, sa Bolivias sjefforhandler Pablo Solón og krevde full konsensus om vedtaket.

Kubbet igjennom

Innvendingene ble blankt avvist av Mexicos utenriksminister Patricia Espinosa, som ledet møtet.

– Konsensus betyr ikke enstemmighet, og enda mindre at én delegasjon skal kunne nedlegge veto mot den vilje som er nådd gjennom så mye arbeid, sa hun og klubbet teksten igjennom.

– Bedre enn ventet

Flere av delegatene i Cancun ga uttrykk for at den viktigste seieren faktisk var å bli enige om et kompromiss.

– Vi har bevist at multilateralisme kan gi resultater, sier EUs klimakommissær Connie Hedegaard, som ledet de utskjelte København-forhandlingene i fjor.

Miljøminister Erik Solheim (SV) mener utfallet av konferansen er langt bedre enn hva som var ventet på forhånd.

Han er overbevist om at enigheten i den mexicanske badebyen Cancún gir et godt grunnlag for de videre forhandlingene fram mot det neste store klimamøtet i Sør-Afrika.

Riktig retning

De norske miljøorganisasjonene mener mye gjenstår før en rettferdig og bindende klimaavtale er på plass, men er enige om at slutterklæringen i Cancún er et viktig skritt i riktig retning.

– Neste år blir et viktig år hvor vi må få på plass langt større utslippskutt, særlig i den rike del av verden enn det vi har fått presentert så langt, sier leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.