OLJE OG GASS

Elektrifiseringen har gitt obs-varsel på Norge

– Arbeiderpartiet følges med argusøyne.

Saken om elektrifisering av Utsirahøyden er blant flere saker som gjør at Norge har fått et obs-varsel på seg i forbindelse med sokkelens attraktivitet.
Saken om elektrifisering av Utsirahøyden er blant flere saker som gjør at Norge har fått et obs-varsel på seg i forbindelse med sokkelens attraktivitet. Bilde: ABB
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
20. aug. 2014 - 12:07

OSLO: Bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass har fått analyseselskapet IHS til å se på norsk sokkels attraktivitet internasjonalt.

I korte trekk sier rapporten at norsk sokkel fortsatt er attraktiv. Men samtidig er det notert obs-varsler på Norge – blant annet på grunn av et knippe politiske beslutninger som har gjort forutsigbarheten noe dårligere.

Disse beslutningene er de følgende tre: Økt CO2-skatt, de rødgrønnes skatteskjerpelser og Stortingets inngripen i saken om elektrifisering av Utsirahøyden.

Les også: Her er 10 triks Statoil bruker for å virke miljøvennlige

Fortsatt attraktivt

I tillegg har Arbeiderpartiet med sin nye leder Jonas Gahr Støre fått kritiske blikk på seg, ifølge rapporten.

– Arbeiderpartiet følges med argusøyne, fortalte leder i Norsk olje og gass, Gro Brækken da rapporten ble presentert i dag.

Hun understreket at rapporten ikke tar for seg Norsk olje og gass sine synspunkter.

– Dette er ment som en analyse av hvordan utenlandske investorer og medier ser på norsk sokkel. Denne analysen har viktig info for oss som bor og lever i Norge og for olje- og gassnæringen, sa Brækken.

Til Teknisk Ukeblad utdyper hun hva obs-varselet betyr for Norge.

– Vi oppfattes som attraktive fortsatt. Men etter presseoppslag i internasjonale medier har vi vært bekymret over om dette har skapt en alvorlig usikkerhet i internasjonale finansmiljøer og i hovedkontorene til internasjonale selskaper. Rapporten bekrefter at vi fortsatt er attraktive, sier Brækken.

Les også: Her løftes Valemon på plass

Gro Brækken i Norsk olje og gass synes det er viktig å følge med på obs-varslene.
Gro Brækken i Norsk olje og gass synes det er viktig å følge med på obs-varslene.

Må få frem uroen

Men Brækken mener fortsatt det er viktig å følge med på de såkalte obs-sakene.

– Vi skal være oppmerksomme på dette. Det vi oppfatter her hjemme er kanskje ikke så lett å oppfatte eksternt.

Spesielt peker hun på skatteendringene fra de rødgrønne og Utsirahøyden.

– Skatteskjerpelsen kom uten noen prosess og uten noen begrunnelse. Stortingets inngripen i Utsirahøyden gjør også at mange er interessert i å følge med på det som skjer i Norge. I tillegg er det en interesse rundt Arbeiderpartiets nye leder.

– Hvor alvorlig ser dere på obs-varslene?

– Vi mener det er viktig å få frem det positive, ved at norsk sokkel fortsatt er attraktiv. Samtidig er det viktig å få frem den uroen som er skapt av norske politikere.

Les også: Riksantikvaren vil vite om det finnes spor etter istidsmennesker

Økt utvinng

Brækken sier at spesielt saken om Utsirahøyden var en sak de som bransjeorganisasjon ikke var fortrolige med.

– Vi var veldig uenige i den inngripen i Utsirahøyden-saken før den var ferdigbehandlet. Norsk oljepolitikk har blitt styrt med stramme regler og sterk skattelegging, men på en veldig forutsigbar måte.

– Hva må til for fjerne obs-varselet?

– En sak som er viktig her er forventningene om økt utvinning. Hva som skjer her er viktig. I regjeringserklæringen har de sagt at de skal se på mulige skatteendringer for å stimulere til mer økt utvinning. I statsbudsjettet kan de ha muligheten til å konkretisere hva dette skal være. Det blir en test på hvilken politikk Regjeringen skal føre.

Les også: – Tjukkaser må behandles som funksjonshemmede

SV: Vi er blant de mest stabile

SVs Heikki Holmås, som var svært aktiv i debatten rundt Utsirahøyden, var også til stede på Norsk olje og gass-presentasjonen i dag.

Til Teknisk Ukeblad forteller han at han er glad for konklusjonen i rapporten.

– Det som kom frem her i dag viser at Norge er ett av verdens absolutt mest politisk stabile land. Det er jeg stolt over. Så har vi en debatt om hvordan oljevirksomheten må innordne seg klimamålene vi har satt oss. Vi vet det må komme mer grønt næringsliv for at vi skal bli mer uavhengige av oljesektoren, sier han.

Han er dog overrasket over at Utsirahøyden-saken har hatt noe å si for forutsigbarheten til norsk sokkel.

– Oljenæringen må de også ha respekt for og forståelse for at vi politikere diskuterer hvordan vi skal få oljeselskapene til å forholde seg til vårt ønske om et togradersmål. De planlegger for en fremtid med 3-4-graders økning. Jeg er også overrasket over oljenæringens overraskelse over at Utsirahøyden ble vedtatt elektrifisert. Alle som har fulgt med på denne saken vet at dette var noe Stortinget ønsket gjennom et bredt flertall.

Les også:

Derfor vil Tord Lien hente opp oljen utenfor barndomshjemmet sitt

– Den beste ingeniøren kan bli satt til å føre tall i en rubrikk

500 rumenske ingeniører ville til Norge. Bare 6 fikk jobb  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.