KRAFT

Dobbelt så mange søknader til Enova

Fornøyd: Nils Kristian Nakstad, administrerende direktør i Enova er fornøyd med utviklingen til tross for at en del prosjekter ble kansellert.
Fornøyd: Nils Kristian Nakstad, administrerende direktør i Enova er fornøyd med utviklingen til tross for at en del prosjekter ble kansellert. Bilde: Enova
28. feb. 2014 - 16:45

Enova fikk dobbelt så mange søknader om støtte i fjor som i 2012, og aldri har flere prosjekter fått støtte. Det viser resultatrapporten som ble overlevert olje- og energiminister Tord Lien fredag.

To milliarder

– Vi ser en spesiell positiv utvikling i eiendomsbransjen. Vi investerte 730 millioner i yrkesbyggsektoren i 2013, og det er også den sektoren som bidrar sterkest til energiresultatet vårt, sa administrerende direktør i Enova, Nils Kristian Nakstad, under overrekkelsen på statsrådens kontor.

Enova bevilget i alt to milliarder kroner fordelt på 1350 prosjekter i 2013. Prosjektene skal gi et årlig energiresultat på 1,4 TWh, introdusere ny teknologi i markedet og redusere utslippene av klimagasser.

I tillegg til de 1350 prosjektene ga Enova i fjor støtte til 6800 energitiltak i boliger.

Det betyr at sjansene for å få gjennomslag er forholdsvis stor. Enova opplyser i en e-post til Teknisk Ukeblad at de mottok 1600 prosjektsøknader og i overkant av 7000 søknader om støtte til energitiltak i boliger.

Les også: Foreslår enøk-fradrag på 100.000 kroner i året

Kansellerte prosjekter

Men det er også skjær i sjøen. 140 prosjekter ble kansellert i fjor til tross for at det er bevilget midler. Aldri før er så mange blitt kansellert.

– Det er hovedsakelig prosjekter innen varme og industri som ble kansellert. Felles for disse er manglende lønnsomhet og at uro i kraftprisene har gjort dem mindre aktuelle, sier Eiliv Flakne, kommunikasjonssjef i Enova.

Det største kansellerte prosjektet i 2013 kom da fabrikken til Sødra Cell Tofte AS ble avviklet.

En trøst for Enova er det at 100 av de kansellerte prosjektene er små, med mindre enn 0,5 GWh i kontraktsfestet resultat.

Les også: Billig strøm betyr færre varmepumper

Skape etterspørsel

– Skal vi lykkes med oppdraget vårt, må vi skape varige endringer i etterspørsel og tilbud etter fornybare energiløsninger. Et godt eksempel er vår støtte til passivhus. Før vi lanserte investeringsstøtten ble det nesten ikke bygd slike hus. I 2013 var 10 prosent av alle nyoppførte yrkesbygg passivhus. Denne endringen viser at energieffektive bygg nå vinner fram i markedet, sier Enova-sjefen Nils Kristian Nakstad.

Utfordringer

Mens Enova er fornøyd med resultatet både innen yrkesbygg og fornybar varme, skulle de gjerne sett flere store prosjekter i industrien.

– Markedene for norsk industri har dels vært krevende og urolige. Det investeres relativt lite i fastlandsindustrien, og det gjenspeiler seg i våre resultater. Et positivt trekk er et rekordhøyt antall mindre prosjekter fra flere bedrifter enn tidligere, utdyper Nakstad.

Les også: Disse vinduene fungerer både som ventilasjon og oppvarming

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Optimistisk

Nils Kristian Nakstad er optimistisk og har tro på mange gode prosjekter framover.

– Vi ser at flere og flere er opptatt av grønn konkurransekraft. Samtidig ser vi at det er krevende å dra ny teknologi ut i markedet og at lave kraftpriser gjør energieffektivisering mindre lønnsomt i det korte bildet. Det er bred enighet om at disse tiltakene er svært viktige for å sikre forsyningssikkerheten og redusere klimagassutslippene. Her har Enova en viktig jobb å gjøre, avslutter Nakstad.

Les også:

Smartere varmepumper skal få ned strømregningen

Denne pæra fortsetter å lyse ved strømbrudd

Skal lagre store mengder energi i betong  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.