T2

Den beste TV-en på markedet akkurat nå

TEST: Panasonic TX-P60ZT60.

Panasonic TX-P60ZT60.
Panasonic TX-P60ZT60. Bilde: Panasonic
2. nov. 2013 - 09:38
Vis mer

Sist gang vi stiftet bekjentskap med Z-serien til Panasonic, var i 2009. Da hadde Pioneer avsluttet sin plasmaproduksjon, og Panasonic så sitt snitt til å lansere Z-serien, en kompromissløs TV med meget gode ytelser.

Etter dette forsvant Z-serien og VT-serien ble kongen på haugen fra Panasonic.

Derfor ble vi en smule overrasket over at Panasonic relanserer Z-serien med ZT60 i år.

Gledelig overrasket, vel å merke.

Mye å leve opp til

VT-serien har som nevnt vært flaggskipet til Panasonic i flere år, så bare det å tenke på å lage en modell som overgår denne, må ha vært en utfordring.

På en annen side har Panasonic annonsert at de kommer til slutte å produsere plasmaskjermer, så da er det kanskje en god ide å vise verden hva man virkelig kan få til om man vil lage en skjerm som setter spor etter seg i historien, slik Pioneer gjorde med sine Kuro-skjermer.

Det er nemlig en kjensgjerning at det snakkes om Kuro daglig på forumer, og den dag i dag er dette skjermer som mange mener er bedre enn dagens.

Derfor er det en formidabel jobb Panasonic har tatt på seg med ZT60. Grunnen til at vi nevner dette med Kuro er at det faktisk nettopp var en Kuro-skjerm Panasonic sammenlignet med under pressevisningen.

Det betyr at Panasonic legger listen høyt!

TEST: Samsung PS64F8505: Samsungs beste TV noensinne?

Det er noe eget med plasma

Vi skal ikke stikke under en stol at vi har plasma som en favoritt. Det kommer av at vi er opptatt av best mulig naturtro bildekvalitet, og i våre øyne er en god plasmaskjerm bedre enn motstykkene med LCD-motor.

Det som i første rekke tiltaler oss er det fantastiske sortnivået som gir en dybde i bildet som på sitt beste nesten ser ut som 3D.

Innsynsvinkel har heller ikke vært en utfordring med plasma. Man kan sitte langt ut mot siden, og fortsatt ha like god balanse i bildet som de som sitter rett foran. Prøv det på en LCD-TV!

Ansi-kontrasten er også langt høyere på en plasmaskjerm enn det den er på kantmonterte LED-LCD-skjermer.

Noen ulemper

Vi må også medgi at vi nok også ser litt gjennom fingrene på de små svakhetene som finnes på plasma, fordi vi rett og slett mener at fordelene er så mye større enn ulempene.

Ja, vi ser at det er flere graderinger på plasma, og at det for Panasonics del også er vifter som går for å kjøle ned elektronikken. Men for vår del er det den totale bildeopplevelsen som betyr noe, og da leverer plasma det best bildet.

Vi er dog klar over at mannen i gata, eller folk flest, ikke deler denne oppfatningen. Det betyr vel egentlig at de aller fleste synes bildet på en moderne LCD-skjerm er bra nok, samt at demomuligheter og utvalg på plasma er begrenset.

Det er derfor vi tar plasma på alvor, for i mange tilfeller er den eneste muligheten for å skaffe seg et inntrykk av de beste plasmaskjermene nettopp gjennom tester og omtaler.

Plasma er dessverre en døende teknologi, og de aller fleste regner med at OLED kommer til å overta stafettpinnen når denne teknologien er moden for massemarkedet.

Inntil det skjer lever plasma i beste velgående.

TEST: Western Digital AVTV: Med denne kan du hive ut dekoderen

Stilfullt design

At ZT60 er en premium-TV er det ikke vanskelig å se. Det heldekkende frontglasset er rammet inn med en ramme av blankpolert metall, og det hele oser av klasse.

Den er selvsagt ganske lik VT60, men mangler det innebygde kameraet. Et eksternt kamera er derfor eneste mulighet. Fjernkontrollen er oppgradert og ligner strengt tatt mye på den som fulgte med VT30 for et par år siden.

Den er sort og har en litt høyere standard en den plastpinnen som følger med VT60. Det følger også her med en ekstra fjernkontroll - som også åpner for talestyring.

I likhet med de andre modellene kommer ZT60 med den nye smart-TV-plattformen. Det betyr hjem-skjerm og en mer konkurransedyktig plattform. Den er nok ikke like god som Samsung sin plattform, men forskjellene er mindre på årets modeller enn på foregående år.

ZT60 kommer utelukkende i 60 tommer i Europa. I USA leveres den i 65 tommer, og det hadde vi gjerne sett at også vi europeere kunne fått.

Fem tommer er ikke all verden på papiret, men 12,5 cm mer i diameter er faktisk en del ekstra bilde.

Menyene

Menymessig er ZT60 identisk med VT60. Menyene er meget oversiktlige og kommer med ledetekster slik at man enkelt kan se hva de forskjellige innstillingene gjør.

Bildemessig kommer ZT60 med alle de verktøyene man trenger for å kalibrere bildet til perfeksjon. Den har som VT60 både THX- og ISF-modus.

THX er greit å velge om man ikke skal kalibrere, men vi føler at om man velger å kjøpe en TV som denne, så er det meningsløst å ikke benytte muligheten til å få den kalibrert.

Panasonic er også en av få som støtter autokalibrering med Calman-software.

Les også: Vi tester fem av de heftigste flatskjermene på markedet

Endelig doble tunere

En nyhet i 2013 er introduksjonen av doble sett med tunere. Dermed er det betydelig mer interessant å benytte de interne tunerne.

Med doble tunere kan man se et program samtidig som man tar opp et annet. Slik har det ikke vært tidligere, og dermed har man vært tvunget til å fortsette å bruke en ekstern tuner.

Panasonic har i tillegg til doble tunere også plass til 2 CA-moduler. Det er nødvendig for å kunne håndtere to krypterte sendinger samtidig.

 Som tidligere kan man koble til en USB-harddisk for å få den samme funksjonaliteten som en normal PVR gir.

Det finnes egne harddisker spesielt beregnet for TV-er som denne, og som kommer med USB 3.0 for å gi tilstrekkelig overføringshastighet. De kommer også med en egen software som støttes av TV-en. Den ene USB-porten på TV-en er derfor 3.0.

Bildedynamikk og et uendelig sortnivå

For å gjøre dette skikkelig satt vi opp 60ZT60 side om side med 65VT60 i en normal stue. Det er for å si det enkelt den eneste måten å sammenligne på. Det er selvsagt ikke tilfeldig at det er VT60 vi sammenligner med.

Hvor store er så forskjellene på disse skjermene? For å si det enkelt er det ikke veldig store forskjeller på disse to modellene. Til det er VT60 for god.

De er dog ikke helt identiske, selv om mye fremstår som likt. I et mørklagt rom fremstår begge skjermene med et fantastisk sortnivå som får samtlige LCD-skjermer til å vende seg bort i ren frustrasjon.

Fargegjengivelsen er strålende, men man må sette av penger til kalibrering for å hente ut det beste resultatet. Uten kalibrering heller det litt mot rødt både i gråskalaen og i fargerommet. Det er ikke mye, men en flatskjerm som denne vil man ha perfekt.

Det er først og fremst når det er litt lys i rommet at forskjellene mellom disse to modellene trer frem. ZT60 er klart bedre til å undertrykke lys og refleksjoner, og fremstår med klart bedre sortnivå på dagtid.

Det er viktig fordi man tross alt også ser på TV med mye lys i rommet. Vi oppfatter også at det er litt mer lysstyrke på ZT60 enn det er på VT60, men den forskjellen er ikke så stor.

Begge modeller fremstår med klart mer lys en forgjengeren VT50, og fungerer derfor bedre i lysere omgivelser. Likevel er det i mørke omgivelser man virkelig får valuta for pengene.

Da får man servert et bilde som er helt fantastisk, og som har en dybde og et sortnivå som man må oppleve selv, for å kunne forstå vår sterke fascinasjon.

Konklusjon

ZT60 er en fantastisk skjerm som stiller de fleste andre skjermer i forlegenhet. Den får, ikke helt overraskende, stor konkurranse fra egne rekker.

VT60 er nemlig ikke veldig mye dårligere, og koster tross alt 12.000 kroner mindre - samtidig som den gir deg 5 tommer mer bildeopplevelse.

Vil man ha det beste er det dog ingen vei utenom ZT60.

Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.

Les også:

TEST: Hvor mye mer lyd får du for 14000 enn 5000 kroner?

Endelig kommer OLED-TV-ene i butikken  

TEST: Get Box II: En totrinns underholdnings-rakett

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.