OLJE OG GASS

Det ble sagt at det var umulig å få til. Nå er de nominert til prestisjetung pris

Her er ti oljeteknologier som kjemper om ONS-prisene.

Ti forskjellige oljeteknologier er med i finalene til de to prestisjetunge prisene på årets ONS. Her er de representert ved One Subsea (øverst til venstre), WiSub (øverst til høyre), West Group og Island Offshore/Centrica.
Ti forskjellige oljeteknologier er med i finalene til de to prestisjetunge prisene på årets ONS. Her er de representert ved One Subsea (øverst til venstre), WiSub (øverst til høyre), West Group og Island Offshore/Centrica. Bilde: Statoil, Wisub, West Group og Centrica.
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
4. aug. 2016 - 06:00

En av verdens største olje- og energikonferanser, Offshore Northern Seas, går av stabelen i månedsskiftet august/september. Her blir to prestisjetunge teknologipriser delt ut:

SME Innovation Award, en pris for små og mellomstore teknologibedrifter, og ONS Innovation Award som er selve hovedprisen, og som er myntet på de store selskapene.

Ifølge ONS har de aldri før fått så mange søkere som i år: 130 selskaper har ønsket å delta i kampen om prisene – og disse er nå kokt ned til ti finalister: Fem i hver kategori.

Teknisk Ukeblad presenterer her selskapene som kjemper om prisene.

Ventilteknologi

Ifølge leder for innovasjonsjuryen, Siri Helle Friedemann, var det rekordmange søkere, særlig innen boring og brønn, men også en del innen plugging og forlating (P&A).

– Det setter vi stor pris på. Disse prosjektene er noe som representerer store kostnader, ikke bare for operatøren, men også for Staten, sier Friedemann, som til daglig leder petroleumsavdelingen i Norges forskningsråd.

– Det var også flere søknader innen fornybar enn tidligere. Dette er viktig og svarer på ONS sitt tema i år, som er transition. Generelt sier søknadsbunken en del om innvoasjonsevne  og vilje hos aktørene: Den er stor, sier hun videre.

Dette er finalistene i kategorien små og mellomstore selskaper, ONS Innovation Award, SME:

InflowControl – Autonomous Inflow Control Valve:

Denne teknologien er den første og eneste kjente teknologien som kan stenge av uønsket gass og/eller vann autonomt og lokalt I en brønn, og på samme tid øke oljeproduksjonen og oljeutvinningen, noe som har vært et prioritert område for industrien.

Teknisk Ukeblad har tidligere omtalt ventilteknologien til dette norske selskapet.

– Vi så hvor mye vi kunne gjøre med utvinningsgraden for olje ved å stenge for gass og vann. Dette var en type teknologi vi hadde jobbet med som oppfinnere siden 2006, og vi følte vi satt på mye kunnskap og kompetanse som vi ville bruke til å utvikle teknologien enda mer. Det ble starten, og vi har ikke angret ennå, fortalte en av grunderne, Vidar Mathiesen til Teknisk Ukeblad.

– Ble fortalt at det ikke gikk an

Robotic Drilling Systems AS (RDS) – Robotic Drill Floor System

RDS har utviklet det som blir omtalt som en gamechanger: En elektrisk løsning for boredekk som består av robotteknologi, slik at man kan gjøre boredekksoperasjoner fullstendig ubemannet.

Systemet takler utstyr og rør av alle typer og størrelser, og teknologien kan bli brukt flere steder, og både offshore og onshore. Teknisk Ukeblad har tidligere skrevet om selskapet og teknologien. De ble fortalt at det de forsøkte på ikke gikk an. Les historien her.

Reduksjon av utslipp og kostnader

TechInvent AS – FluidCom:

Det norske selskapet TechInvent AS er med i finalen for sitt FluidCom-konsept, som er en ventil konstruert rundt et nytt prinsipp for dosering av kjemikalieinjeksjon. Ventilåpningen blir styrt av temperaturen via integrert varmeelement.

Selskapet har tidligere vunnet Tekna Stavangers teknologipris for den samme teknologien.

West Drilling Product – Continuous Motion Rig (CMR)

West Drilling Product har patentert og bygget en ny generasjons borerigg, som de kaller Continuous Motion Rig. Dette blir omtalt som den første boreroboten i verden, og gjør at det for første gang er mulig å bore kontinuerlig uten å stoppe for hver rørlengde.

Som Teknisk Ukeblad tidligere har skrevet, vil teknologien også redusere utslippene med 60 prosent når det gjelder CO2 og kostnadene med om lag 40 prosent.

West Group var for øvrig nominert til Teknisk Ukeblads teknologibragd i 2014. Les mer om det her

WiSub AS – Torden

Det norske selskapet WiSub har utviklet konseptet de kaller Torden, der de kan overføre kraft med 1kW med høyhastighets dataoverføring under vann. Dette gjøres uten metallpinner for å overføre strømmen, noe som tidligere har ført til store problemer.

Teknisk Ukeblad omtalte teknologien i fjor, da vi møtte selskapet i Houston. Her fortalte de om hvordan de hadde klart å gjøre det man tidligere trodde var umulig. Les saken her.

WiSub har fått det umulige mulig, og kan overføre strøm subsea uten metallpinner. <i>Foto: WiSub</i>
WiSub har fått det umulige mulig, og kan overføre strøm subsea uten metallpinner. Foto: WiSub

 

Karbonfangst i membran

Dette er finalistene i ONS Innovation Award, store selskaper

Air Products AS –CO2 Capture by Membrane Technology

Air Products AS Norway er et engineeringselskap og produksjonsfirma fra Kristiansand som har spesialisert seg på membranbehandlingssystemer for olje-, gass-, og maritimbransjen. Teknologien de er i finalen for nå, dreier seg om CO2-fangst med membranteknologi, der de blant annet i løpet av 2016 skal teste teknologien på Norcems sementfabrikk i Brevik.

Som Teknisk Ukeblad tidligere har skrevet, skal prosjektet forsøke å få membranene til å hente ut CO2 fra røykgassen til sementfabrikken. Les saken her. 

Interwell P&A – Superior P&A Solution

Som det tidligere har vært satt stort fokus på, vil det være et betydelig behov for plugging av brønner. Problemet med dette har vært at pluggeoperasjoner ikke tilfører noe av verdier for selskapene, men det er likevel en jobb som må gjøres.

Løsninger som gjør at dette kan gjøres så effektivt som mulig har derfor lenge vært etterspurt. Interwells nye løsning gjør at man ikke behøver rigg for å gjennomføre pluggingen, og man behøver ikke å fjerne tubingen før operasjonene.

Dette blir sett på som en betydelig kostnadssparer, rett og slett fordi man kan gjøre det fra rimeligere fartøyer enn rigger. Selskapet har tidligere fått pris fra Rystad Energy for sin internasjonalisering.

Fra Vegvesenet til Butch

Island Offshore/Centrica – Riser-less Coil Tubing Drilling

Da Teknisk Ukeblad skrev om denne kuriøse saken, ble det omtalt som en verdensnyhet. Centrica meldte om at boremannskapene deres svevde på skyer etter at teknologien fungerte.

Riser-less Coil Tubing Drilling ble tatt i bruk i forbindelse med Butch-funnet, og boremetoden gjorde at selskapet kunne bore både billigere og tryggere enn vanlig.

Løsningen – også kalt kveilerørsboring – ble hentet etter at Island Offshore brukte boremetoden på vegne av Statens Vegvesen på Rogfast-prosjektet.

Etter at vi gjennomførte Rogfast-prosjektet med stor suksess, hadde vi i samme øyeblikk kvalifisert teknologien vår. Da opplevde vi at det våknet en del folk i oljeselskapene, fortalte Per Buset, avdelingsleder for topphullsboring i Island Offshore.

Les hele saken fra Teknisk Ukeblad her. 

Her er bilde fra kveilerørsboringen til Centrica og Island Offshore. <i>Foto: Centrica</i>
Her er bilde fra kveilerørsboringen til Centrica og Island Offshore. Foto: Centrica

One Subsea – Multiphase Compressor

Denne teknologien er verdens først våtgasskompressor som ikke krever en oppstrøms separasjonsfasilitet, som i stor grad forenkler subseasystemet. Statoil, som har tatt teknologien i bruk på Gullfaks, pekte i en artikkel fra Teknisk Ukeblad på at det var flere hyggelige aspekter ved konseptet.

– Det er spesielt hyggelig å registrer at teknologien er lokalt utviklet, kvalifisert og implementert ved hjelp av lokale subsealeverandører, sa Steinar Konradsen i Statoil.

Schlumberger – Formation Testing While Tripping

Denne teknologien fra Schlumberger er et nytt system for trykktesting og prøvetaking. Teknologien gjør at formasjonspermeabiliteten blir innhentet uten krav til topside produksjonsutstyr, fakling av hydrokarboner og eksponering av personell til trykksatt utstyr som inneholder hydrokarboner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.