INDUSTRI

Bæreraketten gikk i sjøen - Musk allikevel fornøyd

Heller ikke denne Falcon 9-raketten kan gjenbrukes.

Falcon 9-raketten med romværsatellitten DSCOVR ble skutt opp natt til torsdag norsk tid.
Falcon 9-raketten med romværsatellitten DSCOVR ble skutt opp natt til torsdag norsk tid. Bilde: SpaceX
12. feb. 2015 - 07:43

Etter to døgns forsinkelse på grunn av vind, ble satellitten DSCOVR skutt opp fra Cape Canaveral i Florida rett over midnatt natt til torsdag norsk tid.

Kraftig storm bidro til at også denne Falcon 9-bæreraketten gikk i sjøen og ble ødelagt.

Det viktigste er selvsagt at hovedoppdraget så langt er vellykket: Å sende romværsatellitten mot Lagrange-punkt 1. Det er cirka 1,5 millioner kilometer unna i retning Sola, og ferden vil ta om lag 110 dager.

Vellykket sjølanding

På forhånd var det planlagt at dette skulle bli SpaceX' andre forsøk på å lande første trinn av bæreraketten på det flytende landingsdekket «Spaceport drone ship».

Første forsøk skjedde i januar. Da traff raketten blink, men med feil vinkel og i altfor stor hastighet fordi styringsmekanismen hadde gått tom for hydraulikkolje.

Kraftig storm med en bølgehøyde på over 7,6 meter (>25 fot) gjorde det umulig for det flytende landingsdekket å holde seg på plass. I tillegg var én av skipets fire motorer ute av drift.

Det ble dermed avgjort å forsøke å myklande raketten i sjøen.

SpaceX-gründer Elon Musk er optimist etter landingen som ga positive svar og data:

«Rocket soft landed in the ocean within 10m of target & nicely vertical! High probability of good droneship landing in non-stormy weather», twitret han i natt.

Les også: SpaceX gjør et nytt forsøk på å lande rakett på droneskip

Det ble ikke forsøkt å lande på landingsplattformen, som måler 91x52 meter, denne gang.
Det ble ikke forsøkt å lande på landingsplattformen, som måler 91x52 meter, denne gang.

Solvarsling

Oppdraget til Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) er å observere Sola og varsle om solstormer/geomagnetiske stormer.

– Satellitten skal måle solvindhastigheten fra sola og retningen på magnetfeltet som dras med fra sola. Denne informasjonen er helt avgjørende for at en skal kunne varsle hvor stor effekt solstormer vil ha her på Jorda omkring en time etter at solstormene har passert DSCOVR, forklarer seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter til NTB.

DSCOVR er et samarbeid mellom National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) og romfartsorganisasjonen NASA, mens det er det amerikanske flyvåpenet som har ansvar for oppskytingen og leier private SpaceX til å utføre jobben.

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.