KARRIERE

Arbeidsledigheten øker mest i bygg og anlegg og ingeniørfag

Kari Sandberg, administrerende direktør i Entreprenørforeningen bygg og anlegg, mener det er de ufaglærte i bygg- og anleggsbransjen som sliter med å finne jobb.
Kari Sandberg, administrerende direktør i Entreprenørforeningen bygg og anlegg, mener det er de ufaglærte i bygg- og anleggsbransjen som sliter med å finne jobb. Bilde: Mari Gisvold Garathun
2. des. 2013 - 15:39

Arbeidsledigheten stiger i de fleste næringer, men mest i byggenæringen og ingeniør og Ikt-fag.

Tall fra NAV viser at det er 1.520 flere arbeidsledige i bygg- og anleggsbransjen enn på samme tid i 2012, en økning på 23 prosent.

Behov for faglærte

– At ledigheten har økt såpass mye synes jeg er merkelig, vi har et stort behov for arbeidskraft innen bransjen, sier Kari Sandberg, administrerende direktør i Entreprenørforeningen bygg og anlegg (EBA).

Sandberg understreker at bransjen har behov for faglært arbeidskraft, og tror dette kan være hovedforklaringen bak NAV-tallene.

– Det er ikke en generell mangel på folk i næringen, men en mangel på folk med riktig kvalifikasjoner. Jeg regner derfor med at det er de ufaglærte i bransjen som fører til økningen i antall arbeidsledige, sier hun.

Totalt sett er det nå 8.193 arbeidsledige i bransjen.

Les også: Fem tips til deg som vil bli sjef

Lav ledighet blant sivilingeniører

Ifølge NAV er tallet på helt arbeidsløse i Norge nå 68.241. Det er 7.738 flere enn på samme tid i fjor, og en økning på 13 prosent.

Også antall arbeidsledige ingeniører og ikt-fagarbeidere har økt betraktelig det siste året. Det er per oktober 2013 2.890 flere arbeidsledige innen denne yrkesgruppen enn i november 2013, en økning på 24 prosent.

Men heller ikke presidenten i Tekna, Lise Lyngsnes Randeberg, kjenner seg igjen i tallene.

– Tallene fra oktober viser at det er en arbeidsledighet på 0,7 prosent blant sivilingeniører i Norge, det viser jo at arbeidsledigheten omtrent er ikke-eksisterende, sier hun.

Ingeniør- og ikt-fag, og bygg og anlegg har den største prosentvise økningen i arbeidsledige fra november 2012 til november 2013.
Ingeniør- og ikt-fag, og bygg og anlegg har den største prosentvise økningen i arbeidsledige fra november 2012 til november 2013.

Går rett i jobb

Randeberg understreker at når arbeidsledigheten er så lav som den er innen ingeniørbransjen, skal det lite til for å endre prosenten kraftig.

– Når det er såpass få mennesker i en statistikk vil en omstillingsprosess i en bedrift være med på å gjøre utslag på statistikken, sier hun.

Randberg viser til at nyutdannede sivilingeniører i dag får jobb så fort de er ferdige med studiene.

– En god del får til og med jobb før de er ferdige. Det tyder ikke på stor arbeidsledighet, sier hun.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Les også:

Arbeidsledige finske ingeniører vil til Norge

Slik gjør du deg attraktiv på LinkedIn

– Oljenæringen pælmer penger etter folk  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.