GUIDER

Alt du trenger å vite om HD Voice

HD Voice skal gi deg krystallklar lyd når du snakker i mobilen. Her er det du trenger å vite om du vil høre bedre.

Marius ValleMarius ValleJournalist
26. mars 2013 - 14:42
Vis mer

Du har kanskje hørt snakk om HD Voice den siste tiden. Dette er et begrep som brukes om teknologi som gir bedre lydkvalitet under samtaler.

HD Voice er en teknologi som flere operatører etterhvert vil tilby, og flere mobilprodusenter selger allerede telefoner som kan benytte seg av den.

Kort sagt gir HD Voice deg klarere lyd. Noen beskriver det som "CD-kvalitet på mobilen". Dette har en rekke fordeler, og de viktigste går naturlig nok på at det er enklere å oppfatte hva som blir sagt.

For eksempel er det lettere å høre nyanseforskjellen på lyder som "y" og "i". Det blir lettere å forstå noen som av en eller annen grunn snakker utydelig, og for mange vil det bli mindre slitsomt å snakke lenge i telefonen. Spesielt nyttig er det for personer med nedsatt hørsel.

Noe bakgrunnsstøy filtreres også enklere ut med HD Voice, slik at det blir enklere for motparten å oppfatte hva som sies.

LES OGSÅ: Så enkelt er det å videoprate

Slik fungerer HD Voice

For å ta i bruk HD Voice må samtalen foregå i et mobilnett som har støtte for HD Voice. I tillegg må begge samtalepartene ha telefoner med HD Voice-støtte.

Dersom bare du har en HD Voice-telefon vil altså ikke den du snakker med høre deg tydeligere, og du vil ikke høre motparten noe bedre enn før. Om begge har HD Voice-telefoner, men er koblet til et mobilnett uten støtte for det, vil talekvaliteten være som før.

Det er ikke verre enn dette. Du trenger altså ikke å abonnere på noen ny tjeneste eller gjøre noen innstillinger på telefonen din. Så lenge forutsetningene er på plass fungerer det av seg selv.

Videoen viser en demonstrasjon av HD Voice fra Sky Channels Martin Stanford.

Teknologien bak

Begrepet HD Voice er bare et markedsføringsnavn som spiller på "HD" (High Definition). Teknologien bak kalles AMR-WB. Veldig enkelt forklart gjør den det muilig å overføre flere lydfrekvenser i samtalene. Dette betyr grovt sagt at mer informasjon overføres mellom telefonene, noe som åpner for bedre lyd.

Grunnen til at det kan være vanskelig å oppfatte nyanser når man bruker "gamlemåten" er derfor enkelt og greit at mindre informasjon overføres. Mindre informasjon gir dårligere kvalitet.

Du kan lese mer om det tekniske hos tu.no.

Disse operatørene har HD Voice

Telenor var første operatør ut med HD Voice i sitt 3G-nett 19. mars. De har foreløpig ikke støtte for HD Voice i GSM-nettet, men dette skal komme i løpet av året.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

NetCom ligger ikke langt etter, da de gradvis innfører HD Voice i 3G-nettet sitt uken etter påske. Først ut er Drammen, og deretter resten av Sør-Norge i løpet av sommeren. Nord-Norge bygges ut etter dette. Også NetCom vil komme med HD Voice i GSM-nettet på et senere tidspunkt. 

Det kan være verdt å merke seg at du ikke vil få HD Voice når du ringer mellom nettverk. Dersom en Telenor-kunde ringer en NetCom-kunde vil lydkvaliteten være som før. Det vil imidlertid komme støtte for HD Voice mellom nettverkene etterhvert, ifølge NetComs kommunikasjonsdirektør Øyvind Vederhus.

LES OGSÅ: Slik tar du i bruk NFC



Telefoner med HD Voice

Det er allerede en rekke telefoner som støtter HD Voice. Har du en nyere telefon er det gode muligheter for at den allerede har støtte for dette.

Denne listen gir en oversikt over noen aktuelle telefoner med HD Voice-støtte. Den stammer fra Telenors nettsider, og er ikke  utfyllende.

Apple: Kun iPhone 5

Doro: PhoneEasy 740, 615, 715 

HTC: Desire S, Sensation, One X, Desire HD, One S, One V, Incredible S, Desire X, Sensation XL, Desire C, One X+, Rhyme, One SV, 8X

LG: Nexus 4, Optimus L9

Nokia: N8-00, Lumia 800, C7-00, 300 Asha, N9, X3-02, C2-05, Lumia 920, C3-01, Lumia 900, E7-00, Lumia 610, E6-00, 500, Lumia 710, Lumia 820, 700, 302 Asha, 808 PureView, 603, X7-00, 701

Samsung: Galaxy S2, S3, S3 LTE, S3 Mini, Ativ S, Galaxy Note II, Galaxy Y

Sonim: XP330, XP5300

Sony: ST27i (Xperia Go), LT25i (Xperia V), LT26w (Xperia Acro S), ST21i (Xperia tipo), ST25i (Xperia U), MT27i (Xperia Sola),  ST26i (Xperia J), LT22i (Xperia P), ST23i (Xperia miro), LT28h (Xperia ion), C6603 (Xperia Z), ST21i2 (Xperia Tipo dual SIM), ST17i (Xperia Active), LT15i (Xperia Arc), ST18i (Xperia ray), LT18i (Xperia Arc S), SK17i (Xperia mini pro), LT26i (Xperia S), MT15i (Xperia Neo), ST15i (Xperia mini), WT19i (Live with Walkman), R800i (Xperia Play), MK16i (Xperia Pro), MT11i (Xperia Neo V)

De aller fleste nye telefoner som lanseres, som Samsung Galaxy S4 og HTC One, støtter også HD Voice.

LES OGSÅ: 

Alt du trenger å vite om 4G

Dette trenger du å vite om stråling

Dette betyr skjermoppløsningen

7 ting du kan bruke en gammel mobil til

Kilder: WikipediaGSAcom.comTelenor.no

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.