KRAFT

ABB-isolatorer "brekker som kjeks"

Materiellet er blitt ubrukelig etter bare få år, ifølge Statnett.

Bilde: ABB/Statnett
Øyvind LieØyvind LieJournalist
5. juni 2012 - 14:34
Vis mer

I høst demonterte Statnett 6300 kV spenningstransformatorer produsert i 1999, to 420 kV effektbrytere produsert i 2001 og én bryterpol produsert i 2002.

«Felles for dem alle er at polymeren er helt tørr og sprø som papp/kjeks. Man kan ikke komme borti uten at det brekker av biter, og man kan knekke av skjørtene med bare fingrene», skrev Statnett i et brev til leverandøren ABB i desember.

«Dette er svært alvorlig, og vi anser dette materiellet som ubrukelig og må erstatte det med noe som holder», het det videre i brevet, som Teknisk Ukeblad har fått tilgang til.

Stoppet innkjøp

Statnetts store bekymring var at det er produsert materiell med denne polymeren over flere år, og at det er plassert på forskjellige steder i landet.

«Det er også meget bekymringsverdig at det skjer etter så få år», skrev Statnett.

Videre var det «helt uaktuelt å fortsette å anskaffe materiell med denne polymeren».

Spørsmålet fra Statnett til ABB var hva de kunne gjøre med materiellet som er levert til de får erstattet det med noe som holder.

Les også: Statnett vil matte isolatorer med silikon

ABB avdramatiserer

Alarmen fra Statnett fikk ABB til å undersøke saken og lage en rapport. Konklusjonen var at det er «ingen grunn til engstelse».

De konkluderte med at ingen av isolatorene hadde mekaniske skader på polymeren i forkant av demonteringen.

De observerte skadene kunne derimot karakteriseres som transportskader, ifølge ABB.

Alle de undersøkte isolatorene hadde dess­uten fortsatt fulle elektriske egenskaper, så det dreier seg ifølge ABB ikke om noe aldringsfenomen.

Må ikke byttes

Men polymer produsert i tidsrommet mellom 1999 og 2000 har mindre rivestyrke enn materiale som er blitt produsert senere, ifølge ABB.

«Dette er egenskaper som har vært til stede siden apparatene ble installert, og det er ikke behov for å skifte ut apparater produsert i dette tidsrommet», konkluderte ABB.

«Fra og med 2001 er polymerens mekaniske styrke økt betydelig, dels ved økning av materialtykkelsen, dels ved endringer i polymerens kjemiske sammensetning», skriver ABB videre.

Ikke beroliget

Men Statnett lar seg ikke overbevise.

«Statnett er usikker på om deres konklusjoner er basert på grundige nok vurderinger i denne saken, og rapporten fra dere har ikke gitt oss den nødvendige trygghet», skriver Statnett til ABB.

Statnett mener det har vært en klar utvikling i egenskapene til polymerisolatorene.

«De hadde en helt annen elastisitet da de var nye. Det hadde ikke vært mulig å montere dem uten å påføre skade dersom de hadde hatt samme konsistens som nå. Vi er bekymret for komponentenes holdbarhet over tid, og vil derfor hente inn en uavhengig ekstern vurdering av komponentenes tilstand og konsekvensene av denne», skriver Statnett.

Selskapet vil «i denne omgang» ikke la saken få konsekvensen for allerede inngåtte kontrakter og kontrakter med levering i 2012.

«Imidlertid vil vi, inntil denne situasjonen er avklart av en uavhengig part, ikke inngå flere kontrakter med ABB om leveranse av komponenter med polymerisolasjon».

Les også: Kraftlinjene blir dobbelt så dyre

eEektriske egenskaper

ABB svarer at de ikke har noe imot at Statnett henter inn en ekstern vurdering av saken, og at de selvfølgelig vil samarbeide med å legge fram all relevant dokumentasjon for utredningen om det er ønskelig.

Selskapet skriver at polymermaterialet som benyttes i dag har samme gode elektriske egenskaper som det som ble levert i 1999–2000, men at det har langt bedre mekanisk styrke.

«Vi har av den grunn vanskelig for å forstå at våre polymerisolerte produkter inntil videre skal velges bort på generell basis», skriver ABB.

Det er Sintef som har fått oppdraget med å foreta den uavhengige undersøkelsen. Statnett vet ikke når den kan ventes ferdig.

Flere energisaker:

Solkraft dekket halvparten av Tysklands energibehov

– Vindmøller bør bygges med luftskip

Denne får strømmåleren til å gå baklengs

Matematikere skal gi forutsigbar strømpris 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.