KARRIERE

50.000 fikk varsel om oppsigelse eller permittering i fjor

60 prosent av varslene rammer ansatte i fire fylker.

I fjor mottok Nav varsel om 49.600 mulige oppsigelser eller permitteringer, noe som er mer enn dobbelt så mye som i 2014.
I fjor mottok Nav varsel om 49.600 mulige oppsigelser eller permitteringer, noe som er mer enn dobbelt så mye som i 2014. Bilde: Illustrasjon: Erlend Tangeraas Lygre
Ina AndersenIna AndersenJournalist
26. jan. 2016 - 07:52
Vis mer

I fjor mottok Nav varsel om 49.600 mulige oppsigelser eller permitteringer.

2015-tallene er dobbelt så høye som i 2014, da Nav mottok 23.700 varsler om permitteringer og oppsigelser.

– Vi har mottatt 4000-5000 varsler de fleste måneder siden mai. Dette tyder på at ledigheten vil fortsette å øke i månedene som kommer, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng, i en pressemelding fra Nav.

Ingeniører hardt rammet

I desember i fjor kom 4200 nye varsler om oppsigelse eller permitteringer. Over halvparten av dem var innen industrien, og det var i Rogaland og Vest-Agder at det kom flest varsler.

Det er kun bedrifter som planlegger å si opp eller permittere minst 10 ansatte som må varsle Nav. Varslene omfatter mulige oppsigelser og permitteringer og ikke hvor mange som faktisk kommer til å bli oppsagt eller permittert.

Arbeidsledigheten har rammet ingeniører spesielt hardt. I nesten hele 2015 var det yrkesgruppen med størst økning i ledigheten. Ved utgangen av desember var det registrert hele 6816 arbeidsledige ingeniører.

Siden desember 2014 har antallet arbeidsledige ingeniører økt med 2789. Det vil si en økning på nesten 70 prosent det siste året.

Siden januar 2014 er ledigheten for ingeniør- og ikt-fag mer enn doblet. Fra 3351 til over 6800 ledige.

Fire fylker hardt rammet

Det er oljerelaterte virksomheter som sliter mest. I løpet av 2015 mottok Nav varsler for 20.000 personer fra industrien og 8400 personer fra bergverksdrift og utvinning. Dette er de to næringene som i størst grad melder at de må nedbemanne.

– Vi ser at lav oljepris og fallende oljeinvesteringer rammer oljebransjen og oljerelatert industri hardt, men vi får også inn varsler fra andre næringer, sier Vågeng.

I og med at det særlig er oljerelatert virksomhet som melder om nedbemanning ser Nav også at det kommer flest varsler i fylker med mange sysselsatte i disse bransjene.

Flest varsler kom det i Rogaland, med til sammen 14.400 i 2015, fulgt av Hordaland, Akershus og Vest-Agder.

Til sammen mottok NAV varsler om nedbemanning av over 30.000 personer i disse fire fylkene i 2015. Hedmark og Oppland var fylkene hvor det kom inn færrest varsler.

Flere varsler enn i finanskrisen

Det er tilsynelatende flere personer som står i fare for å bli permittert eller sagt opp nå enn under finanskrisen i 2009.

Likevel tror ikke Nav at ledigheten vil øke like mye nå som den gjorde da.

– Under finanskrisen var det mange små bedrifter i bygg og anlegg som ble rammet, og mange av dem hadde ikke plikt til å varsle Nav. Nå er det i større grad store bedrifter i oljerelaterte næringer som må nedbemanne, og dermed fanger vi opp flere av de faktiske oppsigelsene og permitteringene enn vi gjorde i 2009, sier Vågeng.

Fredag kommer nye tall fra Nav som viser utviklingen i arbeidsledighet i januar i år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.