Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Strømaggregater trenger ikke lenger å drives av bensin

Nå kan også bensinaggregatet erstattes med batteri. MILWAUKEE®️ MX Fuel™ Power Supply drives med de samme batteriene som det andre verktøyet i MX Fuel™-serien.
Nå kan også bensinaggregatet erstattes med batteri. MILWAUKEE®️ MX Fuel™ Power Supply drives med de samme batteriene som det andre verktøyet i MX Fuel™-serien.
Del
Produsert av TUM Studio

De bråker og slipper ut CO2. Eksosen fra dem er både usunn og ubehagelig for dem som jobber i nærheten. Man må håndtere kanner med bensin og sørge for etterfylling, og ikke minst kan de bli tunge å starte om man slurver med service og vedlikehold. 

– Det er overraskende mange som er avhengige av dem, men ingen som jeg har snakket med er spesielt glad i bensinaggregatet sitt, sier Kristoffer Løvli. 

Kristoffer Løvli i MILWAUKEE®️ med den nye MX Fuel™-strømforsyningen som kan erstatte de små, bærbare bensinaggregatene som mange er avhengige av. <i>Foto:  TUM Studio</i>
Kristoffer Løvli i MILWAUKEE®️ med den nye MX Fuel™-strømforsyningen som kan erstatte de små, bærbare bensinaggregatene som mange er avhengige av. Foto:  TUM Studio

Løvli er katergoriansvarlig for MX Fuel™ i MILWAUKEE®️, en serie med ekstra kraftig batteriverktøy. Mange av batteriverktøyene han har ansvar for erstatter nettopp bensindrevne verktøy, som for eksempel en kappsag for alt fra asfalt til granitt eller kjernebormaskin som spiser seg gjennom betong.

Nå er det bensinaggregatet som skal erstattes. Med seg har han nemlig den nye MXF PS, som den heter. PS er kort for Power Supply, og denne strømforsyningen drives da av de samme batteriene som andre verktøy i MX Fuel™-serien.

Løvli skyver inn to batterier og trykker på en knapp på siden. Den lavmælte viftelyden fra strømforsyningen høres kun når gravemaskinen i bakgrunnen slås av.

– Her er det ingen kranglete snorstart, støy eller vond lukt, gliser han. Strømforsyningen er klar til bruk på null-komma-niks.

Batterier som kan byttes

Strømforsyningen tåler utstyr som trekker opptil 1800 watt kontinuerlig. Men MILWAUKEE®️ har sørget for at den også kan brukes med verktøy som trekker mye effekt i oppstarten.

– Den tåler peak-belastning på 3600 watt. Det betyr at en del verktøy som typisk slår ut en 10A sikring i oppstarten fint kan brukes med denne strømforsyningen, sier Løvli.

Her i Norge har MILWAUKEE®️ valgt å selge strømforsyningen i pakke med to batterier på 6 Ah. Dette er de aller største batteriene i MX Fuel™-serien. Med to fulle batterier på 6 Ah har du 864 Wh tilgjengelig, men Løvli understreker at driftstiden i prinsippet er uendelig.

MX Fuel™ Power Supply veier 28 kg når to 6 Ah-batterier er tillkoblet. <i>Foto:  Milwaukee</i>
MX Fuel™ Power Supply veier 28 kg når to 6 Ah-batterier er tillkoblet. Foto:  Milwaukee

– Den bruker ett og ett batteri, så når det ene er tomt bytter den automatisk over til det andre. Har du da nye batterier tilgjengelig, er det bare å bytte dem ut etter hvert som de går tomme.

– Meg bekjent finnes det ingen andre tilsvarende strømforsyninger med batterier som kan byttes. En strømforsyning med integrert batteri må fysisk fjernes og lades opp igjen et sted du har strøm, sier han.

Enormt mange bruksområder

Selv om verktøy med ledning definitivt er på vei ut, er det fortsatt en del spesialverktøy hvor ledningen ikke er erstattet enda.

– Det kan være store, kraftige lensepumper for å tømme kummer for vann, eller elektrosveisemaskiner for å sveise plastrør. Om man da i tillegg skal jobbe nede i en grøft, vil jo en batteridrevet strømforsyning være å foretrekke framfor støyen og eksosen fra et bensinaggregat, sier Løvli.

Her demonstrerer MILWAUKEE®️ strømforsyningen med en kraftig borhammer. 28 mm hull i stein går lekende lett med rett verktøy. <i>Foto:  Kristoffer Løvli</i>
Her demonstrerer MILWAUKEE®️ strømforsyningen med en kraftig borhammer. 28 mm hull i stein går lekende lett med rett verktøy. Foto:  Kristoffer Løvli

– Vi har testet strømforsyningen med en svær ledningsbasert borhammer og tok 28 mm hull i fjell. Dem som monterer høyspentlinjer og er avhengige av å bore i fjell milevis fra nærmeste stikkontakt bruker bensinaggregater for å få strøm. Nå kan de ta med denne batteridrevne strømforsyningen i stedet, og mange av disse aktørene har annet verktøy med MX Fuel™-batteriene allerede, sier han.

– Enheten leverer en ren sinuskurve, slik at den fint kan brukes med ømfintlig elektronikk, sier Løvli. <i>Foto:  Milwaukee</i>
– Enheten leverer en ren sinuskurve, slik at den fint kan brukes med ømfintlig elektronikk, sier Løvli. Foto:  Milwaukee

Men bruksområdene begrenser seg selvfølgelig ikke til å drive verktøy. Siden den leverer en ren sinuskurve, egner den seg blant annet også til å lade ømfintlig elektronikk, kan Løvli fortelle. Han ser også for seg at båtfolket kanskje ønsker seg en stillegående, luktfri strømkilde på sjøen, som lades opp med landstrøm når de legger til havn.

– Eller tenk en kommune eller et idrettslag som skal ha et arrangement med to høyttalere og litt lys. Da kan de bruke denne strømforsyningen i stedet for å måtte legge skjøteledning fram til et bensinaggregat som må plasseres langt unna fordi det støyer så fælt, sier Løvli.

Bensinaggregatet blir dyrere i lengden

Selv om strømprisene er høye akkurat nå, mener Løvli at strømforsyningen er billigere i drift enn et bensinaggregat. 

– Strømforsyningen koster ikke veldig mye mer enn et tilsvarende proffaggregat på bensin, og den lille forskjellen tar du fort inn på lave driftsutgifter og ingen service- og vedlikeholdskostnader. Bensin er jo også dyrt, sier han.

MX Fuel™ Power Supply har også flere smarte funksjoner for tyverisikring. For det første kan batteriene låses fast til strømforsyningen med en hengelås, og dessuten er både selve strømforsyningen og hvert enkelt MX Fuel™-batteri utstyrt med ONE-KEY™-teknologien til MILWAUKEE®️.

– Når ONE-KEY™ er konfigurert kommuniserer verktøyet eller batteriet med skyen via Bluetooth-tilkobling mot telefonen. Rapporteres en ONE-KEY™-enhet stjålet og passerer en annen bruker med Milwaukees app på telefonen, låses verktøyet og blir ubrukelig. Derfor er det ikke spesielt smart å stjele et verktøy med ONE-KEY™-logo på, avslutter Løvli.