Dette er Milwaukees nye, batteridrevne glattemaskiner

Milwaukee lanserer to nye glattemaskiner for det europeiske markedet. Det handler om å erstatte bensinmotor med batteridrift i den stadig voksende MX-FUEL-serien. Men også om forbedringer som gjør maskinene lettere å håndtere.
Parhestene MXF WBT60 og MXF WBT90 er laget for bearbeiding av nylagt betong, og gir entreprenører mulighet til å jobbe renere, tryggere og mer fleksibelt.
– Utfordringen med bensin- og ledningsdrevne maskiner er knyttet til eksos, støy og praktiske begrensninger, sier Kristoffer Løvli, kategoriansvarlig for MX FUEL i Milwaukee.
Spesielt kabelbaserte maskiner kan være upraktiske på fersk betong, ettersom ledningen gjerne synker ned og lager ekstra etterarbeid. Med batteridrift fjernes slike hindringer.

Bedre sikkerhet, mer brukervennlig
De nye batteridrevne modellene er også utstyrt med flere tekniske forbedringer og sikkerhetsfunksjoner.
Blant annet har Milwaukee flyttet justeringen av vingevinkel opp til håndtaket, noe som reduserer risikoen for å miste kontrollen under arbeid.
Maskinen roterer maks 45 grader om man slipper håndtaket.
– Noen konkurrerende bensinmodeller kan rotere en hel runde før de stopper. Vår modell stanser så godt som med en gang. Det reduserer faren for skader betraktelig, sier Løvli.
– Du har kanskje sett videoer av glattemaskiner som snurrer fritt fordi operatøren har mistet kontrollen. Det skjer ikke med moderne maskiner, og i hvert fall ikke med våre, forsikrer Løvli.
Milwaukees maskiner krever at operatøren holder inne en sikkerhetsbryter på venstre håndtak. Dette er påkrevd av EU-standarder, i motsetning til amerikanske modeller som benytter vibrasjonssensorer for å stanse en ukontrollert ferd.
Stillegående drift, rimeligere vedlikehold
MXF WBT60 og MXF WBT90 brukes gjerne sammen, der den minste egner seg spesielt godt i hjørner og langs kanter, den største ute på gulvflaten.

At helikoptrene er stillegående, gjør dem velegnet til arbeid innendørs og i støysensitive områder.
Lydnivået er dramatisk lavere enn for bensindrevne alternativer, og det er ingen eksosutslipp. Dette gir et bedre arbeidsmiljø og gjør det enklere å møte stadig strengere HMS-krav.
– Vi hadde en kunde som brukte dem til nattarbeid i et boligområde. De kunne jobbe til klokken fire om morgenen uten å forstyrre naboene. Det hadde ikke gått med bensin, sier Løvli.
I tillegg er behovet for vedlikehold betydelig redusert, og alt som trengs av service kan utføres av brukeren selv.
– I praksis betyr det mindre driftsstans og høyere oppetid. Det er bare noen reimer og smådeler som bør sjekkes med jevne mellomrom, sier Løvli.
Teknikk og finish
Betongglatting med helikopter er en metode som brukes alt fra én til tjue omganger på samme gulv, avhengig av hvor blank finish man ønsker.
– Du starter gjerne med en planskive, og går deretter over med ulike typer vinger. Etter hvert som betongen herder, justerer du vinkelen på vingene for å oppnå mer press og glattere resultat, forklarer Løvli.
– Det er et håndverk, akkurat som sparkling. De fleste kan bruke maskinen, men du må ha erfaring for å få et pent resultat.
Holkene kan høydejusteres slik at alle kan finne sin optimale arbeidshøyde. Bevegelsesretningen styres ved å vippe håndtaket: presser man ned, går maskinen den ene veien, løfter man, går den andre veien.
– Det krever litt rytme, men det er ikke fysisk tungt.
En del av en større plattform
Glattemaskinene kommer med Milwaukees kraftigste batterier: MX FUEL™ FORGE™ 12,0 Ah. De gir opptil 35 minutters driftstid per batteri på 60-modellen og opptil 25 minutter på 90-modellen.

Maskinene leveres med to batterier.
– Batteripakkene sammen med størrelsen på maskinen gjør at det stort sett holder med to batterier. Man rekker å lade det ene batteriet mens det andre jobber, forklarer Løvli.
12,0 Ah-batteriet lades opp 100 prosent på 65 minutter, og benyttes også i flere andre verktøy i samme serie.
– Det er spesielt gunstig for entreprenører som allerede har avrettere, betongvibratorer eller kjernebormaskiner i MX FUEL-serien. Da kan de bruke samme batteripakker på tvers, sier Løvli.
Helikoptrene inngår i et omfattende system av verktøy fra grunnarbeid til ferdig gulv: vibroplate, forskalingsverktøy, betongvibrator, avretter og glattemaskin.
Strengere krav for å nå bærekraftmål
Hittil har Milwaukee levert de nye batteridrevne glattemaskinene først og fremst til utleiekunder.
– Tilbakemeldingene så langt er veldig gode, forteller Løvli.
Når det i flere og flere norske kommuner innføres krav om utslippsfrie byggeplasser, er det nå mer aktuelt enn noen gang å investere i batteridrift.
– I Oslo skal maskiner under 16 tonn være utslippsfrie så langt det lar seg gjøre. Andre byer følger etter.
Aktører i bransjen melder at krav til elektrifisering dessuten er en viktigere faktor i anbudsprosesser.

– Det betyr at maskiner som dette blir stadig mer relevante.
Flere nye produkter på vei
Milwaukee satser stort på MX FUEL-serien.
– Det kommer ti nye produkter de neste to årene. Blant annet en ny lensepumpe og en ti kilos meiselhammer. Vi skal fortsette å bygge ut plattformen, sier Løvli.
De nye glattemaskinene er utstyrt med en integrert løftekrok for enkel håndtering med kran, og sporing via ONE-KEY™-systemet.
– Vi satser på å være best på bredden. Ingen andre tilbyr denne typen maskiner på batteri i et økosystem hvor du kan bruke samme batteri på alt fra vibroplate til glattemaskin, avslutter Løvli.