Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Nå går også gjengemaskinen på batteri

Den nye gjengemaskinen fra MILWAUKEE®, MXF-PTR2, kan gjenge opptil 2-toms rør med batteridrift. Det gjør denne maskina til den aller første i sitt slag. Maskinen kan også, som her, brukes til rilling ved bruk av en rilleforsats.
Den nye gjengemaskinen fra MILWAUKEE®, MXF-PTR2, kan gjenge opptil 2-toms rør med batteridrift. Det gjør denne maskina til den aller første i sitt slag. Maskinen kan også, som her, brukes til rilling ved bruk av en rilleforsats. Joel Johnson
Del
Produsert av TUM Studio

Når sprinkleranlegget i et nybygg skal monteres, må rørleggerne kappe og gjenge opp en mengde rør. Til dette brukes en gjengemaskin, og det er en ganske tøff oppgave for maskinen. Helt fram til nå har disse maskinene derfor vært drevet av nettstrøm, med alle de ulemper som følger ved bruk av ledning.

 MXF-PTR2 er navnet på den nye batteridrevne gjengemaskinen fra MILWAUKEE®. <i>Foto:  MILWAUKEE®</i>
 MXF-PTR2 er navnet på den nye batteridrevne gjengemaskinen fra MILWAUKEE®. Foto:  MILWAUKEE®

Jørgen Røed, som har ansvar for rørleggerprodukter i MILWAUKEE®, har selv lang fartstid som rørlegger. Han har montert mange kilometer med sprinklerrør i yrkeskarriereren.

– Gjengemaskinene har hatt veldig lite utvikling de siste tiårene. En 20 år gammel maskin er omtrent prikk lik de nye. Det er tunge maskiner som blir stående stasjonært på byggeplassen, så er man nødt til å gå fram og tilbake til maskinen for hver eneste operasjon, forteller han.

MILWAUKEE® har nå en helt ny type gjengemaskin på gang. Ikke bare er det verdens første batteridrevne gjengemaskin av dette kalibret, men den har også en del andre nyvinninger som rørleggerne vil like.

Kapper, gjenger og tar gradene

Maskinen kan gjenge opptil 2-toms rør, en oppgave som kun de kraftige batteriene i MX Fuel™-serien er stand til å drive. At et batteri skulle kunne drive en slik maskin var nærmest uhørt bare for noen år tilbake. Nå utgjør MX Fuel™-serien en rekke maskiner som kan erstatte både bensindrevet verktøy og det aller mest strømkrevende ledningsverktøyet.

Jørgen Røed har montert mange kilometer sprinklerrør tidligere, og skulle nok ha ønsket at MX Fuel™ PTR2 var tilgjengelig da han jobbet som rørlegger. <i>Foto:  Privat</i>
Jørgen Røed har montert mange kilometer sprinklerrør tidligere, og skulle nok ha ønsket at MX Fuel™ PTR2 var tilgjengelig da han jobbet som rørlegger. Foto:  Privat

– Det er veldig mye motstand når maskinen skal skjære gjenger i et slikt rør. Jo høyere hastighet og jo større dimmensjoner på røret, dess tyngre blir det, forklarer Jørgen.

Maskinen gjenger med en hastighet på opptil 59 omdreininger i minuttet. I tillegg kutter den også rørene og tar gradene på innsiden — hele operasjonen for å gjøre det klart til montering.

Det å eliminere strømledningen fra en slik maskin gjør at man slipper en del uheldige scenarioer på en byggeplass, forteller Jørgen:

– Det som typisk skjer er jo man står og gjenger et rør, så plugger tømreren inn kapp- og gjærsaga samtidig, noe som får sikringen til å gå. Eller om man sprinkler i et garasjeanlegg, så er det en lift som kjører over og ødelegger ledningen.

Maskinen kan også rille rør ved bruk av en rilleforsats. Denne kan monteres på baksiden av maskinen. Her er det større plass enn foran. Det gjør at man kan rille store rørdimensjoner, og i tillegg gjør det montering og demontering av rilleforsatsen enklere.

Inviterer til å jobbe annerledes

Gjengemaskinen til MILWAUKEE® er tung, akkurat som de tradisjonelle maskinene. Den veier rundt 100 kg med batteri, men kommer med et smart stativ med hjul som gjør den enkel å flytte. Gassdempere på stativet gjør at det er veldig enkelt å sette opp maskinen, ta den ned og trille den til neste lokasjon.

Maskinen veier over 100 kg, men takket være et smart stativ med gassfjærer og hjul er den enkel for én person å flytte med seg. <i>Foto:  MILWAUKEE®</i>
Maskinen veier over 100 kg, men takket være et smart stativ med gassfjærer og hjul er den enkel for én person å flytte med seg. Foto:  MILWAUKEE®

Fordi man ikke lenger er avhengig av ledningen, inviterer dette ifølge Røed til å tenke annerledes om sprinkling:

– I stedet for at gjengemaskinen står stasjonært, kan man flytte den med seg og slippe og gå langt til og fra maskinen hver gang et rør skal kappes og gjenges. Dette kan spare mye tid på et stort sprinklerprosjekt. Det er jo mange tusen rør når man skal sprinkle en hel boligblokk, sier Jørgen.

Resirkulerer olja — trenger ikke tømme tanken

Gjengemaskinen bruker olje som helles over røret når det gjenges. Dette for å kjøle, for at det skal skli bedre og for at gjengene skal bli bli bra.

– Vi har bygd MXF-PTR2 slik at skjæreolja resirkuleres. På andre maskiner må du tømme ut olja før maskinen flyttes. Her er det i stedet et lukket oljekammer, slik at maskinen kan flyttes uten å måtte tømme ut olja hele tiden. I tillegg kan den lagres på høykant uten at olja renner ut, sier Jørgen.

Gjengemaskinen kan lagres på høykant uten at oljen renner ut. <i>Foto:  MILWAUKEE®</i>
Gjengemaskinen kan lagres på høykant uten at oljen renner ut. Foto:  MILWAUKEE®

Det er et filter som fanger opp spon, men utover å fjerne sponet trenger man ikke å tenke på noe mer enn å lade batteriet og etterfylle olje.

Maskinen er på vei og skal være tilgjengelig i slutten av februar. Grossister og forhandlere som Jørgen har snakket med er utelukkende positive til batteridrift, så lenge batteritiden er god nok.

– På ett batteri skal maskinen kunne gjøre opptil 140 operasjoner på 3/4-tommers rør. Det vil si at maskinen kapper røret, gjenger det og tar gradene. Større rørdimensjoner vil være tyngre for maskinen, og dermed blir det noe færre operasjoner før batteriet må byttes, forklarer Jørgen.

Selv om det blir veldig mange gjengeoperasjoner i løpet av en arbeidsdag hvor det sprinkles, er altså det store MX Fuel™-batteriene store nok til at en slik maskin kan fungere godt på batteridrift.

Lagerstyring og tyverisikring med ONE-KEY

Gjengemaskinen er selvsagt utstyrt med ONE-KEY-systemet til MILWAUKEE®. ONE-KEY innebærer at verktøyet kan spores ved hjelp av Bluetooth via telefoner som har ONE-KEY-appen installert. Systemet har også tyverisikring og geo-fencing, slik at man kan gjøre verktøyet ubrukelig dersom det fjernes fra en definert lokasjon. Mange rørleggerbedrifter bruker MILWAUKEE®-verktøy og ONE-KEY-systmet allerede.

– Store rørleggerfirmaer kan ha så mange som 25 gjengemaskiner. Det å holde styr på hvor maskinene er og hvilke prosjekter de er ute på, er veldig viktig. Der vil ONE-KEY-plattformen til MILWAUKEE® være til stor fordel, avslutter Jørgen.

Les flere artikler fra Milwaukee Tool