Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Vender blikket fra Kina til Porsgrunn for mer stabil produksjon og leveranse av plastkomponenter

Porsgrunnsselskapet Mezonic leverer plastkomponenter til Are Haugen i Grøntklima. Han er svært fornøyd med å ha Mezonic som norsk samarbeidspartner.
Porsgrunnsselskapet Mezonic leverer plastkomponenter til Are Haugen i Grøntklima. Han er svært fornøyd med å ha Mezonic som norsk samarbeidspartner. Foto: Mezonic
Del

Økte transportkostnader og en ustabil verden gjør at flere norske bedrifter retter blikket hjem igjen for å produsere plastkomponenter. Mezonic i Porsgrunn merker stor pågang av nye kunder.

– Den urolige verdenssituasjonen gjør at flere bedrifter ønsker stabil produksjon av plastkomponenter her til lands, sier daglig leder i Mezonic, Trond Heier.

Det Skiensbaserte firmaet Grøntklima er en av bedriftene Heier snakker om. De ser nå fordeler ved å produsere komponenter i Norge som de tidligere ville fått produsert og importert fra Kina.

– Det å ha en norsk partner som Mezonic gir trygghet i et usikkert marked preget av høye transportkostnader, problematiske leveranser og liten forutsigbarhet, forteller daglig leder i Grøntklima, Are Haugen.

Stadig flere norske bedrifter ønsker å få produsert plastkomponenter i Norge. <i>Foto: &nbsp;Mezonic</i>
Stadig flere norske bedrifter ønsker å få produsert plastkomponenter i Norge. Foto:  Mezonic

Totalkostnaden lik som tidligere

Mange tror prisen vil øke betraktelig hvis produksjonen flyttes til Norge, men det stemmer ikke for alle.

– Prisnivået vil nok variere fra produkt til produkt, litt avhengig av hvor mye som kan gjøres maskinelt. På de produktene vi jobber med nå, så blir ikke totalkostnaden noe høyere for produksjon i Norge, forteller Are Haugen, og fortsetter;

– I tillegg er det null problem med leveringstid ved produksjon her til lands. Slik det ser ut nå med Kina og andre land vi importerer fra, så er det mye usikkerhet og unormalt lang leveringstid.

Daglig leder i Mezonic, Trond Heier, sier at de merker at flere nå foretrekker en trygg og stabil samarbeidspartner i Norge.

Flere gode grunner til å flytte plastproduksjonen hjem »

– Vi merker at flere og flere bedrifter søker norske samarbeidspartnere både til prototyping og produksjon. Sett i lys av slik verden har vært de siste årene, hvor nye utfordringer dukker opp rundt hvert hjørne, så er ikke det rart. En norsk partner gir bedriftene trygghet i form av tett samarbeid, og muligheter for raske løsninger på de utfordringene som dukker opp underveis, mener Heier.

Med produksjon i Porsgrunn kan Christoffer Ruud-Hegg pakke varene for rask levering til hele Norge. <i>Foto: &nbsp;Mezonic</i>
Med produksjon i Porsgrunn kan Christoffer Ruud-Hegg pakke varene for rask levering til hele Norge. Foto:  Mezonic

For Mezonic er det viktig å være en trygg, stabil og proaktiv samarbeidspartner som kundene stoler på.

– Og totalt sett skal vi kunne konkurrere med bedrifter i Asia på pris, forteller Heier.

Flere fordeler ved produksjon i Norge

Are Haugen i Grøntklima er hele tiden på jakt etter å lokalisere og utvikle nye produkter for sin bransje. Han ser nå flere fordeler med å ha produksjonspartner i nabolaget.

– Vi opplever stor forutsigbarhet ved å samarbeide med en norsk partner som Mezonic, og vi har tillit til dem som leverandør. Det å ha en partner med felles kultur og forståelse, som i tillegg jobber i samme tidssone er gull verdt. Da kan vi løse utfordringer som dukker opp med det samme, noe som sparer oss både for kostnader og frustrasjon, forteller Haugen.

Også de økte globale transportkostnadene gjør det mye mer aktuelt for mange bedrifter å produsere komponenter i Norge.

Trond Heier sier at Mezonic merker at transportkostnader post-covid tidvis har vært 5-10 ganger så høy som før corona-pandemien. Og han ser ingen tegn på at kostnaden skal ned til tidligere nivå.

Stort engasjement når Mezonic utvikler produkter og prototyper. <i>Foto: &nbsp;Mezonic</i>
Stort engasjement når Mezonic utvikler produkter og prototyper. Foto:  Mezonic

– Slik som situasjonen er akkurat nå med stor politisk uro ser transportkostnadene ut til å øke videre, heller enn å gå ned igjen, mener Heier.

Mezonic har tidligere handlet mye med Kina, og vet at det er mange ting å hensynta, også utover økte transportkostnader.

– Ulik tidssone og kultur har tidligere vært barrierer man har tålt ettersom prisen var betraktelig mye lavere. Nå som transportkostnaden er betydelig opp, samtidig som det er en politisk risiko å handle med eksempelvis Kina, så vil det for mange bli rimeligere å produsere i Norge. Dette gjelder spesielt for produkter hvor det meste gjøres maskinelt, forklarer Heier.

Nytt produkt i støpeskjea

For tiden samarbeider Mezonic og Grøntklima om et nytt produkt som skal gjøre varmepumpene her til lands både bedre og finere å se på.

– Easy Protector er foreløpig ikke lansert, men befinner seg bokstavelig talt i støpeskjeen hos Mezonic nå, forteller Are Haugen fra Grøntklima.

Produktet er en plastkomponent som isolerer overgang fra utsiden av huset til innsiden av huset ved montering av varmepumpe. Dette vil både gjøre varmepumpen penere å se på, men også kunne gjøre den enda mer effektiv.

Mezonic er spesialister på alt fra konseptutvikling, via industridesign og prototyping til serieproduksjon. Her er Lars Oddvar Nikolaisen med prototype av produkt for Grøntklima. <i>Foto: &nbsp;Mezonic</i>
Mezonic er spesialister på alt fra konseptutvikling, via industridesign og prototyping til serieproduksjon. Her er Lars Oddvar Nikolaisen med prototype av produkt for Grøntklima. Foto:  Mezonic

Hjelper med det meste

Easy Protector er ett eksempel på hva Mezonic kan hjelpe med. Vi samarbeider med mange norske selskaper helt fra idé og konseptutvikling til prototyping og serieproduksjon. Har du spørsmål om pris, produksjon eller noe annet, eller bare er nysgjerrig på hvordan vi kan hjelpe din bedrift, er du velkommen til å ta kontakt.

– Vi har lang erfaring med å utvikle produkter til både små og store bedrifter. Det meste kan løses, så lenge vi har et godt og åpent samarbeid, noe som stort sett er enkelt å få til når begge parter er lokalisert i Norge, sier Trond Erik Heier.

Bli med inn i vårt produksjonslokale – se video!

Les flere artikler fra Mezonic