Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Automatiserte ventiler ga sikrere og mer effektiv drift av tankanlegg på Arendal Havn

Del
Nils Petter Nilsen er driftssjef i Arendal havn, som tok over driftansvaret for Sandvikodden tankanlegg i februar 2020. <i>Foto:  Kennet Halvorsen</i>
Nils Petter Nilsen er driftssjef i Arendal havn, som tok over driftansvaret for Sandvikodden tankanlegg i februar 2020. Foto:  Kennet Halvorsen

I februar 2020 tok Arendal havn over driftsansvaret for Sandvikodden tankanlegg, som er et NATO-anlegg bygget av Forsvaret på 60-tallet. Tankanlegget forsyner bensinstasjoner fra Oslo i sør til Alta i nord med HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) som er bio-delen av biodiesel. Anlegget i Arendal har i perioder levert inntil 25% av det nasjonale behovet for HVO.

– Tankanlegget ble tidligere leid ut og driftet av en annen operatør, men i fjor tok vi over ansvaret, forteller Nils Petter Nilsen, som er driftssjef i Arendal havn.

Etter å ha tatt over driftsansvaret ble det raskt klart at dette var et anlegg som måtte fornyes for å være i tråd med dagens standard, både når det gjelder effektivitet og sikkerhet.

Kan fjernstyre alt fra en skjerm på kaia

FJERNSTYRING: Mens operatørene tidligere måtte gå 500 meter inn i fjellet for å manuelt skru opp og igjen ventilene, kan de nå styre alt fra denne skjermen på kaia. <i>Foto:  Kennet Halvorsen</i>
FJERNSTYRING: Mens operatørene tidligere måtte gå 500 meter inn i fjellet for å manuelt skru opp og igjen ventilene, kan de nå styre alt fra denne skjermen på kaia. Foto:  Kennet Halvorsen

Før moderniseringen av anlegget måtte operatørene gå 500 meter inn i fjellet for å manuelt skru opp og igjen ventilene mens tankskipene lå til kai, noe som bød på en rekke utfordringer.

– Alt var manuelt, så det var behov for mange folk for å drifte anlegget. Man kunne for eksempel ikke gå inn alene i tilfelle det skulle skje noe. Vi gikk derfor noen runder på hvorvidt vi skulle fortsette å ha tankanlegg her og investere i større oppgraderinger for å gjøre det sikrere og mer effektivt, forteller Nilsen.

Valget landet til slutt på å investere i oppgraderinger av tankanlegget, som er definert som en kritisk samfunnsfunksjon av Olje- og energidepartementet.

– I dag er arbeidshverdagen en helt annen for operatørene, som kan fjernstyre hele prosessen fra en skjerm på kaia. 

UNDER BYGGING: – Leverandørene var her inne flere runder før montering for å måle rør og boltdimensjoner for å sikre at alt var 100 prosent, forteller Nils Petter Nilsen i Arendal havn.  <i>Foto:  Petro Online AS</i>
UNDER BYGGING: – Leverandørene var her inne flere runder før montering for å måle rør og boltdimensjoner for å sikre at alt var 100 prosent, forteller Nils Petter Nilsen i Arendal havn.  Foto:  Petro Online AS

Kompleks gjenbruksjobb

For å gjøre fjernstyring av tankene til en realitet var Arendal havn nødt til å oppgradere til nye pumper og automatiserte ventiler med styring. De valgte derfor å legge jobben ut på anbud og innhente tilbud, der både pris, leveringstid og kvalitet med hensyn til service og oppfølgning ble vektet.

– Valget landet til slutt på Petro Online AS sammen med deres underleverandører J. S. Cock AS, Solberg Elektro AS, Tess AS og Prosjekt & Enøk Partner AS. De scoret høyt på alle kategoriene og var best på pris, sier Nilsen.  

Han forteller at en leverandørene trakk seg fordi anlegget rett og slett var for komplekst.

– Det er et gammelt forsvarsanlegg med gammel amerikansk Nato-standard. Leverandørene vi til slutt landet på, var her inne flere runder før montering for å måle rør og boltdimensjoner, for å sikre at alt var 100 prosent.

«Hands on»

PROBLEMLØSNING: – På et tidspunkt ble vår servicemann og jeg nødt til å kjøpe inn verktøy og maskinere noen av delene for å tilpasse aktuatorer og ventiler on site, forteller Morten Steinset i J. S. Cock <i>Foto:  J. S. Cock</i>
PROBLEMLØSNING: – På et tidspunkt ble vår servicemann og jeg nødt til å kjøpe inn verktøy og maskinere noen av delene for å tilpasse aktuatorer og ventiler on site, forteller Morten Steinset i J. S. Cock Foto:  J. S. Cock

J.S. Cock fikk til slutt ansvaret for instrumentering og ventiler. Morten Steinset, som er divisjonssjef for Fueling, Tankanlegg & Forsvars Installasjoner i J. S. Cock, kan fortelle at det var både en utfordrende og morsom gjenbruksjobb.

– Det er ikke alltid like lett å tilpasse nytt mot gammelt, men samtidig er det moro å jobbe med problemløsning sammen med andre flinke fagfolk – tre tenker bedre enn én. Noe av utfordringen på dette anlegget handlet om å finne riktige aktuatorer, siden de gamle ventilene var malt over og det derfor var vanskelig å finne riktig serienummer. Spesielt var momentberegninger for aktuerte ventiler en utfordring.

J. S. Cock har kontorer i både Arendal, Oslo, Bergen, Trondheim og Larvik, og Steinset er tilknyttet både kontoret i Arendal og Oslo. Det gjør at han har kunnet stille opp på kort varsel ved behov, og på et tidspunkt måtte han ta henda fatt og skru selv.

– Her har vi måttet være kreative, og på et tidspunkt ble vår servicemann og jeg nødt til å kjøpe inn verktøy og maskinere noen av delene for å tilpasse aktuatorer og ventiler on site. Det er ikke ofte jeg får vært så «hands on» lenger, så det var veldig gøy, forteller han lattermildt. 

– Leverandørene har vært raske og effektive, og levert god kommunikasjon og oppfølging, som man selvfølgelig setter pris på. Det har bare vært å spørre om justeringer så «vipps» kommer de og fikser. Når det omtrent er samme fyren som gir tilbud som skrur, da er veien mye kortere hvis det skulle være noe. Det er godt å vite for fremtiden at vi får den hjelpen vi trenger, slår Nilsen fast.

Teknologisk kvantesprang

SPESIALTILPASSET AUTOMASJON: – Graden av automatisering her har gått fra lav til høy, så de har virkelig gjort et teknologisk kvantesprang, sier Tore Sandorf i Petro Online. <i>Foto:  Petro Online AS</i>
SPESIALTILPASSET AUTOMASJON: – Graden av automatisering her har gått fra lav til høy, så de har virkelig gjort et teknologisk kvantesprang, sier Tore Sandorf i Petro Online. Foto:  Petro Online AS

– Dette er et gammelt Nato-anlegg, og i det ligger det at det er en solid grunnkonstruksjon. Her er ting gjort ordentlig, så det var moro å få videreført et sånt anlegg. Gjenbruk er en fin ting.

Det sier Tore Sandorf i Petro Online, som har spesialisert seg på komplette automasjonspakker med egenutviklet programvare til oljedepoter, lufthavner og kjemisk industri. Petro Online er markedsledende i Norden med depotautomatiseringssystemet Accella.

– Graden av automatisering her har gått fra lav til høy, så de har virkelig gjort et teknologisk kvantesprang. Dette er til stor hjelp for personellet, som nå kan stå på kaia og styre hele anlegget fra skjermen, og dermed å ha færrest mulig inne i fjellanlegget. Det handler jo om økonomi siden gangtiden er dyr, og jeg kan tenke meg at det var fryktelig irriterende å glemme ting inne i fjellanlegget, poengterer han.

– Alt vi har levert er spesialtilpasset automasjon basert på standardløsninger og hyllevare hos oss, men J.S. Cock måtte få tak i ventiler på byggelengde, så det var de som hadde utfordringen her, slår han fast.

FORNØYD: Morten Solberg fra Solberg Elektro inspiserer det ferdigstilte fjellanlegget. <i>Foto:  Petro Online AS</i>
FORNØYD: Morten Solberg fra Solberg Elektro inspiserer det ferdigstilte fjellanlegget. Foto:  Petro Online AS

Solberg Elektro har hatt ansvaret for å kable ut og koble sammen alle komponentene, i tillegg ansvar for idriftsettelsen. 

– Ingen er ferdig før alle er ferdige. Vi har samarbeidet mye opp igjennom årene, så vi har funnet et tydelig grensesnitt mellom fagene og vet hvem som leverer hva, forteller Morten Solberg.

Alt i alt er han svært fornøyd med hvor raskt de klarte å levere løsningen.

– Det er mye som skal klaffe på et slikt prosjekt, så vi er veldig fornøyde med resultatet. En ting som er veldig bra med J. S. Cock er at de tør å ha mye på lager og satse på kort leveringstid i en verden der logistikk handler om «just in time». Her går de mot strømmen, så hvis noe ikke stemmer får vi raskt tak i deler. Den sikkerheten og tryggheten det gir kunder og samarbeidspartnere er veldig verdifull, avslutter han.

Les flere artikler fra J.S. Cock