Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Utenpå ser denne pumpen ut som vanlig – inni har det skjedd en revolusjon

Den revolusjonen vil redusere driftskostnader med opp til 80 prosent.

Del

Pumper for transport av flytende materialer spiller en viktig rolle for norsk næringsliv. Det er ofte doble membranpumper som brukes til denne type arbeid, og de finnes i alt fra små verksteder og produksjonsindustrier, til offshore, ombord på skip, eller annen tung industri. Derfor er det spesielt avgjørende at pumpene fungerer optimalt til enhver tid, og med det tåler store påkjenninger under krevende forhold.

Tradisjonelt sett har slike membranpumper stort sett vært luftdrevne, såkalt pneumatiske. Dette har gjort det mulig å levere rimelige og enkle pumper til prosessen av å transportere store mengder væske på kort tid. Baksiden av medaljen er derimot kostnadene og utfordringene ved å forsyne disse med den enorme mengden luft som brukes til drift av pumpen – opp til 9500 liter i minuttet, for de aller største.

Nå har Graco, verdensledere innen væskebehandlingssystemer, skapt en kostnadsbesparende og innovativ løsning til den pneumatiske membranpumpen. Det kommer til å være med på å senke kostnadene og øke fleksibiliteten rundt disse prosessene i fremtiden.

Den innovative elektriske membranpumpen

Vis mer

Husky e-series er navnet på Graco sin nye elektriske pumpeserie. Alexander Korsgaard i J. S Cock forteller oss hva det er som gjør pumpen så unik.

– Elektrisk Husky fungerer som en luftdrevet dobbel membranpumpe, men den er så mye mer enn bare en vanlig membranpumpe koblet til strøm. Den har en unik teknologi som gir de samme gode egenskapene som de luftdrevne, men i tillegg får man den fleksibiliteten elektrisitet gir, og en rekke fordeler som følge av dette, sier han.

Og det revolusjonerende?

– Man har nå utviklet en fullverdig elektrisk membranpumpe med et patentert luftrykksenter som sørger for at pumpen har den nødvendige teknologien ikke bare for å erstatte de luftdrevene membranpumper, men også forbedret funksjon, sier Korsgaard.

Korsgaard forteller at man trenger litt luft, men kun små mengder.

– Luften brukes kun til å holde ønsket trykk inne i lufttrykksenteret. Dette kan løses ved at man velger å få pumpen levert med liten kompressor påmonert eller ved at man kobler den til en eksisterende lufttilførsel. Pumpen har de samme fluiddelene og design som en konvensjonell membranpumpe, men forskjellen er at den har en elektrisk motor kombinert med et lufttrykksenter til drift, sier han.

Alexander Korsgaard i J. S Cock.
Alexander Korsgaard i J. S Cock.

Med denne teknologien er pumpen i stand til å stanse under trykk, for å hindre pumpefeil fra tette linjer eller lukkede ventiler, og akkurat dette gjør den helt unik og den eneste av sitt slag i verden. Dette gjør at Graco og J.S Cock ikke bare kan konkurrere mot luftdrevne pumper, men andre elektrisk drevne pumper i tillegg. 

Sparer opp til 80 prosent i driftskostnader

Gaeatan David, salgssjef for Graco Europa, forteller om hvilke grep Graco har tatt for å kunne tilby en pumpe til like god kvalitet, men mye lavere pris en før.

– Ved anskaffelse er dette en dyrere investering fordi det er en elektrisk pumpe og du må ha en elektrisk motor i tillegg til membranpumpen. Men, hvis du regner på hva luft koster deg å produsere, med kompressor og den kontinuerlige mengden luft som pumper krever, så har man en energibesparelse på rundt 80 prosent, sier han. 

– Dette gjør jo at man sparer inn en slik investering ganske raskt, skyter Korsgaard inn.

– Man har ofte mye lekkasje ved transport av trykkluft, og hvis du i tillegg skal transportere det langt så kreves det mye kraft. Ergo får man et stort energitap. Det er heller ikke alle som har trykkluft tilgjengelig eller nok kapasitet, men strøm har du stort sett, sier han.

For å få best mulig kvalitet til best pris tilbyr Graco et bredt utvalg konstruksjonsmaterialer og kan derfor skreddersy pumpene på detaljnivå. De basererer seg på hvilket materiale som skal forflyttes, hvilket miljø det skal forflyttes i, samt ønsket kapasitet, slik at man får den mest korrekte og kostnadseffektive løsningen.

Velg alle delene selv

Det patentert luftrykksenter (Air Charged Drive) sørger for at denne pumpen stanser når det oppstår høyere mottrykk enn innstilt uten behov for ekstra sensorer eller lignende, samtidig sørger det for å redusere pulsering og økt levetid.
Det patentert luftrykksenter (Air Charged Drive) sørger for at denne pumpen stanser når det oppstår høyere mottrykk enn innstilt uten behov for ekstra sensorer eller lignende, samtidig sørger det for å redusere pulsering og økt levetid.

– Graco har også en produktvelger som lar deg konfigurere din egen pumpe etter ønskede spesifikasjoner. Her kan du også finne informasjon om reservedeler eller din eksisterende pumpe. Vi i J. S Cock sitter også med kompetansen som trengs for å konfigurere og velge rett løsning, hvis kunder skulle trenge hjelp med produktvelgeren, sier Korsgaard.

Her kan du ta en titt og leke deg rundt med forskjellige sammensetninger (Graco process pump selector).

– Først velger man størrelse etter viskositet og mengde. Videre kan man da sette opp denne med vanlige gummipakninger, gummikuler og gummimembran, som gjør at du får en billigutgave. Eller, hvis du kanskje skal pumpe et tøft kjemikalie og dette i tillegg skal stå i et utsatt miljø, kanskje ombord på et skip eller en plattform, så bør du ha et rustfri ytre for at den skal vare lengst mulig og kanskje innmat av tefflon. Det blir jo en dyrere utgave, men poenget er at man kan skreddersy løsningene her, sier David. 

Graco lar deg nærmest konstruere din egen pumpe selv, etter behov. 

– Du velger ikke bare en kombinasjon, du kan bestemme alle komponenter helt selv, eller med vår hjelp selvfølgelig, så det blir optimalt for ditt bruk. Dette er også med tanke på å få best kvalitet for best pris. Og det er jo vel og bra, at du kan ha den fleksibiliteten av å velge materialer tilpasset behov og ønsker, men et viktig poeng her er at materialene er laget av god kvalitet. I tillegg er pumpen montert og testet på en god måte, som gjør at vi kan være markedsledende på kvalitet, forteller Korsgaard. 

Dette gjør også at du kan bygge om eksisterende pumper, som kan være nyttig hvis du bytter medie og skal pumpe noe annet enn det du gjorde da du kjøpte pumpa. Da kan man bestille en annen innmat som passer bedre til det nye mediet. 

J. S Cock blir hovedleverandør i Norge

Graco kan melde at det ventes en familieforøkelse i deres Elektriske Husky familie i 2020, sortimentet vil bli betraktelig utvidet og mulighetene vil bli flere. Med denne innovasjonen klarer de å konkurrere med et toppkvalitetsprodukt i et marked der driftskostnadene stadig presses nedover. 

Nå blir J.S Cock hovedleverandør for Graco sitt prosess-sortiment i både Norge og Sverige, og skal da tilby det skandinaviske markedet  prosesspumper av høy kvalitet til konkurransedyktige priser.

Vis mer

– Vi er Norges ledende leverandører av ventiler, instrumenter og komplette prosessutstyrspakker. Og vi tror at nå som vi kan levere prosesspumper fra en leverandør vi kjenner godt, kan vi være en enda mer komplett leverandør til nye og eksisterende kunder, sier Korsgaard.

– Vi vet at det er et etablert marked der ute – det er ganske tøft, flere aktører leverer pumper – men når Graco nå leverer konkurransedyktige priser sammen med nyvinnende teknologi og sin kjente kvalitet, tror jeg de vil, gjennom oss, få et godt fotfeste i Norge, sier han. 

 

 

Les flere artikler fra J.S. Cock