Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Gulvet som var flytende for bare tre timer siden, er nå steinhardt

På Frekhaug i Meland kommune ble et gammelt meieri til nytt ungdomshus. Her legger gulventreprenør  Hummervoll industribelegg epoxy oppå Weber Designgulv.
På Frekhaug i Meland kommune ble et gammelt meieri til nytt ungdomshus. Her legger gulventreprenør Hummervoll industribelegg epoxy oppå Weber Designgulv.
Del

I noen bygge- og renoveringsprosjekter betyr effektivitet alt. Kostnaden ved å stenge virksomheten mens arbeidene pågår, kan overstige kostnaden for selve prosjektet. For en butikk som må stenge for å legge nytt gulv, rekker både taksameteret og klokka å tikke en god stund før et flisegulv står ferdig. Flisleggeren skal ha tid til å jobbe, og limet skal tørke og herde en god stund før fugejobben kan starte. 

Folk flest vil kanskje kalle gulvet vårt for et betonggulv, men det er altså ikke det.

Tarjej Høgetveit, Weber Norge

Det er en av grunnene til at flere får opp øynene opp for andre typer topplag når det behov for et robust og brukervennlig gulv. Det merker Weber, som tilbyr gulvkonseptet Designgulv. Det er en tyntflytende, sementbasert gulvavretting, som har den egenskapen at det er svært raskt å legge, og herder ekstremt fort.

– En butikk som lukker på lørdag, kan derfor åpne igjen med et nyrenovert gulv allerede mandag morgen. Det er en helt annen prosess enn betong, sier produktsjefen i Weber, Tarjei Høgetveit, om konseptet.

Ekstremt effektivt å legge

– Det tar bare 3-4 timer å legge 3-400 kvadratmeter strøken overflate. Etter tre timer kan du gå inn på gulvet og stå og hoppe på det. Da er det steinhardt. Deretter er det bare å lakke det, så er du ferdig, sier Høgetveit om prosessen.

Gulvavrettingen sprøytes utover av en sertifisert gulventreprenør.
Gulvavrettingen sprøytes utover av en sertifisert gulventreprenør.

Samtidig presiserer han at dette er et håndverk som produseres på stedet, og anbefaler alltid at det utføres av en sertifisert Weber gulventreprenør.

– Når det jobbes med hurtigtørkende produkter får gulvleggeren bare én sjanse, noe som krever kompetente og nøyaktige håndverkere, sier han.

Den store fordelen er at det blir en 100 prosent rett og strøken overflate i én arbeidsoperasjon, uten bearbeiding. Det er viktig å ikke forveksle det med et ordinært betonggulv, som til sammenligning krever mye bearbeiding i form av glatting og sliping for å bli like plant og fint.

– Folk flest vil kanskje kalle gulvet vårt for et betonggulv, men det er altså ikke det. Det er en veldig tyntflytende masse som herder veldig fort, sier Høgetveit.

Arkitektenes valg

Arkitektenes Hus i Trondheim valgte Weber Designgulv fordi det skulle kle byggets karakter og tåle høy belasting.
Arkitektenes Hus i Trondheim valgte Weber Designgulv fordi det skulle kle byggets karakter og tåle høy belasting.

Arkitektene har også lagt sin elsk på gulvene, og Weber Designgulv ble valgt da Trondhjems Arkitektforening i fjor fikk sitt eget Arkitektenes hus i en gammel bygård i Brattørgata. Opprinnelig ønsket de å gjenopplive det gamle tregulvet, men tilstanden var så dårlig at det trengtes både avretting og en ny overflate.

Webers avrettingsmasse løste begge deler, og de fikk rettet opp nærmere fem centimeters nivåforskjell. Topplaget skulle harmonere med de gamle teglsteinsveggene, og den naturlige patinaen i gulvet fremhever veggene.

Høgetveit tror det er flere grunner til at mange arkitekter er så glad i denne type gulv.

– De trigges nok av løsninger som er noe annet enn de tradisjonelle, mye brukte gulvløsningene innenfor belegg og tregulv, og ser fordelene med fugefrie, vedlikeholdsvennlige gulv som også har et spennende estetisk utseende, sier han.

Til alt fra industri til bolig

Gulvet har egenskaper som gjør det egnet for et bredt spekter av bygningstyper og rom. Derfor finner man Weber Designgulv i alt fra industrilokaler og parkeringskjellere til offentlige bygg og privatboliger.

– Topplaget tåler stor belastning, men så finnes det jo utallige oppbyggingsmåter under det, som skal ivareta andre krav, for eksempel lyddemping mellom etasjer eller stor belastning i form av jekketraller osv, så sjiktet under designgulvet bygges opp på forskjellige måter, sier Høgetveit.

For noen er det estetiske uttrykket vel så viktig som den høye slitestyrken. Fargespillet og sjatteringene er unikt for hvert gulv.
For noen er det estetiske uttrykket vel så viktig som den høye slitestyrken. Fargespillet og sjatteringene er unikt for hvert gulv.

Gulvavrettingsmassen er pigmentert, og det finnes flere ulike farger å velge mellom. Likevel blir hvert enkelt gulv unikt. Ingen gulv blir helt like med hensyn til sjatteringer og fargespill.

– Hvordan entreprenøren bearbeider massen har litt å si. For eksempel om de trekker den ut eller om de lar den flyte, om den legges tynt eller tykt, forklarer Høgetveit.

Mulighetene for ulike farger, og det unike uttrykket ved hvert enkelt gulv, er nok noe av grunnen til at en del boligeiere også har fått øynene opp for Weber Designgulv. Gulvene representerer også den litt røffe, industrielle og rustikke «betonglooken» som er en av trendene i interiørverdenen. Overflaten kan også slipes for å få fram tilslaget i massen, for dem som ønsker det. 

Bærekraftig på en annen måte enn tre

Sementprodukter som Weber Designgulv, og sement- og betongbransjen generelt, utfordres stadig oftere på det med CO2-utslipp og klimaavtrykk. Dette er også Høgetveit opptatt av:

Betong- og sementbaserte produkter er bærekraftige på helt andre måter.

Tarjei Høgetveit, Weber Norge

– Vi jobber kontinuerlig med å forbedre produktene våre, men samtidig er det også viktig å se på betong og sementbaserte produkter som byggemateriale i et bredere perspektiv. Det stemmer at 2x4-toms konstruksjonsvirke kommer bedre ut enn en betongblokk i rene CO2-tall, men betong- og sementbaserte produkter er bærekraftige på helt andre måter. Levetiden, holdbarheten og vedlikeholdsbehovet er en helt annen enn for tre.

Livsløp og det lave vedlikeholdsbehovet utelates ofte når klimaavtrykket for sement og betong omtales. Dessuten viser det seg at gjenbruk er mulig. Betongelementer fra Y-blokka i regjeringskvartalet skal for eksempel gjenbrukes i utvidelsen av Oslo legevakt.

– Slitasjemotstanden på et Weber-gulv er svært høy. Det tåler ekstremt mye og er enkelt å vedlikeholde. Det holder i mange, mange år, og kan derfor være et langt mer bærekraftig gulvvalg enn tre eller enkelte andre toppbelegg, avslutter Høgetveit.