Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Det nye Nasjonalmuseet har kanskje Norges mest kompliserte takløsning

Her installeres takisolasjonen Glava Robust på Nasjonalmuseets tak.
Her installeres takisolasjonen Glava Robust på Nasjonalmuseets tak.
Del

Det er fort gjort å undervurdere betydningen av et godt isolert og solid tak. Men for at et moderne bygg skal være ordentlig tett, er det viktig å prioritere utformingen av det, og investere i skikkelig prosjektering.

Heldigvis finnes det spesialister som jobber utelukkende med å tegne og tilpasse takløsninger for et bredt spekter av kunder og prosjekter. GLAVAs tegnekontor i Askim har fire ansatte som leverer slike skreddersydde beskrivelser av tak, som da settes opp av entreprenører. Det enorme Nasjonalmuseet som åpnes i Oslo i løpet av kort tid, er et godt eksempel på et prosjekt der taket først ble tegnet i Askim.

Følger kravene til punkt og prikke

I Askim har GLAVA etablert et tegnekontor for rådgivning og uttegning av takløsninger.

– Våre kunder er takentreprenører, som er vår forlengede arm til en byggeplass. De har gjerne ulike krav og behov til materialer og løsninger, og trenger bistand med å få tegnet takløsningene. De har gjerne ulike krav til materialer, og tegnekontoret bistår dem med det, ut fra hvordan taket skal brukes, sier Bjørn Henrik Christoffersen, markedssjef for tak i GLAVA.

Han forteller at den typiske kunden er prosjektledere, som oversender en fil eller en målsatt skisse på arealet som skal isoleres. Tegnekontoret tegner opp ulike alternativer, som kunden da vurderer og godkjenner. Tegningene sendes over som en dwg- eller pdf-fil.

Marit Aamodt har selv vært tett på prosjekteringen av taket til Nasjonalmuseet:

– Vi kommer ofte veldig tidlig inn i prosessen. Kanskje opptil ett år før byggearbeidene starter, selv om noen prosjekter tar kortere tid. Når det gjelder Nasjonalmuseet kom vi tidlig inn i bildet. Vi startet å tegne prosjektet i oktober 2017, sier hun.

Det første tegnekontoret får vite er takets bruksområde. Om det skal bare brukes som tak, eller om det også skal brukes som terrasse. En terrasse har mer gangtrafikk og trenger mer trykkfast isolasjon. Tegnerne trenger også å vite om det er snakk om betong, stål eller massiv tre under, slik at de kan finne riktig isolasjonstykkelse og u-verdi, og om det er brennbare materialer på taket som må brannseksjoneres.

Svært komplisert prosjekt

 Helhetlig rådgivning er en viktig del av GLAVAs leveranse på takprosjekter – fra A til Å.
 Helhetlig rådgivning er en viktig del av GLAVAs leveranse på takprosjekter – fra A til Å.

I Nasjonalmuseets tilfelle sendte kunden over både dwg-filer og kom innom tegnekontoret på Askim med store utskriftstegninger fra arkitekten. Aamodt forteller at det var et veldig spesielt prosjekt, med store høydeforskjeller, og svært nøyaktige beskrivelser av mål. Helt ned til millimeterpresisjon. Dette for å få plass til alt av stein, marmor, stål og alt som skulle befinne seg på taket.

– Vi samarbeidet med entreprenør for å diskutere løsninger og fallforslag. Så satte vi i gang med å tegne opp en del av takene med frihånd. Det var nemlig så spesielle høyder at programmet vi bruker klarte ikke å tegne det ut.

– Jeg har tegnet tak siden 2006, og har aldri vært i et prosjekt som har vært så detaljert, såpass ned til millimeteren! Her var det svært mange elementer som skulle opp på taket, så høyden måtte stemme. Det skulle blant annet bygges flere ramper som hadde veldig spesielle høyder. Veldig mye av dette klarte ikke programmene å tegne opp, så vi tegnet opp manuelt, for hånd, sier hun.

Følger opp hele veien

Marit og hennes kolleger er involvert i et prosjekt fra A til Å. De sender forslagene videre til prosjektledere, og om de ønsker endringer, blir også endringene gjort av tegnekontoret. Når alt er godkjent lages det ordre på hvilke materialer som skal leveres med hvilke biler. Klimaaspektet kommer også inn i bildet under logistikk og transport, med tanke på blant annet hva slags kjøretøy som brukes for å transportere varer til byggeplassen.

Målsettingen til tegnekontoret er alltid tydelig:

– Vi skal alltid veilede kunden ut fra hva slags kvaliteter de skal ha av isolasjonen. Vi tar utgangspunkt i forskjellige bruksområder. Vi vil også alltid ha et godt samarbeid med prosjektledere, vi sitter og drøfter fremgangen med dem, og ser på tegninger sammen. Vi er med helt frem til varene er heist opp på taket.

– Akkurat når det gjelder Nasjonalmuseet, var det et veldig stort og krevende prosjekt for oss, men gjennomføringen gikk veldig greit, avslutter Marit Aamodt.