Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Derfor er lambda-verdien avgjørende når du skal velge isolasjon

Glava-pakkene er godt komprimerte, men isolasjonen er svært spenstig og spretter nærmest opp når emballasjen fjernes.
Glava-pakkene er godt komprimerte, men isolasjonen er svært spenstig og spretter nærmest opp når emballasjen fjernes. Foto: Glava
Del

Det norske klimaet med hardt vær og ikke minst svært varierende temperaturer gjennom året, stiller strenge krav til alle som bygger hus og hytter. Hardt klima og et strengt regelverk med høye standarder for energieffektivitet og bokvalitet har derfor stimulert utviklingen av byggisolasjon, der Norge er verdensledende.

Årlig bygges det mellom 4000 og 4500 hytter i Norge. I vinterlandet på Budor, nordøst for Hamar, setter Stensåsen AS opp to nye hytter, som skal isoleres med Glava-produkter.

Har du noen gang tenkt på hva tallet på Glava-pakken betyr? <i>Foto:  Glava</i>
Har du noen gang tenkt på hva tallet på Glava-pakken betyr? Foto:  Glava

— Glava har vært et godt isolasjonsprodukt i hele min tid, fra den hvite glassullen til dagens gule plater. Platene er fleksible, lette og enkle å jobbe med. Dessuten tar de ikke så stor plass på byggeplassen siden de er så godt komprimert i pakkene, sier Rune Stensåsen.

Platene han sikter til er Proff 34, som er Glavas standardprodukt for byggisolasjon. I Norge har alle i byggebransjen et forhold til den gule glassullen som nærmest spretter opp av de godt komprimerte pakkene når de åpnes.

Men ikke alle har reflektert over tallet i produktnavnet som er trykket på emballasjen.

Proff 34 er resultatet av mange års utvikling og forbedring av produksjonsprosessen på fabrikkene i Askim og i Stjørdal. Proff 34 erstattet Proff 35, og tallene forteller noe om hvilken lambda-verdi isolasjonsmaterialet har.

Lavere lambda, bedre isolasjon

Lambda-verdien er et uttrykk for varmeledningsevnen til et materiale, og for isolasjon er lavere lambda bedre. Med en lambda på 34 (egentlig 0,034 W/mK), har Glava Proff 34 en isolasjonsevne som er hele ni prosent bedre enn produkter med lambda 37, som er det som ellers er vanlig i markedet. 

Vis mer

Legg merke til at lambdaverdien gjelder for selve materialet, uavhengig av isolasjonstykkelsen man bygger med. Det er her U-verdien kommer inn i bildet, som er uttrykk for isolasjonsevnen til den ferdige konstruksjonen, hvor det tas høyde for isolasjonstykkelsen.

Dette representerer et dilemma for både byggherre og  byggmester: Skal man isolere i tykkere lag, eller isolere i tynnere lag med mer effektivt isolasjonsmateriale? Begge strategier kan nemlig benyttes for å oppnå den samme U-verdien.

Her er det en rekke fordeler ved løsningen som er valgt på hyttene på Budor, hvor Stensåsen bruker Glava Proff 34 med lav lambdaverdi i veggene.

Tykkere eller tynnere vegger

Et isolasjonsmateriale med lav lambda gjør det altså mulig å bygge veggen tynnere, uten at det går på bekostning av den varmeisolerende evnen. Når de ytre målene på bygget er satt på forhånd, er derfor resultatet at bruksarealet blir noe større enn om man hadde måtte øke veggtykkelsen med et tykkere lag av dårligere isolasjon.

Fordelen med Proff 34 er bedre isolasjonsevne, men også at isolasjonen er enklere å jobbe med og ikke siger i veggen. <i>Foto:  Glava</i>
Fordelen med Proff 34 er bedre isolasjonsevne, men også at isolasjonen er enklere å jobbe med og ikke siger i veggen. Foto:  Glava

Siden det til yttervegger benyttes stenderdimensjoner som gir plass til nødvendig isolasjonstykkelse, er en annen hyggelig effekt at man kan gå ned i dimensjon på stenderverket. Det kan redusere utgiftene til konstruksjonsvirke.

Over flere år har Glava utviklet isolasjonsevnen på produktene, fram til dagens lambdaverdi på 34. Glassullen har samtidig blitt mer formfast og med enda bedre spenst. Det betyr at den er lettere å installere, og at den har bedre evne til å holde formen over tid.

Fabrikksjef Jan Dag Aaen i Stjørdal forklarer at prosessen bak Proff 34 er den samme som tidligere, men mer raffinert:

– Vi smelter resirkulert glass som vi spinner til lange og syltynne fibre. Disse fibrene samler vi så til en plate som vi herder. Det at vi får laget lange fibre av glasset gir platen mange små hulrom der luften holder seg stille, og en langt bedre fasthet slik at den blir lett å håndtere, samtidig som den ikke vil sige etter at den er plassert i veggen.

Riktig installasjon er fremdeles viktig

Dersom isolasjonen skulle sige nedover i veggen over tid, vil det nødvendigvis gå utover veggens isolasjonsevne. Derfor er det viktig at isolasjonen sitter godt. Selv om Proff 34 er svært spenstig og formfast, er det fremdeles viktig å være nøye med installasjonen.

På Budor har Glavas Jon Børre Olsen fulgt opp hyttebyggingen. Han deler gjerne noen gode tips til når du skal isolere med isolasjonsplater fra Glava:

Legg til én cm på lysåpningen du har målt når isolasjonsplatene skjæres til. Da sitter de optimalt i veggen. <i>Foto:  Glava</i>
Legg til én cm på lysåpningen du har målt når isolasjonsplatene skjæres til. Da sitter de optimalt i veggen. Foto:  Glava

— Når du bruker Glava i ytterveggene og skal skjære til isolasjonen, skal du huske på å legge på én cm på lysåpningen du har målt. Da får du passformen på plata som gjør at den sitter optimalt i veggen, sier han.

Han legger også vekt på at det er viktig å få Glava-platen godt inn mot vindsperren bak og kjenne at du fyller ut fakket ordentlig. Dessuten er det en særdeles viktig ting å huske på når du isolerer om vinteren, som her på hyttene på Budor:

— Når det er kaldt både ute og inne i bygget, må du huske på å få på plass dampsperren før du begynner å varme opp hytta — og husk klemte skjøter, slik at du ikke får luftlekkasjer ut i konstruksjonen, sier Olsen.

Gode isolasjonsprodukter og riktig installering sørger derfor for at vordende eiere på Budor kan glede seg over energieffektive hytter med høy bokomfort i mange år framover, selv når kvikksølvet kryper godt nedover på gradestokken og snøen ligger dyp utenfor.

 

Les flere artikler fra Glava