Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

En av disse åpner dørene for nye verktøy

Den utvendige størrelsen er omtrent lik, men ikke la deg lure. De nye ProCORE-batteriene byr nemlig på vesentlig mer kraft.
Den utvendige størrelsen er omtrent lik, men ikke la deg lure. De nye ProCORE-batteriene byr nemlig på vesentlig mer kraft. unknown
Del

Med den helt nye batteriserien ProCORE pakker Bosch en rekke nyvinninger inn i et velkjent, kompakt chassis. Samtidig går de løs på et av litiumbatterienes verste fiender, nemlig varmgangen. Med en ny type battericeller og oppgradert kjøleteknologi åpnes rett og slett portene for helt nye typer verktøy.

– Jeg har vært med i denne bransjen i snart 40 år, og husker da de første skikkelige batteriverktøyene kom på markedet. Fra den dagen og til nå har det vært en enorm utvikling, og innen batteriteknologien har det skjedd enormt mye bare de siste årene, forteller Trond Sveiven, verktøyekspert hos TOOLS Jessheim.

De fleste kundene han møter jobber innen bygg og anlegg, eller driver et håndverkerfirma. Felles for disse er at det er et stort utvalg verktøy og utstyr å velge i, så Sveiven bruker mye tid på å hjelpe dem velge riktig. Å finne batteriet som passer til forskjellige bruksområder er en viktig del av dette.

Femti prosent flere hull

Trond Sveiven ved TOOLS Jessheim.
Trond Sveiven ved TOOLS Jessheim.

Det første av de nye ProCORE-batteriene som kommer til Norge har en kapasitet på 7 Ah, opp fra 6 Ah på de største av dagens Bosch-batterier. Selv om dette kanskje ikke høres så voldsomt ut er den praktiske forskjellen virkelig til å ta og føle på.

– Med det nye batteriet sier de at du kan bore inntil 50 prosent flere hull enn med de gamle 6 Ah-batteriene. Det stemmer nok bra, for du fikk omtrent samme forbedring da de gikk fra 5 Ah til 6 Ah. Nå er det også kommet forbedringer på kjølingen, så mye er nok på grunn av temperaturen du får i batteriet mens du jobber, forklarer Sveiven.

ProCORE-batteriets kjøleløsning, som Bosch kaller Coolpack-teknologi, har nemlig blitt vesentlig forbedret. Egne varmeledere i kobber er lasersveiset fast til selve battericellene, slik at det blir mindre varmgang når verktøyet blir tungt belastet. Tester med termiske kameraer viser faktisk at det nye 7 Ah-batteriet er 28 prosent kaldere enn dagens 6 Ah-batteri ved samme belastning.

– Det har en del å si for at du kan kjøre verktøyet lenger. Hvis du jobber hardt, og batteriet blir for varmt, så blir det overbelastning. I tillegg korter varmgang ned på den totale levetiden på batteriene. Det er nok der det ligger, og jeg tror nok Bosch er lengst fremme på dette feltet nå, mener Sveiven.

Kjøp startpakke med to ProCORE 18V-batterier og lader hos TOOLS »

Gjør det mulig å lage helt nye verktøy

De nye ProCORE-batteriene er et stort skritt fremover, og fungerer sammen med alt Bosch sitt eksisterende 18V-verktøy.
De nye ProCORE-batteriene er et stort skritt fremover, og fungerer sammen med alt Bosch sitt eksisterende 18V-verktøy.

Utvendig er det lite som skiller de nye ProCORE-batteriene fra alle andre Bosch-batterier. De kan også brukes i alle Bosch sine 18V-verktøy. Det er på innsiden det har skjedd ting, og Bosch har målt inntil 87 prosent bedre ytelse enn fra de eksisterende 6 Ah-batteriene.

– Bedre batterier er det som virkelig driver utviklingen innen moderne verktøy, og gjør at vi nå har maskiner som drar mye strøm. Bare for å sammenlikne; det å se skikkelige vinkelslipere som gikk på batteri gikk jo ikke for fem år siden. Nå har du flere gode modeller å velge blant, sier TOOLS-eksperten.

– Ser du ser på de første modellene, så holdt de dessuten ikke mer enn kanskje 10-15 minutter før det var stopp. I dag kan du fort kjøre en kraftig batterivinkelsliper i en halvtime sammenhengende, og enda mer med denne nye teknologien. Det er klart at når de nå kommer med 7 Ah kan de også begynne å tenke på nye produkter, som trenger enda mer strøm igjen.

På toppen av mer kraft og varighet blir også ladeteknolgien stadig bedre. Pakkene med ProCORE-batterier vil komme med en 8 A lader, opp fra dagens 7 A. Dermed skal det ikke ta stort mer enn en time å lade opp et helt utladet batteri til hundre prosent.

– For de fleste bruksområder holder en slik timeslader lenge. Disse 7 Ah-batteriene er helt klart et alternativ for de som jobber skikkelig hardt og intensivt. Det skal mye til før et slikt 7 Ah-batteri kjøres tomt på under en time i normal bruk, men om du kjøper ett eller to batterier ekstra er du i alle fall sikret.

Les flere artikler fra TOOLS