Tilsyn har avdekket grove brudd i kjøttbransjen
A-krimsenteret i Oslo har i samarbeid med Mattilsynet avdekket både arbeidslivskriminalitet og brudd på næringsmiddelregelverket i kjøttbransjen.
Kjøttbransjen utgjør en risiko for arbeidslivskriminalitet, skriver A-krimsenteret i en pressemelding.
– Vi har avdekket ulovlig arbeidskraft og sårbare personer som utnyttes og presses til å jobbe under dårlige arbeidsforhold. Vi ser også at det unndras skatter og avgifter, at det er betydelige HMS-brudd og at bransjen har problemer med å oppfylle kravene til matsikkerhet og hygiene, sier senterleder Gro Smogeli.
Ved den siste kontrollen i oktober fattet Mattilsynet hastevedtak om stenging av en virksomhet og omsetningsforbud på grunn av svært dårlig renhold og manglende kompetanse. De varslet også destruksjon av cirka 200 kg kjøtt og kjøttprodukter som hadde blitt håndtert og lagret under uhygieniske forhold, og ved for høye temperaturer. Virksomheten ble gjenåpnet etter å ha etterkommet vedtak.
Ved samme kontroll anmeldte politiet en arbeidstaker for ulovlig arbeid, fordi personen var asylsøker uten arbeidstillatelse. Arbeidsgiveren ble anmeldt for bruk av ulovlig arbeidskraft for andre gang, forrige gang fikk han et forelegg på 95.000 kroner.
Skatteetaten, Arbeidstilsynet og Nav avdekket også mangler under tilsynet.