20:33:06Nyhetsstudio
14. juni 2024, 12:05NTB, Redaksjonen
Putin hevder Russland ikke vil ta Kyiv i 2022 – sier de bare ønsket en fredsavtale med Ukraina

Russlands president Vladimir Putin sier at offensiven mot Kyiv i februar 2022 ikke hadde som mål å erobre byen, men bare bidra til en fredsavtale med Ukraina.

Da den storstilte russiske invasjonen begynte ble store styrker satt inn mot den ukrainske hovedstaden.

Operasjonen møtte imidlertid et innbitt ukrainsk forsvar. Store kolonner av russiske stridsvogner og kjøretøy ble ødelagt langs veiene rundt byen, og det raste harde kamper blant annet om Hostomel-flyplassen før russerne ble tvunget til å trekke seg tilbake.

Da ble det avdekket omfattende russiske grusomheter i områdene som i en kort periode var okkupert, blant annet Kyiv-forstaden Butsja. Likene av menn, kvinner og barn lå i gatene, på gårdsplasser, i hus og i massegraver. Noen viste tegn på tortur. Det endelige tallet på drepte sivile er ennå ikke avklart, men det skal være snakk om over 400.

Fredag hevder Putin at formålet med operasjonen slett ikke var å ta Kyiv, men å presse fram en fredsavtale.

Putins uttalelser kom på et møte med ansatte i det russiske utenriksdepartementet. Her hevdet han også vestlige lands modell for global sikkerhet «kollapser» og sa det ikke var noen vei tilbake.

Han anklaget også USA for å undergrave global sikkerhet fordi landet har trukket seg fra nedrustningsavtaler.

Putin kunngjorde i en tale i februar 2023 at Russland suspenderte atomavtalen Ny Start. Måneden etter svarte USA ved å stanse delingen av data om atomvåpen med Kreml. Avtalen var på dette tidspunktet den siste gjenværende nedrustningsavtalen mellom landene.