Nvidia har tapt 154 milliarder kroner på eksportstans til Kina
USAs begrensninger på eksport av databrikker til Kina har påført Nvidia et tap på rundt 154 milliarder kroner, sier toppsjef Jensen Huang.
Tapet på rundt 15 milliarder dollar kommer i tillegg til nedskrivninger på 5,5 milliarder dollar som det amerikanske selskapet tidligere har varslet markedet om.
På podkasten «Stratechery» advarer Huang om at eksportrestriksjonene ikke kommer til å hindre Kina fra å utvikle kunstig intelligens. Tvert om kan USAs eksportstans føre til at Kina utvikler sitt eget KI-økosystem som til slutt kan komme på høyde med USAs, advarer Nvidias administrerende direktør.
USA har, både under president Joe Biden og president Donald Trump, begrenset eksport av visse typer databrikker og utstyr til Kina, begrunnet med hensyn til USAs nasjonale sikkerhet.
Nvidia utviklet derfor en nedskalert utgave av selskapets avanserte databrikker, kalt H20, slik at den kunne selges på det kinesiske markedet. Men i midten av april innførte Trump nye eksportbegrensninger slik at også denne databrikken ikke lenger kan sendes til Kina.
Huang sier at det ikke er mulig for Nvidia å redusere ytelsen ytterligere på databrikkene enn det som allerede er gjort med H20-versjonen.
Oljeprisen stiger etter Iran-angrep - over 80 dollar fatet
Oljeprisen har passert 80 dollar etter at USA gjennomførte et angrep mot iranske atommål i helgen.
Nordsjøolje økte med 3,9 prosent til 80 dollar fatet. Amerikansk lettolje (WTI) steg 4,3 prosent til 77 dollar fatet.
Trump åpen for regimeskifte i Iran
Trump-administrasjonen sendte søndag ut motstridende signaler til Iran. Først ville de gjenoppta forhandlinger, så åpnet Trump for regimeskifte.
– Det er ikke politisk korrekt å bruke uttrykket 'regimeendring', men hvis det nåværende iranske regimet ikke klarer å GJØRE IRAN STORT IGJEN, hvorfor skulle det ikke bli et regimeskifte???» skrev Trump i sosiale medier. «MIGA!!!»
Innlegget på Truth Social markerte et linjeskifte fra forsvarsminister Pete Hegseth, som tidligere på dagen hadde holdt en pressekonferanse der budskapet var et annet:;
– Dette oppdraget handlet ikke og har ikke handlet om regimeendring, sa Hegseth.
Presset
Frem til Trumps innlegg søndag ettermiddag hadde kommunikasjonen fra visepresidenten, forsvarssjefen, militære rådgivere og utenriksministeren tydet på at konsekvensene av angrepet var vurdert som håndterbare, og at Irans svekkede militære kapasitet ville presse landet tilbake til forhandlingsbordet.
Hegseth understreket at USA «ikke ønsker krig» med Iran. Visepresident J.D. Vance sa at angrepene ga Teheran en ny mulighet til å forhandle.
Men situasjonen er ikke fullt ut under amerikansk kontroll. Iran har flere muligheter til å svare på angrepet – blant annet ved å stenge Hormuzstredet, angripe amerikanske baser i regionen, gjennomføre cyberangrep eller gjenoppta sitt atomprogram.
Spørsmålet nå er om angrepet vil lede til en farligere fase av konflikten – eller presse fram forhandlinger. I USA fikk hendelsen også raskt innenrikspolitisk betydning, da Trump søndag brukte tid på å kritisere kongresspolitikere.
Mål oppnådd
På en felles pressekonferanse i Pentagon sa Hegseth og luftforsvarssjef Dan Caine at målet med operasjonen – å ødelegge anleggene i Fordo, Natanz og Isfahan – ble oppnådd.
«Endelig skaderapport vil ta noe tid, men foreløpige vurderinger viser at alle tre anleggene ble påført ekstremt store skader og ødeleggelser,» sa Caine.
Visepresident Vance sa i et TV-intervju at han ikke ville dele «sensitiv etterretning», men var «svært trygg på at vi har forsinket deres utvikling av atomvåpen betydelig».
Til NBCs Meet the Press sa han: «Jeg tror vi virkelig har skjøvet programmet deres tilbake med svært lang tid. Jeg tror det vil ta mange, mange år før iranerne er i stand til å utvikle et atomvåpen.»
Sampdoria beholdt plassen etter kaos: – Surrealistisk
Storklubben Sampdoria blir værende i Serie B, men det var på hengende håret. Siste kamp hadde enda litt mer drama i seg.
Søndag kveld ble Salernitana slått 2-0, som sørget for 4-0 sammenlagt, i det avgjørende omspillet. Men kampen ble ikke ferdigspilt på grunn av protester fra Salernitana-fansen.
På stillingen 2-0 til Sampdoria ble det kastet inn stoler og røykbomber på banen. Det gjorde at kampen ble stoppet i flere minutter. Og like etter at lagene entret banen igjen, oppsto det mer bråk, og kampen ble stoppet igjen.
– Surrealistisk, skrev den italienske storavisen Gazzetta dello Sport om scenene som utspilte seg i Salerno.
Dommeren avbrøt til slutt kampen, og ifølge italienske medier blir kampen offisielt registrert som 3-0-seier til Sampdoria.
På tampen av Serie B-sesongen rådet det også kaos. Brescia, som havnet på 15.-plass, ble slått konkurs, og det berget Sampdoria fra direkte nedrykk. Det gjorde også at kvalifiseringskampen ble utsatt.
Sampdoria som for få år siden kjempet om kvalifisering til Europa, fikk en ny sjanse til å unngå nedrykk til nivå tre i Italia.
Mer kaos skulle det også bli. Den første kampen endte 2-0 til Sampdoria, og returoppgjøret ble utsatt ettersom flere Salernitana-spillere pådro seg matforgiftning på flyreisen hjem. Og så ble det omsider avgjort på dramatisk vis søndag kveld etter scoringer av Massimo Coda og Giuseppe Sibilli.
Salernitana fortsetter sin ferd nedover i seriesystemet med det andre strake nedrykket.
Guterres: FN er klar for ethvert forsøk på en fredelig løsning
FNs generalsekretær António Guterres advarer mot en voldsspiral i Iran etter USAs angrep natt til søndag.
– Jeg har gjentatte ganger fordømt enhver militær eskalering i Midtøsten, sa generalsekretæren under søndagens hastemøte i Sikkerhetsrådet.
FN er klar for å støtte ethvert forsøk på å få til en fredelig løsning. Men det risikeres nå at det blir en ny ond sirkel med gjengjeldelse etter gjengjeldelse, sier Guterres.
– Befolkningen i området må ikke tåle enda en spiral av ødeleggelse, sier han.
IAEA: Innganger til tunneler i Isfahan skadet
Innganger til tunneler ved atomanlegget Isfahan i Iran ble skadet i amerikanske angrep natt til søndag, ifølge Det internasjonale atombyrået (IAEA).
Isfahan er et av Irans største atomanlegg og ligger rundt 30 mil sør for Teheran. Det er antatt at mye av Irans anrikede uran er blitt lagret under bakken i Isfahan.
I tillegg til Isfahan ble atomanleggene Fordo og Natanz truffet i angrepet.
Iran: Amerikanske baser er legetime mål
Amerikanske militærbaser som ble brukt til USAs angrep på Iran, vurderes som legetime mål, sier en rådgiver til landets åndelige leder ayatolla Ali Khamenei.
Ali Akbar Velayat sier Iran har rett til å forsvare seg etter det amerikanske angrepet natt til søndag.
– Ethvert land i regionen, eller andre steder, som amerikanske styrker har brukt for å angripe Iran, vurderes som legitime mål for våre væpnede styrker, sier Velayat i et uttalelse som det statlige nyhetsbyrået Irna viderebringer søndag kveld.
USA oppfordrer Kina til å overbevise Iran om ikke å stenge Hormuzstredet
USAs utenriksminister Marco Rubio advarer Iran mot å stenge det viktige Hormuzstredet, og han oppfordrer Kina til å overtale iranerne fra å gjøre det.
Hormuzstredet er en av verdens viktigste shippingruter, ikke minst for transport av olje og gass fra landene i Persiabukta.
Søndag stemte Irans nasjonalforsamling for å stenge Hormuzstredet. Den endelige beslutningen ligger hos Irans nasjonale sikkerhetsråd.
Å stenge stredet kan få konsekvenser for global oljeeksport.
– Dersom de gjør det, vil det være enda en katastrofal feil de gjør, sier USAs utenriksminister Marco Rubio til Fox News og legger til at det vil være «økonomisk selvmord for Iran».
– Det vil skade andre lands økonomier mye mer en vår. Det vil bli en massiv opptrapping som vil kreve svar. Ikke bare fra oss, men fra andre, sier Rubio.
Samtidig ber han Kina om å snakke iranerne fra det.
– Jeg oppfordrer den kinesiske regjeringen til å ringe dem om det, for de er svært avhengige av Hormuzstredet for oljen sin, sier Rubio i et intervju med Fox News.
Israel trapper opp angrepene på Iran
Rundt 30 israelske jagerfly gjennomført søndag nye, massive angrep mot Iran, opplyser det israelske militæret (IDF).
Ifølge en IDF-talsmann har Israel trappet opp offensiven mot Iran etter USAs angrep på iranske atomanlegg natt til søndag.
Ifølge talsmannen slapp jagerflyene bomber over en strategisk missilkommando i Yazd-provinsen i det sentrale Iran, der Khorramshahr-missiler angivelig er lagret.
Sju medlemmer av den iranske Revolusjonsgarden og to soldater ble drept i angrepet, melder det statlige iranske nyhetsbyrået Mizan.
Dette markerer det første israelske angrepet i denne delen av Iran.
Ifølge IDF-talsmannen bombet det israelske flyvåpenet også missilutskytningsramper, produksjonsanlegg for luftvernsystemer, samt dronekommandosentraler og lagringsanlegg i Isfahan, Bushehr og Ahvaz.
Iranske soldater som opererte missilsystemer «ble eliminert» i angrepene, sier talsmannen, som legger til at det sivile kjernekraftverket i Bushehr ikke var mål for disse angrepene, la han til.
Tre drept i russisk angrep på ukrainsk militærleir
Tre mennesker ble drept i et russisk angrep på en militær treningsleir i Dnipropetrovsk-regionen, opplyser det ukrainske militæret.
I tillegg ble elleve andre såret i angrepet som skjedde søndag.
Ifølge en ukrainsk militærtalsmann sørget god overvåking av luftrommet i området for at ikke flere ble drept eller såret.
Det opplyses ikke eksakt hvor treningsleiren ligger, annet enn at det er i Dnipropetrovsk-regionen.
Reuters: Nato gir femprosentmål grønt lys
Alle Nato-landene har gitt det nye femprosentmålet grønt lys før toppmøtet til uken, opplyser diplomatkilder til Reuters.
Spania har protestert på den nye målsettingen for årlig bruk på forsvar og forsvarsmateriell i alliansen, men ble til slutt overbevist.
Dermed kommer de 32 medlemslandene til å vedta å bruke 5 prosent av sitt årlige bruttonasjonalprodukt (BNP) på forsvar innen 2035. Slutterklæringen er ventet å bli vedtatt på toppmøtet i Haag onsdag.