21:26:22Nyhetsstudio
Norge er verdensledende i andel elbiler

Av drøyt 2,8 millioner registrerte personbiler i Norge, er nå hver fjerde bil elektrisk.

Det fremgår av en pressemelding fra Opplysningsrådet for veitrafikken onsdag.

Den norske bilparken har vært gjennom store endringer de siste tjue årene, og elbilveksten har for alvor skutt fart.

– Ingen land i hele verden har en tilsvarende høy elbilandel. Til sammen er det rundt 715.000 elbiler, bare femti tusen færre enn registrerte bensinbiler i Norge, heter det av meldingen.

– Det er en milepæl i norsk bilhistorie, og understreker det høye tempoet elektrifiseringen av bilparken har. Norge er verdensledende i andel elbiler, ingen andre er i nærheten, sier direktør Øyvind Solberg Thorsen i Opplysningsrådet for veitrafikken i en pressemelding.

90 prosent

Samtidig som elbilandelen i personbilparken totalt nå ligger på 25 prosent, ser andelen elbiler i nybilsalget ut til å ha stabilisert seg på rundt 90 prosent.

– At det nå ser ut til å flate ut på det nivået, bør man ha med seg i tankene. For myndighetenes mål er at alle nye personbiler skal være nullutslippsbiler fra 2025. Utflatingen kan være et tegn på at vi ikke når dette målet innen årsskiftet, og sannsynligvis ikke i løpet av 2025 heller. Desto viktigere er det at myndighetene er varsomme med å røre de elbil-incentivene vi fortsatt har, sier Solberg Thorsen.

Han frykter at dersom regjeringen innfører høyere avgifter og et lavere innslagspunkt for moms på elbiler, vil det bremse elbilsalget ytterligere. Dagens regler gir moms på beløpet over 500.000 kroner ved kjøp av elbil. 

– Dessuten er nylig tilgangen til kollektivfeltene fjernet i Oslo-området, bompengerabattene er kraftig redusert og ikke mange kommuner har fortsatt gratis parkering for elbiler. Samtidig som elbilfordelene er tatt bort eller kraftig redusert, er gjerne de siste kjøperne de vanskeligste å overbevise.

Én million bensinbiler er borte

– De færreste hadde trodd denne utviklingen skulle gå så fort. Ei heller at rundt én million bensinbiler skulle bli borte siden 2000. Nå er det altså nesten like mange elbiler som bensinbiler, sier Solberg Thorsen.

Når det gjelder personbiler med dieselmotor, som fikk avgiftsendringer i 2007, vokste de raskt i antall: Fra drøyt tre hundre tusen i 2005, til over 1,2 millioner i 2020. Nå synker antallet dieselbiler relativt raskt, og i dag er det drøyt en million slike personbiler, ifølge meldingen.