02:50:11Nyhetsstudio
Nedbørsrekord i Emiratene – store problemer på flyplassen i Dubai

Det er satt ny nedbørsrekord i ørkenlandet De forente arabiske emirater der veier og deler av flyplassen i Dubai er oversvømt.

Det statlige nyhetsbyrået WAM omtaler det voldsomme regnskyllet som en «historisk værhendelse» som overgår alt som er dokumentert siden målingene i området startet i 1949.

Regnet begynte sent mandag, da veier og sanddyner i Dubai ble dynket med rundt 20 millimeter nedbør, ifølge data samlet inn på en målestasjon ved den internasjonale flyplassen.

Tirsdag morgen ble regnet mer intenst, og nedbøren vedvarte utover dagen. Da dagen var over, hadde det falt 142 millimeter regn – langt mer enn årsgjennomsnittet på 94,7 millimeter. Det sto da vann på flere av taksebanene på flyplassen.

Stengte flyplass

Tirsdag kveld ble flyplassen stengt. Den er et viktig knutepunkt for flyselskapet Emirates, og trafikkstansen får ringvirkninger.

Emirates opplyser at de har stanset innsjekkingen av passasjerer fra klokka 6 onsdag morgen og fram til midnatt. De oppgir «operative utfordringer» knyttet til været og veiforholdene som årsak.

De fleste skolene i landet holdt stengt onsdag, og mange offentlig ansatte jobbet hjemmefra. Mange som forsøkte å ta seg til arbeidsstedet, ble sittende fast i bilene sine på oversvømte veier, og andre måtte evakueres fra oversvømte hus.

Mannskaper fra myndighetene forsøkte å pumpe bort noe av vannet enkelte steder, men arbeidet var vanskelig.

Fly får skylden

En av årsakene til det kraftige regnet kan ha vært myndighetenes forsøk på å fjerne et tett skydekke over landet. Det gjøres ved at små fly brenner såkalte saltbluss i skydekket, noe som kan øke nedbøren.

Flere medier siterer anonyme meteorologer i landet som bekrefter at seks eller sju slike fly var i lufta før det kraftige regnet satte inn. Kritikk av myndighetene er forbudt i Emiratene, og ingen vil derfor bekrefte dette offentlig.

Emiratene er et knusktørt land som må avsalte sjøvann for å få nok drikkevann, og metoden benyttes for å produsere regn i håp om at dette skal hindre grunnvannet i landet i å synke ytterligere.