08:08:14Nyhetsstudio
MDG med ny klimapolitikk – vil ha 80 prosent utslippskutt innen 2035

Lørdag vedtok MDG ny politikk på landsmøtet. Blant vedtakene er et nytt, ambisiøst mål for å kutte utslipp.

– Jeg er glad og stolt for at MDG nå har vedtatt en effektiv og forståelig klimapolitikk som er realistisk, og som faktisk leverer det vi er bedt om av FN og våre forpliktelser under Parisavtalen, sier Une Bastholm i en pressemelding der de nye vedtakene presenteres.

Blant vedtakene er et nytt mål for utslippskutt. Partiet vil at Norge skal kutte 80 prosent av sine territorielle utslipp innen 2035 sammenlignet med 1990, og at dette målet skal meldes inn til FN.

Det ble i tillegg vedtatt veivalg for hvordan målet skal nås, blant annet en strengere prioritering av kraftbruk og en bedre ivaretakelse av naturens karbonlager.

– Mangel på forpliktelser

Bastholm benytter anledningen til å kritisere både statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og Erna Solberg (H) for det hun mener er en planløs og nølende klimapolitikk som ikke kutter utslipp.

– Det er mangelen på forpliktelser og forutsigbarhet som nå truer en rettferdig omstilling, fordi det er de pengesterke folkene og bedriftene som klarer seg best. Det vil MDG gjøre noe med, og det er jeg stolt av, sier Bastholm.

Vil endre styringen av oljefondet

MDG vedtok også at de ønsker en endring i oljefondets mandat. Endringen går ut på at fondets investeringer skal styres etter en fastsatt, nedadgående karbongrense og at fondet med det skal halvere sine utslipp innen 2035.

– Oljefondet er et av verdens største investeringsfond. Derfor hviler det et enormt ansvar på oss for å investere klokt. Regjeringen mener at den slutter opp om Parisavtalen og verdens klimamål. Noe av det mest effektfulle regjeringen da kan gjøre, er å sørge for at oljefondet investerer smart og klimavennlig, sier partileder Arild Hermstad.