06:25 - NTB, Redaksjonen

Listeria-infeksjoner øker kraftig i Europa

Mattryggheten i Europa er høy, men matbårne sykdommer gjør tusenvis av innbyggere syke hvert år. Listeria er en sjelden, men alvorlig infeksjon, som øker.

I 2024 var listeria den ledende årsaken til sykehusinnleggelser og dødsfall som følge av matbårne infeksjoner i Europa. Rundt 70 prosent av listeria-smittede personer trengte sykehusbehandling. En av tolv døde.

Det framgår av den årlige rapporten «One Health Zoonoses», som viser flere alvorlige listeria-tilfeller i EU. Rapporten er laget av EFSA, den europeiske næringsmiddelmyndigheten, og ECDC, det europeiske smittevernbyrået. Den omfatter totalt 38 land, også Norge.

– Selv om kontaminering er sjelden, kan listeria forårsake alvorlig sykdom. Dette er en av de mest alvorlige matbårne truslene vi overvåker, sier Ole Heuer, i ECDC.

I Norge har det ifølge Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) vært en dobling i registrerte smittetilfeller fra 2015 til 2025, fra 18 tilfeller til 40 hittil i år. Det er særlig de fem siste årene de alvorlige tilfellene har økt.

Salmonella og campylobacter mest vanlig

Zoonoser er sykdommer som sprer seg mellom dyr og mennesker. De kan spre seg gjennom mat, miljøet eller ved direkte kontakt.

– Mens listeria utgjør den største risikoen for alvorlig sykdom, forblir campylobacter og salmonella de mest vanlige årsakene til matbåren sykdom i EU, med fjærfekjøtt og egg som viktige smittekilder, skriver Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM).

I MSIS er det hittil i år registrert 3243 tilfeller av campylobacter og 842 tilfeller av salmonellose i Norge, tall som er på linje med gjennomsnittet for de siste ti årene. Smittetilfellene fordeler seg også ganske jevnt over aldersgrupper når folk først er såpass medtatt at de går til helsevesenet og havner i registeret.

Med listeria er bildet litt annerledes. Personer over 70 år utgjør over halvparten av tilfellene de siste årene. Gravide kvinner eller de med svekket immunsystem kan også være sårbare grupper.

Flere sårbare og mer ferdigmat

Det er flere årsaker til økende antall listeriainfeksjoner. Rapporten trekker fram en aldrende befolkning, endrede spisevaner, særlig økt konsum av ferdigmat, og feil håndtering og lagring av mat.

Matprodusenter foretar selv analyser. Resultatene for ferdigmat viser at nivåene av listeriabakterier er svært lave i de fleste kategorier: Andelen prøver som overskrider EUs mattrygghetsgrenser varierer fra 0 til 3 prosent for alle analyserte produkter. Fermenterte pølser er de produktene der det oftest påvises smitte.

I Norge er det Mattilsynet som tilbakekaller produktene etter meldinger fra produsentene.

– Siden slutten av juli 2024 har vi hatt tolv tilbakekallinger knyttet til listeria. Vi har dessverre ikke statistikk på dette tilbake i tid, skriver Laila Jensvoll, seniorrådgiver i Mattilsynet i en epost til NTB.