Ledige stillingerNyhetsbrevNyhetsstudioTips oss

Ledige stillingerNyhetsbrevNyhetsstudioTips oss
Abonner
20:14:35

Nyhetsstudio

SisteMest lest
03. juli 2024, 13:22 - NTB

Økning i salmonellasmitte i Norge

Hittil i år har 33 personer fått påvist salmonellasmitte. Særlig siden april har det vært en økning, ifølge FHI.

De smittede er bosatt over hele landet og fordelt i alle aldersgrupper. Det er mistanke om innenlandssmitte, men årsaken er foreløpig ukjent, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI).

– Særlig siden april måned har vi sett en økning av tilfeller med Salmonella typhimurium som er smittet i Norge sammenlignet med de siste tre årene, sier lege Hilde Marie Lund.

FHI, Mattilsynet og Veterinærinstituttet driver nå forsterket overvåking av alle påviste tilfeller i Norge.

Salmonella-utbrudd forekommer sjelden i Norge.

Oftest er smittekildene kjøttprodukter, særlig svin- og fjærfekjøtt. Men bakteriene kan også komme fra egg, eggprodukter, melkeprodukter som er upasteuriserte eller melkepulver, skalldyr, forurensede grønnsaker og krydder.

– Mattilsynet innhenter informasjon fra flere av de syke personene om hva de har spist, og hva de har vært i kontakt med. Det kan også bli aktuelt å ta prøver av mat og matemballasje, sier seniorrådgiver Anne Mæland i seksjon biologisk mattrygghet i Mattilsynet.

S. typhimurium har etablert seg i norsk viltlevende fauna, særlig blant småfugl og pinnsvin.

Tips oss

Ansvarlig redaktør

Kristina Fritsvold Nilsen

Nyhetsredaktør

Tor M. Nondal

  • RSS-feed forside
  • Facebook
  • Linkedin
  • Bsky
  • Nyhetsbrev
  • Vilkår og bruksbetingelser
  • KI-retningslinjer

All journalistikk er basert på Vær varsom-plakaten og Redaktørplakaten

© 1995-2025 Teknisk Ukeblad Media AS