Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Pumpesystemet som øker utvinningen av olje og gass i dypere og tøffere farvann

Et steg i riktig retning for å forlenge levetiden til eksisterende olje og gassfelt.

Subseapumpen under testing i Leeds. Foto: Sulzer.
Subseapumpen under testing i Leeds. Foto: Sulzer.
Del
FMC Technologies, Inc. (NYSE: FTI) er den globale markedslederen innen undervannssystemer og en ledende leverandør av teknologi og tjenester til olje- og gassindustrien. Vi hjelper våre kunder å overvinne sine vanskeligste utfordringer, som å forbedre operasjoner, redusere kostnadene og maksimere utvinningen av olje og gass. Forbes® Magazine har kalt oss en av verdens mest innovative selskaper i 2013. Selskapet har omtrent 20.000 ansatte og har 24 produksjonsanlegg i 14 land. Besøk www.fmctechnologies.com eller følg oss på Twitter for mer informasjon.  

Dagens høye utviklingskostnader og fallende oljepris fører til et skiftende fokus der nye prosjekter blir satt på vent og eksisterende prosjekter løftet frem. Dermed blir det behov for teknologi som kan bistå felt med lavere produksjonsvekst og bidra til god avkastning gjennom økt utvinning.

– Subseapumper er en av de viktigste bidragsyterne for økt utvinning. Vår pumpeteknologi bidrar til å hente ut merverdi fra feltene ved å redusere trykket i brønnhode og derav oppnå en høyere produksjonsrate. Dette bidrar til økt produksjon, levetid og derfor også økt utvinningsgrad, forteller Ove Fritz Jahnsen. Han jobber med subseaprosessering i FMC Technologies.

I syv år har FMC Technologies samarbeidet med Sulzer for å utvikle et kraftig, svært effektivt og pålitelig flerfase pumpesystem. Dette for å nå visjonen om å skape et fullverdig prosesseringssystem på havbunnen. Prosesserings- og pumpesystemer spiller en viktig rolle i arbeidet med å øke utvinningen av olje og gass. Felt med store oljeforekomster som ikke beveger seg fremover på grunn av strømninger eller lavt trykk kan tømmes i ytterligere grad. Et flerfase pumpesystem gir nemlig en ekstra dytt på brønnstrømmen.

Økonomisk bidragsyter

På felt som Tordis, hvor pumpesystemet er en del av et fullverdig prosesseringssystem, var målet å øke utvinningsgraden fra 49 % til 55 %. Dette er 15 % mer enn den gjennomsnittlige utvinningsgraden for offshoreutbygninger. Andre applikasjoner kan vise til enda høyere utvinningsgrad.

Magnetmotor med 6000 rpm

Det er kombinasjonen av den hydrauliske flerfasepumpen og en ny magnetmotor som gjør teknologien svært gunstig. Magnetmotoren kan yte mer og gå opp i hele 6000 omdreininger per minutt (rpm). Pumpeteknologien er såpass allsidig at den kan benyttes i store deler av verden, fra tøffere farvann som i Arktis til dypvannsfelt som Paleogene-feltene i Mexicogolfen.

– Det er magnetmotoren som er denne teknologiens nøkkelkomponent fordi den kan arbeide raskere og med mindre energiforbruk, sier Jahnsen.

Økt prestasjon

– Per dags dato, benyttes det induksjonsmotorer på subseapumpene. Om man sammenligner disse med den nye magnetmotoren ser man at magnetmotoren har mange flere fordeler, understreker Jahnsen.

Den nye motoren er væskefylt, har en effekt på opp til 3-4 mega watt (MW) og hastighet på 6000 rpm. I tillegg har den en større luftspalte mellom stator og rotor som reduserer friksjonstapene. Dette er et viktig bidrag til større ytelse.

– For at motoren skal yte enda bedre jobbes det nå med å utvide motoreffekten og snart er nye motorfamilier klare til bruk, legger Jahnsen til.

I områder hvor andelen av gassvolumet er høyt presterer motoren to til tre ganger bedre enn pumper drevet av induksjonsmotorer. Induksjonsmotorene opererer med rundt 4000 rpm.

Les mer: Subsea Pumping

Les flere artikler fra FMC Technologies