OLJE OG GASS

Zidane-gass for 38 milliarder kan bli liggende i bakken

Hvis ikke Stortinget gir skattedispensasjon.

KNYTTES TIL HEIDRUN: Zidane-funnet blir mest sannsynlig knyttet til Heidrun-plattformen hvis det blir igangsatt. Illustrasjon: RWE Dea/Zidane-partnerskapet
KNYTTES TIL HEIDRUN: Zidane-funnet blir mest sannsynlig knyttet til Heidrun-plattformen hvis det blir igangsatt. Illustrasjon: RWE Dea/Zidane-partnerskapet Bilde: RWE Dea/Zidane-partnerskapet
4. mars 2014 - 12:46

Zidane får mange til å drømme seg bort til en elegant, teknisk slepen og genial fotballspiller. Men 15 kilometer nordvest for Heidrun-feltet i Norskehavet finnes også en Zidane, dog i form av et gassfelt.

Det foreløpige ressursanslaget her er 17,1 millioner sm3 gass og 0,4 millioner Sm3 kondensat.

Det kan være verdt 38 milliarder 2013-kroner, fordelt over de ti årene feltet etter planen skal produsere.

Les også: Her er alle feltene som planlegges på norsk sokkel

Vanskelig skatteregel

Prosjektgjennomføringen har imidlertid vært alt annet enn elegant.

I mai i fjor annonserte nemlig den rødgrønne regjeringen at satsen i friinntekten skulle ned fra 7,5 til 5,5 prosent.

Regjeringen fastslo at prosjektene som hadde levert inn en plan for utbygging og drift (PUD) før 5. mai 2013 ville slippe unna den nye skatteregelen.

De som leverer PUD etter denne datoen må betale mer av utbyggingen selv.

Les også: – Finansdepartementet har regnet fullstendig feil om oljeskatten

– Urimelig

Det kan svi for operatør RWE Dea, som planlegger å levere sin PUD i vår.

Zidane-direktør Lars Moe sier de nye skattereglene for oljeselskapene er urimelige og håper nå Stortinget beslutter at Zidane blir unntatt.

– Da vi startet investeringsløpet for denne gassutbyggingen, var det ikke signaler om at det ville komme en skjerpelse av rammevilkårene. Selv om vi ikke har gjort direkte investeringer i feltet, har vi jo begynt å betale for infrastrukturen. Man kan sammenligne det som å begynne å betale på en ny vei til en fabrikk som ennå ikke er bygget, for så å få endret skatteforutsetningene og dermed få forverret lønnsomheten vesentlig. Derfor syns vi det er urimelig om de nye skattereglene blir gjeldende for oss, sier han.

– Hvis ordningen blir gjeldende for dere, blir prosjektet for marginalt?

– Det er for tidlig å konkludere med det, men det vil bli betydelig vanskeligere, sier Moe.

Les også: Så mye olje og gass er det igjen på norsk sokkel

Har stor tro

Lovendringen som åpner for at Zidane-utbyggingen slipper å betale skatt etter de nye reglene har nå vært ute på høring.

I neste omgang er det som nevnt Stortinget som skal avgjøre om selskapet slipper unna etter at Finansdepartementet har gått gjennom høringskommentarene.

– Vi har stor tro på Zidane. Det er et godt prosjekt for selskapet, for Haltenbanken og for samfunnet. Nå skal vi fortsette med det tekniske arbeidet og jobbe med PUD-en, så får vi se etter hvert om avgjørelsen faller ned på riktig side for oss, sier prosjektdirektør Moe.

– Marginalt

Partner Erik Reiso i Rystad Energy sier det vil være spesielt om Zidane ikke blir unntatt fra de nye reglene.

– Eierne i Zidane-lisensen har forpliktet seg til å bli med på spleiselaget for Polarled gjennom eierskapet i rørledningen. Men skatteendringene på sokkelen, som kom som julekvelden på kjerringa for mange, vil omfordele noe av verdien som skapes til staten gjennom skatt på bekostning av felteierne, forklarer han.

– For Zidane ville det være spesielt å ikke få utvikle feltet under det gamle regimet siden man kommiterte til Polarled under de skatteforutsetningene som lå til grunn tidligere, sier han.

Avkastning på rundt 15 prosent

Reiso sier avgjørelsen fra Stortinget vil bety mye for økonomien i prosjektet.

– For oss ser Zidane ut som det er drivverdig, men skatteendringen gjorde sannsynligvis at det havnet lenger ned på listen over hvilke prosjekter som prioriteres i eiernes globale porteføljer. Dette snur nok hvis det blir unntatt de nye skattereglene, sier han.

– Vi tror at avkastningen på feltet for eierne er på rundt 15 prosent. Det holder, selv om det er marginalt. Funn som Linnorm og Victoria i samme område er to prosjekter som ligger nærmere å ryke uansett, sier han.

Les også:

1000 milliarder kroner å tjene på norsk sokkel

På 90-tallet var prosjektene lønnsomme ved 12 dollar fatet. Nå må de ha over 100

Vil stramme oljeskatten ytterligere  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.