KARRIERE

Yrkesvalg - et spørsmål om kunnskap

studetner spiser lunsj på Gløshaugen. Bildet er tatt ovenfra.
studetner spiser lunsj på Gløshaugen. Bildet er tatt ovenfra. Bilde: Mona Sprenger
Truls Tunmo
23. okt. 2006 - 07:34

Resultatene fra en undersøkelse MMI har utført på vegne av Oljeindustriens Landsforening (OLF), viser at forholdet mellom interesse og kunnskap henger nøye sammen.

Derfor er det viktig at næringslivet og skoleverket samarbeider for å sikre ungdommen økt kunnskap om mulighetene i arbeidslivet, ifølge Jan Hodneland, direktør arbeidsliv i OLF.

Vet lite

Undersøkelsen viser at ungdom mellom 15 og 19 år har svært lav kunnskap om hvilke utdanningsvalg som fører til yrker i olje- og gassindustrien.

Samtidig blir det klart at få unge vet hvilke yrker og karrieremuligheter de kan få ved å velge real- og teknologifag.

Den lave kunnskapen om dette gjelder både på videregående skole og på universitet og høgskole.Utfordring

For olje- og gassindustrien er dette en utfordring. Samtidig er det enda mer urovekkende at undersøkelsen avslører at tre av ti ungdommer ikke vet hvilke yrker de kan få ved å studere realfag.

– MMI-undersøkelsen viser at forholdet mellom interesse og kunnskap henger nøye sammen. Undersøkelsen forteller oss hvor viktig det er med generell og spesiell arbeidslivskunnskap i skoleverket. At elevene gjør riktige valg, er viktig for mange næringer. Til syvende og sist handler ungdommens valg om fremtidens verdiskaping, sier Hodneland.Næringslivet må involveres

OLF ønsker å spille en aktiv rolle i arbeidet med å gi ungdommen kunnskap om de store mulighetene de har ved å velge real- og teknologifag.

Arbeidslivet må være med og gi råd til ungdommen om hvilken kompetanse det er bruk for i fremtidens arbeidsmarked. Det er nødvendig for å sikre tilgang på kvalifisert arbeidskraft i årene som kommer.

Flere fylkeskommuner jobber nå også aktivt med å bedre yrkes- og utdanningsveiledningen – YOU-rådgivningen. Dette går ut på at fylkene velger ulike modeller, med ulik grad av samarbeid med næringslivet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.