KARRIEREUTDANNING

"Yngrebølgen" mindre enn ventet

TALL: UiO-rektor Ole Petter Ottersen gleder seg over nye prognoser.
TALL: UiO-rektor Ole Petter Ottersen gleder seg over nye prognoser. Bilde: Dag Yngve Dahle
Dag Yngve Dahle
1. des. 2009 - 15:03

I høst kom stortingsmeldinga "Utdanningslinja". Den inneholdt prognoser som anslo 80 - 100.000 flere studenter ved norske universiteter og høyskoler fram mot 2025.

Det ville gi opp mot 320.000 studenter i 2025.

Utfordringer

Statistisk sentralbyrå og Kunnskapdepartementet sto bak tallene.

– Stortingsmeldinga lå på pulten da det nye rektorkollegiet ved Universitetet i Oslo overtok etter sommeren. Vi leste disse prognosene med stor interesse. De representerer store utfordringer for universiteter og høyskoler, men også en del muligheter, sa UiO-rektor Ole Petter Ottersen under Universitetet i Oslos seminar om "yngrebølgen" mandag.

Statsråd Tora Aasland kunne fortelle at prognosene nå er lavere.

– Skal vi bare utdanne hjelpepleiere nå?

Lavere tall

– Etter at stortingsmeldinga ble lagt fram, nedjusterte SSB prognosene noe. Framskrivningene er altså noe lavere enn først anslått, sa Aasland til forsamlingen.

Fram til 2013 vil det ifølge de nye prognosene bli 33.151 nye studenter. Det totale tallet vil være om lag 280.000 studenter, ifølge tallene.

– Det er i stor grad lavere anslag for innvandring og såkalt studietilbøyelighet blant de unge som er årsakene til at vi nedjusterer prognosene, sa Nils Martin Stølen, forskningssjef i SSBs avdeling for makroøkonomi.

Finanskrisa skremmer flere til studier

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.