OLJE OG GASS

– Yme er operatørens ansvar

Oljedirektoratet forventer at Talisman får kontroll på Yme-prosjektet.

Det er store problemer med Yme-plattformen i Nordsjøen.
Det er store problemer med Yme-plattformen i Nordsjøen. Bilde: Lars Aabø/Bergen group
Ole K. Helgesen
27. jan. 2012 - 15:53

Myndighetene er sparsomme med opplysninger om eventuelle konsekvenser de store problemene på Yme-prosjektet vil få for aktørene bak prosjektet.

– Oljedirektoratet følger prosjektet nøye og har jevnlige møter med operatøren for Yme. Det er opp til operatørskapet å få prosjektet på det Teknisk Ukeblad refererer til som "riktig spor", skriver pressetalskvinne i OD Eldbjørg Vaage Melberg i en epost til Teknisk Ukeblad.

Lisensens ansvar

Ifølge Ptils tilsynsrapport er det stor sjanse for ytterligere forsinkelser, blant annet på grunn av komplikasjoner med å gjøre reparasjoner offshore. Kan dere forklare hvorfor OD tillot at Yme-plattformen ble installert offshore før reparasjonsarbeidet var gjennomført?

– Olje- og energidepartementet har godkjent PUD for Yme. I PUDen beskriver operatøren hvordan de vil bygge ut feltet. Det er opp til operatøren hvor og hvordan de velger å ferdigstille for eksempel Yme-plattformen innenfor vedtatte plan. Ptil er rett myndighet i forhold til eventuelle sikkerhetsmessige forhold, ifølge Melberg.

Yme-skandalen: Petroleumstilsynet kan gripe inn

– Skal unngå feil

Statssekretær i Olje- og energidepartementet Per Rune Henriksen vil ikke si om myndighetene vil komme med reaksjoner mot lisenshaverne på Yme.

– OED ønsker ikke å uttale seg om denne saken spesielt, men på generelt grunnlag er det slik at vi både forventer og krever at alle som opererer på norsk sokkel følger gjeldene lover og forskrifter med henhold til drift og sikkerhet. Videre at prosjektgjennomføring og oppfølging fra begynnelse til slutt må sikre nødvendig kvalitets og kostnadskontroll slik at overskridelser og forsinkelser unngås, sier Henriksen.

Mer trøbbel for Yme

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.