OLJE OG GASS

– Yme er ikke 'friskmeldt'

DNV går tilbake mot påstandene om at Yme er trygg.

DNV går tilbake mot påstandene om at Yme-plattformen er trygg.
DNV går tilbake mot påstandene om at Yme-plattformen er trygg. Bilde: Maiken Ree

Usikkerhet og forvirring råder når situasjonen i det problemstilte Yme-prosjektet tilspisser seg. Partene er ikke enige i hvorvidt Yme-plattformen er trygg eller ei, og hvorvidt den kan brukes i det hele tatt.

I forrige uke skrev Teknisk Ukeblad at operatør for Yme-prosjektet, Talisman, mener det er høy risiko for at Yme-plattformen kollapser i en høststorm, dersom den ikke blir reparert.

Hevdet den var trygg

Men plattformeier SBM var raskt på banen og hevdet at plattformen er trygg, basert på DNVs undersøkelser.

– Vårt sertifiseringsselskap DNV har undersøkt dette for oss, og funnene bekrefter at plattformens strukturelle og operasjonelle standarder oppfyller kravene til å operere på norsk sokkel. Plattformen er trygg, sa kommunikasjonsansvarlig i SBM, Sebastiaan de Ronde Bresser, til Teknisk Ukeblad.

Arbeidet ikke fullført

I dag går DNV ut med en melding hvor de påpeker at de ikke har “friskmeldt” plattformen, slik SBM hevdet i Teknisk Ukeblads artikkel 5. oktober.

I meldingen skriver DNV at de har gjennomført teoretiske beregninger for plattformens styrke, etter at den ble evakuert i juli.

– DNVs arbeid er ikke fullført, og noen konklusjon er ikke trukket. Det medfører derfor ikke riktighet at DNV har “friskmeldt” Yme, skriver selskapet.

Temaside: Alt om Yme

Alle analyser må på plass

– Beregningene er fortløpende formidlet til SBM som underlagsmateriale, og grunnlag for nødvendige reparasjoner. Dette arbeidet foregår fortsatt, skriver DNV i meldingen.

DNV sier de må gjennomføre alle tekniske analyser og inspeksjoner før de kan utstede klassesertifikat og godkjenne plattformen for bruk. Blant annet skal den mye omtalte groutingen, eller betongen som fester plattformbena til fundamentet på havbunnen, inspiseres.

SBM presiserer

SBM er noe spakere i konklusjonene sine etter DNVs melding. I en epost til Teknisk Ukeblad skriver SBMs kommunikasjonssjef:

– Vi ser i ettertid at våre uttalelser i Teknisk Ukeblad kan gi grunnlag for feiltolkninger. Det som vi ønsket å få frem, var at vi ikke har sett noen nye funn, verken i de de ulike rapporter eller gjennom fysiske inspeksjoner, som har endret vårt syn på sikkerheten på Yme-plattformen. Vi har gjennomført inspeksjoner av den såkalte groutingen, og disse har heller ikke endret vårt syn på sikkerheten.

Les også: Jobber med ny Yme-løsning

Flere roller i prosjektet

DNVs rolle i Yme-prosjektet er å være en uavhengig tredjepart i arbeidet med å ferdigstille plattformen i henhold til krav for operasjon på norsk sokkel. DNV bistår også som uavhengig verifikatør av planlagte inspeksjoner.

Talisman er pålagt av norske myndigheter å levere en revidert Plan for utbygging og drift (PUD) for Yme-feltet, på grunn av de mange forsinkelsene og tekniske problemene. Det hersker nå tvil om hvorvidt Talisman vil rekke fristen, som er 31. desember.

Les også: Krever ny Yme-plan

Dette har gått galt på Yme

Veritas-godkjent utstyr virker ikke  

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.