OLJE OG GASS

Yme blir skrinlagt

For første gang blir en plattform på norsk sokkel skrotet før den blir tatt i bruk.

For tiden pågår store reparasjonsarbeider offshore på Yme-plattformen for å gjøre den sikker nok til å bemannes.
For tiden pågår store reparasjonsarbeider offshore på Yme-plattformen for å gjøre den sikker nok til å bemannes. Bilde: Jesper Holm, Esvagt Don
20. des. 2012 - 09:48

Det omstridte Yme-prosjektet går mot slutten. Plattformeieren SBM tar en helomvending og melder i dag at de forventer en skrinleggelse av Yme-prosjektet på grunn av alle problemene.

Teknisk Ukeblad får bekreftet fra flere hold at Yme-plattformen skal fjernes fra feltet. Plattformeier SBM har nedskrevet både verdien av selve plattformen og kostnadene ved å fjerne den.

SBM og operatør Talisman har hatt intense diskusjoner rundt veien videre for Yme-prosjektet siden tidligere i år. Teknisk Ukeblad vet at det nå forhandles om hvem som skal ta regningen for fjerning av plattformen. SBM vil fjerne hele toppsiden av plattformen.

Les også: Se hvordan Yme-plattformen svaier

– Pinlig

Plattformeieren SMB mener det var nødvendig å gå ut med dette nå.  Nyheten kom som en overraskelse for operatøren Talisman.

– Vi har gjennomført en viktig emisjon, og av hensyn til våre investorer måtte vi også gå ut med informasjon om Yme-prosjektet fordi vi måtte informere markedene i dag om en annen transaksjon. Vi har en konstruktiv dialog med Talisman, men ettersom plattformen har vært ubemannet såpass lenge, er det realistisk å anta at den ikke blir tatt i bruk, sier kommunikasjonsdirektør i SBM, Anne Guérin-Moens.

- Pinlig

Hun legger ikke skjul på at prosjektet er pinlig for det velansette selskapet. SBM har en stor stjerne innen bygging av FPSOer, men produksjonsplattformer er nytt for selskapet.

– Vi er ikke stolte av Yme-prosjektet. Det har vært et uheldig løp fra starten av, og vi er forberedt på å ta vår del av ansvaret for dette, sier hun.

Les også: Norge på fjerdeplass i oljeleting

Skrotes sannsynligvis

Hva vil skje med plattformen?

– Det er mest sannsynlig at den blir skrotet. Men det er kanskje noen andre løsninger. Det vet vi ikke ennå, sier hun.

SBM er ikke i skatteposisjon på norsk sokkel. Derfor vil selskapet ikke kunne skrive av tapene, i motsetning til Talisman og de andre oljeselskapene i lisensen.

– Ikke en eneste krone av tapet vi tar, vil bli belastet det norske samfunnet. SBM har tatt hele risikoen selv, sier hun.

Les også: De 10 største oljefunnene etter år 2000

Overrasket Talisman

Talisman ble tatt på senga av nyheten.

– Det har ikke skjedd noe med Yme-installasjonen som sådan som kan forklare hvorfor SBM kommer med denne meldingen nå. Det er overraskende at de sender ut dette uten å ha meddelt det til oss på forhånd, sier pressetalsmann i Talisman, Vidar Nedrebøe til Teknisk Ukeblad.

Han sier Talisman ville stabilisere plattformen først.

– Vi ser at SBM har tatt en nedskriving på verdien av plattformen, men en total nedskrivning var heller iikke vi forberedt på. Talisman har hele tiden ønsket å ta dette stegvis, slik at man først fokuserer på å stabilisere strukturen, og deretter vurderer rebemanning. Og så kunne vi vurdere det gjenstående arbeidet og på hvilken måte det skal utføres - om det kan utføres, sier Nedrebøe.

Les også: Skal grave seismikk ned i havbunnen

– Plattformeiers overveielser

Talisman sier seg ikke uenig i at plattformen bør skrotes.

– Vi har lenge sagt til leverandøren at det gjenstod så masse arbeid at plattformen burde tas til land for å få utbedret dette på en skikkelig måte. Men hvis SBM nå mener at det er for mye arbeid til å ferdigstille dette i det store og hele, er vel dette en beslutning de som plattformeier har gjort etter grundige overveielser, sier han.

Plattformen må uansett være i stand til ta folk om bord før den kan fjernes.

Vi må få plattformen trygg til å gå ombord før den kan fjernes, sier Nedrebø.

Operatøren på Yme.prosjektet og partnerne sier de ikke har planer om å skrinlegge Yme-prosjektet. Nå skal de vurdere alternativene, derunder en omlevering fra SBM.

-Vi har fortsatt en kontrakt på levering av en produksjonsklar plattform, sier han.

Det blir med andre ord heftige slag i retten når regningen skal gjøres opp.

Sikkerhetsrisiko

Plattformen ble evakuert i sommer på grunn av sikkerhetsrisiko. SBM har bestridt dette og mener plattformen er sikker.

Som Teknisk Ukeblad har skrevet tidligere, er det sprekker i betongen som skal feste plattformbena til lagertanken på havbunnen. Dette gjør at bena svinger på en annen måte enn plattformdesignet var tiltenkt, og man frykter at den i verste fall kan kollapse.

Talisman har ikke villet kommentere hvorvidt plattformen skal tas til land eller forbli offshore frem til en eventuell produksjonsstart.

Les alt om Yme på vår temaside.

Ikke blitt enige

Samtlige parter i prosjektet har fjernet Yme fra deres produksjonsmål.

SBM melder at ”til tross for innsats fra begge sider av bordet, har vi ikke klart å komme frem til en avtale. Mens dialogen fortsetter er forventningen at plattformen vil bli fjernet.”

Skrevet i null

Som en konsekvens av dette har SBM skrevet ned verdien av prosjektet til null.

– Som en del av avtalen vil SBM bidra til kostnadene ved fjerning av plattformen, som vil skje under Talismans ansvar. Selskapet vil bekrefte dette så snart en endelig avtale er nådd, skriver SBM.

Som Teknisk Ukeblad tidligere har skrevet har norske myndigheter bedt Talisman om en ny plan for utbygging og drift (PUD) for Yme, på grunn av alle problemene og utsettelsene i prosjektet. Fristen for dette er satt til 31. desember 2012.

Talismans pressetalsmann Vidar Nedrebø sier til Teknisk Ukeblad at de har søkt OED om en utsettelse av leveringen av en slik PUD.

Saken oppdateres utover dagen.

Les også: 

Norge på fjerdeplass i oljeleting

Ber oljeindustrien slutte å mase om Lofoten

Kan se olje like klart som vann  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.