INDUSTRI

Yara ut mot treg miljøpolitikk

BEST IN CLASS: Ingen andre gjødselselskaper kan vise til de samme resultatene om Yara under ledelse av Thorleif Enger. FOTO: YARA/KÅRE FOSS
BEST IN CLASS: Ingen andre gjødselselskaper kan vise til de samme resultatene om Yara under ledelse av Thorleif Enger. FOTO: YARA/KÅRE FOSS Bilde: FOTO: YARA/KÅRE FOSS
Jannicke Nilsen
11. juni 2007 - 09:02

Gjødselprodusenten Yara har utviklet en teknologi som dramatisk reduserer utslippene av N2O-gasser (lystgass), som er kraftig miljøforurensende.

Liten interesse

Selv om teknologien finnes, fungerer, er billig og er tatt i bruk ved 7 av Yaras 19 salpetersyrefabrikker, opplever konsernet liten interesse i det politiske miljøet for å sørge for at andre tar i bruk lignende teknologi.

- Industrien har historisk sett blitt sett på som noen som trekker føttene etter seg. Nå tror jeg faktisk industrien på mange måter ligger foran politikerne, sier konsernsjef Torleif Enger til Dagens Næringsliv.

Han etterlyser forpliktelser mellom industrien og politikerne nå, og ikke mange år fram i tid.

Avviser profittmotiv

- Skal vi ta klimatrusselen på alvor, må vi ha forpliktende samspill mellom industri og politikere. Og vi må hurtigst mulig gå over fra å diskutere klimamål i 2020 og 2050 til handling og prioritering av virkemidler . Idustrien må få fram teknologi for å redusere utslippene og vi må få lagt forholdene til rette for at det skjer, sier Enger til avisen.

Det har tatt Yara 10 år og 100 millioner kroner å utvikle renseteknologien. Enger avviser at det er profittårsaker som gjør at han vil ha mer blest om katalysatoren, og sier de har lite å hente økonomisk på dette.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.