Yara-styret kvitter seg med Haslestad

Konstituerer ny konsernsjef.

Yara-styret kvitter seg med Haslestad
Yara Porsgrunn dominerer industriområdet på Herøya med store fabrikasjonsanlegg, lagerområder, siloer og utskipingshavn. Bilde: Yara International ASA

Etter at Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg først sa ja og deretter trakk seg som ny Yara-sjef, har styret i gjødselselskapet nå utnevnt Torgeir Kvidal som konsernsjef.

Det skjer fra og med i dag, og dermed er Jørgen Ole Haslestad definitivt ute av Yara.

Fusjonsforstyrrelse

Selskapet har vært i forhandlinger med amerikanske CF Industries om fusjon.

Det er antatt at fusjonsdiskusjonen kom overraskende på Svein Richard Brandtzæg, som derfor gikk fra Yara-avtalen og fortsetter som Hydro-sjef.

Yaras styreleder Leif Teksum sier at samtalene med CF Industries fortsetter, men uten Haslestad.

– Yaras styre har konkludert med at Haslestad ikke er den rette til å lede selskapet framover, blant annet i lys av fusjonssamtalene med CF Industries. Kvidal leder forhandlingene, med støtte fra styret og især fra meg som styreleder. Haslestad ville ikke ha en rolle i et eventuelt fusjonert selskap, sier styreleder Teksum i en pressemelding.

Les også: Yara gjør storoppkjøp i Brasil

Økonomibakgrunn

Torgeir Kvidal (født 1965) har vært finansdirektør i Yara siden mai 2012 og var konserndirektør med ansvar for Supply & Trade fra 2011 til 2012.

Kvidal ble ansatt i Norsk Hydro i 1991, og er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole (NHH).

Haslestad takkes av styrelederen for innsatsen som tidligere styremedlem og fra 2008 til nå som konsernsjef. – Yara har hatt betydelig framgang under Haslestads ledelse, sier Teksum.

Hydro-glede

I Hydro ble meldingen om at Brandtzæg trakk oppsigelsen og fortsetter som konsernsjef veldig godt mottatt i slutten av forrige måned.

Han uttalte da:

– Jeg har konkludert med at de mest spennende og givende utfordringene finnes nettopp her i Hydro. Hydros kommersielle og operasjonelle posisjon, sammen med den beste arbeidsstokken i aluminiumindustrien, gir grunnlag for en framtid som jeg ønsker å være en del av.

Gjødselgigant

Yara International med hovedkontor i Norge, hadde i 2013 en omsetning på 85,1 milliarder kroner og 9.759 ansatte. Selskapet solgte 23,7 millioner tonn gjødsel og 9 millioner tonn andre industriprodukter.

Selskapet har aktiviteter i 50 land og selger gjødselprodukter til kunder i 150 land. Største produksjonssted for fullgjødsel (NPK) er på Herøya ved Porsgrunn.

CF Industries er store i USA, der Yara sliter med å komme inn på markedet. En fusjon vil gi det nye selskapet en global sterk posisjon.

Les også:

Yara bygger ammoniakkfabrikk i USA

Yara satser på eksosrensing til sjøs