INDUSTRI

Yara-styret kvitter seg med Haslestad

Konstituerer ny konsernsjef.

Yara Porsgrunn dominerer industriområdet på Herøya med store fabrikasjonsanlegg, lagerområder, siloer og utskipingshavn.
Yara Porsgrunn dominerer industriområdet på Herøya med store fabrikasjonsanlegg, lagerområder, siloer og utskipingshavn. Bilde: Yara International ASA
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
7. okt. 2014 - 10:06

Etter at Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg først sa ja og deretter trakk seg som ny Yara-sjef, har styret i gjødselselskapet nå utnevnt Torgeir Kvidal som konsernsjef.

Det skjer fra og med i dag, og dermed er Jørgen Ole Haslestad definitivt ute av Yara.

Fusjonsforstyrrelse

Selskapet har vært i forhandlinger med amerikanske CF Industries om fusjon.

Det er antatt at fusjonsdiskusjonen kom overraskende på Svein Richard Brandtzæg, som derfor gikk fra Yara-avtalen og fortsetter som Hydro-sjef.

Yaras styreleder Leif Teksum sier at samtalene med CF Industries fortsetter, men uten Haslestad.

– Yaras styre har konkludert med at Haslestad ikke er den rette til å lede selskapet framover, blant annet i lys av fusjonssamtalene med CF Industries. Kvidal leder forhandlingene, med støtte fra styret og især fra meg som styreleder. Haslestad ville ikke ha en rolle i et eventuelt fusjonert selskap, sier styreleder Teksum i en pressemelding.

Les også: Yara gjør storoppkjøp i Brasil

Økonomibakgrunn

Torgeir Kvidal (født 1965) har vært finansdirektør i Yara siden mai 2012 og var konserndirektør med ansvar for Supply & Trade fra 2011 til 2012.

Kvidal ble ansatt i Norsk Hydro i 1991, og er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole (NHH).

Haslestad takkes av styrelederen for innsatsen som tidligere styremedlem og fra 2008 til nå som konsernsjef. – Yara har hatt betydelig framgang under Haslestads ledelse, sier Teksum.

Hydro-glede

I Hydro ble meldingen om at Brandtzæg trakk oppsigelsen og fortsetter som konsernsjef veldig godt mottatt i slutten av forrige måned.

Han uttalte da:

– Jeg har konkludert med at de mest spennende og givende utfordringene finnes nettopp her i Hydro. Hydros kommersielle og operasjonelle posisjon, sammen med den beste arbeidsstokken i aluminiumindustrien, gir grunnlag for en framtid som jeg ønsker å være en del av.

Gjødselgigant

Yara International med hovedkontor i Norge, hadde i 2013 en omsetning på 85,1 milliarder kroner og 9.759 ansatte. Selskapet solgte 23,7 millioner tonn gjødsel og 9 millioner tonn andre industriprodukter.

Selskapet har aktiviteter i 50 land og selger gjødselprodukter til kunder i 150 land. Største produksjonssted for fullgjødsel (NPK) er på Herøya ved Porsgrunn.

CF Industries er store i USA, der Yara sliter med å komme inn på markedet. En fusjon vil gi det nye selskapet en global sterk posisjon.

Les også:

Yara bygger ammoniakkfabrikk i USA

Yara satser på eksosrensing til sjøs  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.