NYETEKNOLOGIER

'X' kan avslutte jakten på autisme-gener

VIKTIG DEL: Kanskje ligger årsaken til autisme i mutasjoner som påvirker nervecellenes utvikling i hippocampusen (merket grønn).
VIKTIG DEL: Kanskje ligger årsaken til autisme i mutasjoner som påvirker nervecellenes utvikling i hippocampusen (merket grønn). Bilde: JHU

Autisme er rundt fire ganger så vanlig blant gutter som jenter. Det antyder at mutasjoner på X-kromosomet kan ha innvirkning, siden gutter mangler et andre X-kromosom som kan kompensere for genetiske uregelmessigheter.

Tidligere studier har identifisiert flere hundre gen-kandidater, men ingen avgjørende sammenheng med en spesiell mutasjon.

L10-protein

Nå har imidlertid en 15 år lang internasjonal studie idenitfisert to forskjellige mutasjoner av det samme X-kromosomgenet. Disse mutasjonene er koblet til autisme i to familier som ikke er beslektet, skriver New Scientist.

Genet koder et protein kalt L10, og er en vital bestanddel i ribosomer, som er strukturene som bygger proteiner. L10 blir mest aktivt produsert i hippocampusen, som er en del av hjernen med stor betydning for lagring av hukommelse og læring, samt enkelte sosiale og emosjonelle funksjoner.

Ikke endelig

Sabine Klauck ledet forskningsprosjektet. Hun jobber ved avdelingen for molekylær genomanalyse i det tyske kreftforskningssenteret ( DKFZ) i Heidelberg.

Hun sier mutasjonene er sjeldne, og ikke funnet hos andre pasienter i forsøket. Men de gjør det mulig å se en viktig linje, hvor forskjellige genetiske mangler fører til forskjellige typer autisme.

Essi Viding, fra University College London ( UCL), sier funnene stemmer godt i forhold til oppbygningsmessige hjerneendringer som sees hos autister, men påpeker at mange andre gener også vil påvirke resultatet.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.