OLJE OG GASS

Wintershall skuffet over Yme

Har fjernet skandaleprosjektet fra produksjonsmålene.

Wintershall nevner ikke Yme når de snakker om planene på norsk sokkel. – Vi er skuffet, sier direktør.
Wintershall nevner ikke Yme når de snakker om planene på norsk sokkel. – Vi er skuffet, sier direktør.
30. aug. 2012 - 13:01

Stavanger: Under en pressekonferanse på ONS torsdag presenterte det tyske oljeselskapet Wintershall sine planer for videre satsing på norsk sokkel. Selskapet skal investere to milliarder euro, tilsvarende omtrent 15 milliarder kroner, i leting og feltutbygging i Norge og Storbritannia frem til 2015.

Omfattende planer til tross, så nevner ikke Wintershall Yme-prosjektet en eneste gang i sine planer for norsk sokkel.

Les også: Sevan har Yme-løsning klar

Jobber med å finne løsninger

Selskapet er partner i skandaleprosjektet med 10 prosent andel. Styreleder i Wintershall, Martin Bachmann, sier til Teknisk Ukeblad at de prøver å rydde opp i prosjektet.

–  Det er ikke til å legge skjul på at alle er skuffet over Yme. Vi jobber nå sammen med operatøren med å finne løsninger og planlegge veien videre. En løsning vil foreligg innen utgangen av året, sier Bachmann.

Les også: Disse prosjektene sprekker med 40 milliarder

Evakuert plattform

Yme-plattformen er i øyeblikket evakuert i Nordsjøen, og plattformens skjebne er usikker. Alle piler peker i retning av at den kommer til å bli tauet tilbake til land. Det er problemer med sprekker i bærekonstruksjonen av plattformen, sveisesømmene og den såkalte groutingen, som er betongblandingen som binder bena på plattformen fast til stålkassen den står på.

Det polske selskapet Lotos, som også er partner i Yme, har tidligere sagt til Reuters at de vurderer å selge seg ut av Yme-prosjektet.

Les også: Yme kan bli tauet til land

Dedikert

Bachmann i Wintershall sier at de er dedikert til å få prosjektet i gang.

– Vi kan ikke kommentere hva slags intensjoner Lotos har, men vi er dedikert til å få prosjektet fullført.

Les også: Yme kan bli totalskadd i høststorm

– Fjernet fra målene

Når blir produksjonsstart?

– Vi har fjernet Yme fra våre produksjonsmål. Det er for usikkert å si når det kan skje, og derfor har vi ikke satt noen dato.

Betyr det at prosjektet kan bli skrinlagt?

– Vi er som sagt dedikert til å få gjennomført prosjektet.

Store planer

Nå vil Wintershall fokusere på sine øvrige funn på sokkelen, nemlig Maria og Skarfjell. Maria-funnet er regnet som ett av de største i Norge i 2010 med et ressursestimat på 120 millioner fat olje, og 2 til 5 milliarder Sm3 gass. Som en del av utbyggingsplanene undersøker selskapet nå om det skal være en selvstendig utbygging eller en subsea-tilknytning til Heidrun eller Kristin-plattformen. Produksjonsstart er satt til 2017.

Selskapet ser også store muligheter for sitt Skarfjell-funn, som ble gjort i mars i år. Funnet er beregnet til å være mellom 60 og 160 millioner fat utvinnbar olje.

Selskapet skal bore flere avgrensningsbrønner på Skarfjell i 2013 forå bekrefte om funnet er kommersielt, og om det finnes ytterligere ressurser.

 

Les også:

Jobber med ny Yme-løsning

Yme kan bli skiftet ut

Yme-partner utsetter produksjonsstart  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.