FORSVAR

Wagner-gruppen hevder å ha inntatt russiske byer

Leiesoldater fra Wagner-gruppen skal ha tatt kontroll over alle militære anlegg i de to russiske millionbyene Rostov-na-Donu og Voronezj.

Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin (bildet) er en forræder som har forledet leiesoldatene under sin kommando, sier president Vladimir Putin.
Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin (bildet) er en forræder som har forledet leiesoldatene under sin kommando, sier president Vladimir Putin. AP / NTB
24. juni 2023 - 09:56

Rostov-na-Donu ligger rundt 1300 kilometer sør for Moskva, og bilder fra byen viser væpnede menn utenfor offentlige bygninger.

Wagner-gruppens sjef Jevgenij Prigozjin hevder at hans menn kontrollerer alle militære anlegg i byen, inkludert de russiske regjeringsstyrkenes hovedkvarter og flyplassen. Dette er ikke bekreftet fra annet hold.

I en videomelding på Telegram sier Prigozjin at hans soldater vil innta Moskva dersom ikke Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu forsvarssjef Valerij Gerasimov kommer til Rostov-na-Donu for å møte ham.

Lørdag formiddag lokal tid opplyste en russisk sikkerhetskilde til Reuters at Wagner-soldater også hadde tatt kontroll over alle militære anlegg i byen Voronezj, som ligger drøyt 500 kilometer sør for Moskva.

Vil styrte ledelsen

Militærbloggere meldte lørdag at russiske spesialstyrker har tatt seg inn i Wagner-gruppens hovedkvarter i St. Petersburg.

President Vladimir Putin gjorde det i en TV-tale samtididg klart at han ikke vil tillate borgerkrig i Russland og at landets regjeringshær har fått vide fullmakter til å slå ned opprøret.

Putin kalte videre Prigozjin en forræder som har ført leiesoldatene under sin kommando bak lyset. Han oppfordret videre det russiske folk til å stå sammen mot trusselen og sa at alle som

Vis mer

gjør væpnet motstand vil bli sett på som forrædere.

– Jeg krever at det blir en slutt på disse kriminelle handlingene, sa Putin.

– Jeg vil gjøre alt for å beskytte Russland og landets grunnlov, la han til.

Trusler

 NATOs Generalsekretær Jens Stoltenberg deltar på den årlige sikkerhetskonferansen i München.
Foto: Javad Parsa / NTB
Les også

Ingen planer om å sende styrker til Ukraina

Prigozjin la natt til lørdag ut flere lydmeldinger der han sverget på at Wagner-gruppens 25.000 leiesoldater vil styrte den russiske militærledelsen.

Videre truer han med at de vil «knuse alle» som forsøker å stanse dem og at de er villige til å ofre livet i kamp mot de russiske regjeringsstyrkene.

– Vi dør for det russiske folk, sier han.

Prigozjin hevder også at Wagner-soldatene har skutt ned et russisk militærhelikopter. Dette er ikke bekreftet av andre kilder.

Antiterrortiltak

Russiske myndigheter har innført strenge sikkerhetstiltak i Moskva som følge av truslene fra Prigozjin.

– For å hindre mulige terrorhandlinger i Moskva og Moskva-regionen er det innført et anti-terrorregime, heter det i en kunngjøring fra den russiske anti-terrorkomiteen.

I morgentimene lørdag patruljerte pansrede kjøretøy i Moskvas gater, og også ved nasjonalforsamlingen kunne det sees militære kjøretøy.

Ifølge NetBlocks, som overvåker tilgangen til internett i verden, er det også innført restriksjoner på dette. Mange russiske brukere var i morgentimene lørdag blokkert fra å benytte nettsteder som Google.

Kraftige anklager

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, her under en tidligere pressekonferanse, forsikrer om at mer støtte er på vei til Ukraina.
Les også

– Vi kommer til å vinne

Fredag kom Prigozjin med voldsomme utfall mot ledelsen i Moskva og anklaget dem blant annet for å ha beordret angrep mot hans menn. Det er ikke bekreftet at slike angrep har funnet sted.

Prigozjin varslet også at hans soldater ville «marsjere for rettferdighet», men understreket at de ikke planla noe statskupp.

Det russiske forsvarsdepartementets svar var at Prigozjins anklager «ikke er i samsvar med virkeligheten og utgjør en informasjonsmessig provokasjon».

Den russiske sikkerhetstjenesten FSB har nå åpnet sak mot Prigozjin for å ha oppfordret til væpnet opprør. De oppfordrer Wagner-soldater til å pågripe ham, ifølge uttalelse som ble gjengitt av russiske nyhetsbyråer natt til lørdag.

Forsvaret følger situasjonen tett

Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) er tilbakeholdne med å kommentere den pågående situasjonen i Russland.

– Vi følger situasjonen tett. Utover det ønsker jeg ikke å si noe mer foreløpig, sier talsperson Jonny Karlsen til NTB.

Leiesoldater i Wagner-gruppen skal ha tatt kontroll over alle militære anlegg i de to russiske millionbyene Rostov-na-Donu og Voronezj lørdag.

Russlands president Vladimir Putin kaller Wagner-gruppens leder Jevgenij Prigozjin en forræder som har ført leiesoldatene under sin kommando bak lyset.

Kritiske timer

– I løpet av de neste timene vil lojaliteten til de russiske sikkerhetsstyrkene, og særlig den russiske nasjonalgarden, være nøkkelen til hvordan denne krisen utspiller seg, skriver Storbritannias militære etterretningstjeneste i en oppdatering.

– Dette er den største utfordringen den russiske stat har stått overfor i nyere tid, heter det videre.

President Emmanuel Macron og flere andre europeiske ledere sier at de følger utviklingen i Russland «svært tett». Det gjør også Tysklands statsminister Olaf Scholz og Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

– Vi følger den dramatiske situasjonen i Russland nøye og er i nær kontakt med ambassaden i Moskva. Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til Russland, sier hun til NTB.

Zaporizjzja atomkraftverk sør i Ukraina er Europas største og har vært okkupert av russiske styrker siden mars 2021. IAEA-sjef Rafael Grossi advarer nå om at faren for ødeleggelser øker etter den siste tidens mange droneangrep mot anlegget.
Les også

IAEA: Faren for ulykke øker ved ukrainsk atomkraftverk

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.