SAMFUNN

Vokter sykehusutstyret

Else Riise ved Rikshospitalet er elektroingeniør, men går i hvitt for å vekke tillit og gli inn i miljøet. Foto: Ragna Kronstad
Else Riise ved Rikshospitalet er elektroingeniør, men går i hvitt for å vekke tillit og gli inn i miljøet. Foto: Ragna Kronstad
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
20. des. 2004 - 08:00


Else Riise er utdannet ingeniør og har fagbrev som serviceelektroniker i tillegg.

Til sammen 12 år har hun vært ansatt på medisinsk-teknisk avdeling ved Rikshospitalet.

Sammen med sine kolleger har hun ansvar for 14 .000 apparater ved Rikshospitalet.

– Vi er åtte kolleger som deler på å ha hovedansvarsvakt. Det betyr at vi må kunne rykke ut utenom arbeidstid. Til sammen har vi hovedansvarsvakter seks-sju uker i året. For Else Riise og hennes kolleger betyr det at de må garantere å være ved sykehuset innen en time hvis det skulle oppstå situasjoner som ikke kan vente til dagen etter.

– Det er ingen planlagte operasjoner i julen, men det kan oppstå akutte situasjoner. F. eks. hvis en pasient er svært svak, er det bedre å fikse respiratoren vedkommende er koblet til enn å skifte til en ny. Også foreldre med barn i kuvøse kan få besøk av Else Riise. – Hvis en kuvøse skulle svikte, skifter vi ofte datamaskinen. Det er bedre enn å flytte barnet til en ny kuvøse.

På jobb ser Riise ut som en hvilken som helst sykepleier, bare navneskiltet avslører henne: – Vi går i hvitt for å vekke tillit. Vi bruker dessuten mye tid til å forklare pårørende hva vi gjør, slik at de ikke skal bli nervøse, forteller hun.

Maskin sender SMS

Denne julen er det aller størst sjanse for at MR-maskinen vil ødelegge julefreden. Maskinen som bruker moderne røntgenologiske teknikker for billedframstilling av indre organer blant annet, er svært sensibel og varsler med en gang den får problemer.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Når det er er noe galt, får jeg en SMS direkte fra maskinen, forklarer Riise.

Tekstmeldingen går først til et responssenter i USA før det viderekobles til vakttelefonen min. MR-scanneren er koblet til fabrikkens alarmsentral.

- Ved alarm, genereres en epost som går direkte til en rekke mottakere, blant annet som mobilpost til vakttelefonen min.

Magnetfeltet i MR-maskinen må hele tiden ha en stabil temperatur og må derfor kjøles ned konstant.

- Krasjer maskinen, vil det ta lang tid før den er driftsklar igjen. Det betyr to-tre ukers pasientkø, forklarer Riise.

Klart hode

Medisinsk-teknisk avdeling har en egen database med oversikt over alle apparatene på huset, i tillegg til et helt bibliotek med brukermanualer.

– Det hender vi ringer til hverandre når vi rykker ut etter arbeidstid for vi har alle våre spesialiteter. For å kunne få stilling som hovedansvarsvakt må man ha jobbet ved Rikshospitalet i to år og må ha fått samtykke fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap for å reparere medisinsk-teknisk utstyr.

– Jeg føler jeg har oversikt nå og føler meg trygg i jobben, sier Riise Hun mener at ofte er det bare et klart hode som trengs: – Ved programvareprobemer kan bare det å restarte på en kontrollert måte hjelpe.

Et av de mest spesielle oppdragene Riise har vært på var å skru fast en lampe under operasjon. – Lampen over operasjonsbordet begynte å sive over bordet. Legene visste at operasjonene ville vare lenge, så de ville ikke vente med å fikse lampene. Jeg måtte da stramme skruene mens pasienten lå under meg. Jeg var redd for å miste lokket for å si det sånn, ler hun.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.