OFFSHORE

Vinyl slår ut maling

Anders J. Steensen
18. feb. 2004 - 11:14

Vinyl blir stadig mer aktuelt - ikke i grammofonplater, men som erstatning for maling.

Vinylfilm har lenge blitt brukt som tapet, gulvbelegg og på busser og drosjer istedenfor lakk.

Nå viser utførlig tester at vinylfilm også er godt egnet på skip og offshoreinstallasjoner.

Vedlikeholdskostnadene for korrosjonsbeskyttelse kan reduseres 50-70 prosent for området dekket av vinylfim, avhengig av hvor den er brukt.

- Fordelen med vinylfilm er at den er tett. I tillegg er den svært miljøvennlig. I motsetning til maling avgir ikke vinylfilm giftige gasser når den limes på overflatene, forteller administrerende direktør Leif Eric Caspersen i Orca Maritime.

Firmaet sitter på verdensomspennende rettigheter for bruk av vinylfilm som erstatning for maling på skip og offshoreinstallasjoner. Selve vinylfimen produseres i Italia.

Rene tilfeldigheter medførte at vinylfilm ble tatt i bruk som korrosjonshindrende maling på skip og offshoreinstallasjoner.

Tom Bentsen fra malingbyen Sandefjord, drev innen reklame. Slik fikk han høre om å bruke film på skipssider, enten som firmanavn eller som logoer. Han oppdaget at på de stedene hvor han brukte vinylfilm, fantes det ikke korrosjon.

Vinylfilmen beskyttet stålskottene svært godt. Så da var ikke veien lang før han så på muligheten av å bruke vinylfilmen på langt større flater. Han kontaktet produsenten og startet med å utvikle et marked.

På Norsk Hydros Brage-plattform er en vegg blitt dekket med vinylfilm. Den har hittil stått i fem år uten synlige skader og uten at det kan påvises korroderte områder.

- Vi regner med at en slik vegg kan holde i minst 12 år, uten at det er behov for å lege nytt belegg, sier Caspersen. Han nevner at de også ser på vinylfilm som et alternativ til maling på rør.

- Filmen er særlig nyttig på hurtigbåter. Det sparer vekt og beholder fargen. På aluminium kan den limes direkte uten grunning. Dermed er den lettere å legge, forteller mannen fra Jotun-byen.

Orca Maritime arbeider også med å finne en metode hvor vinylfilmen kan brukes som bunnstoff.

- Da vil vi virkelig kunne oppnå store miljøbesparelser, påpeker Caspersen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.