KRAFT

Vindturbiner stoppet av vind

HISTORISK: For første gang måtte danske vindmøller stoppes. De produserte så mye elektrisitet at nettet nesten brøt sammen ved inngangen til 2007.
HISTORISK: For første gang måtte danske vindmøller stoppes. De produserte så mye elektrisitet at nettet nesten brøt sammen ved inngangen til 2007. Bilde: colourbox.com
Mona StrandeMona StrandeJournalist
2. jan. 2007 - 16:29

Vinden var så kraftig både i Jylland og på Fyn da vi gikk inn i det nye året, at 400 vindturbiner måtte stanses for å forhindre sammenbrudd.

Enorm produksjon

Nyttårs-stormen førte til å stor strømproduksjon at el-nettet stod i fare for å bryte sammen, så Energinet måtte for første gang beordre full stopp for at ikke hele vestkysten skulle bli uten strøm.

Nyttårsnatten var produksjonen av elektrisitet fra vindenergi så stor som hele det Vestdanske el-forbruket - i tillegg til 250 MW til eksport.

Eksportkappløp

Dermed var produksjonen i ferd med å overskride både forbruk og eksport, noe som medfører at nettet bryter sammen.

Etter å ha stoppet produksjonen ved sentrale kraftverk, og en stor innsats for å få sendt mest mulig elektrisitet til Norge og Sverige, ble danskene til slutt nødt til å stoppe vindturbinene. De hadde ikke lenger noe sted å gjøre av alt som ble produsert.

Vindturbinene stod stille fra klokken fire natt til første nyttårsdag, og ble ikke startet igjen før klokken 10. Det tilsvarte cirka 200 MW, skriver danske Ingeniøren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.