KRAFT

Vindturbiner knuser flaggermuslunger

TÅLER IKKE TRYKKET: Flaggermus som flyr nær vindkraftparker får indre blødninger.
TÅLER IKKE TRYKKET: Flaggermus som flyr nær vindkraftparker får indre blødninger. Bilde: colourbox.com
Jannicke Nilsen
28. aug. 2008 - 15:24

Hele 60 prosent av alle fugler og dyr med vinger som dør etter et møte med en vindturbin, er flaggermus.

Årsaken har så langt vært et mysterium, fordi flaggermus er kjent for å ha gode evner til å bedømme avstanden til andre flygende objekter på grunn av en medfødt evne til ekkolokalisering.

Nå har imidlertid en canadisk forskergruppe ved University of Calgary kommet fram til en plausibel forklaring, skriver magasinet Newscientist.

Trykkfall

En av årsakene til at mange flaggermus dør er at de kan oppleve et plutselig trykkfall i lungene når de flyr forbi en vindturbin.

Forskerne stusset over at bare halvparten av de 188 døde flaggermusene de samlet inn under vindturbiner hadde bruddskader.

Samtidig hadde hele 90 prosent indre blødninger, tilsvarende de skadene dykkere får i lungene når de utsettes for hurtig dekompresjon.

Fugler mer robuste

Kun åtte prosent hadde bruddskader og ingen indre blødninger, slik tilfellet ofte er når fugler støter sammen med vindturbinens rotorblader.

Fugler slipper slike skader, da de har et mer robust og særegent åndedrettsystem enn pattedyr.

– Påvirker økosystemer

Ifølge forsker Erin Baerwald kan vindmøller påvirke flaggermusbestanden i så stor grad at det vil ha innflytelse på hele økosystemer. En av årsakene er at flaggermus er trekkende dyr.

– De flaggermusene vi har undersøkt, er dyr som trekker sørover. Hvis flaggermus drepes i Canada, kan det påvirke økosystemer så langt vekk som Mexico, sier Baerwald ifølge magasinet.

Les mer om forskningen her.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.