ENERGI

Fylkesmannen opphever Frøyas vedtak: Trønderenergi får bygge vindmøller likevel

Kraftselskapet har startet byggingen før dispensasjonen utløp, slår Fylkesmannen fast.

Demonstranter hindret oppstart av byggingen av Frøya vindkraftverk. Deretter sa kommunestyret stopp. Nå har Fylkesmannen opphevet vedtaket.
Demonstranter hindret oppstart av byggingen av Frøya vindkraftverk. Deretter sa kommunestyret stopp. Nå har Fylkesmannen opphevet vedtaket. Foto: Ronny Dybdahl/NTB Scanpix
10. mai 2019 - 11:04

«Fylkesmannen konkluderer med at dispensasjon fortsatt er gyldig, da man mener at Trønderenergi har gjort det som med rimelighet kan kreves for å få satt i gang arbeidet innen fristen», skriver Fylkesmannen i Trøndelag i en pressemelding

– Vi har ikke vurdert om det skal være vindmøller på Frøya eller ikke – det er ikke vår oppgave. Det vi har vurdert er om Trønderenergi har satt i gang arbeidet i tide. Vår vurdering er at selskapet var i gang med forberedelser og planer innen fristens utløp, men at de ble hindret av demonstranter i å starte det selve fysiske byggearbeidet, skriver leder for juridisk seksjon, Kjetil Ollestad hos Fylkesmannen i Trøndelag.

Lars Johan Andresen, CEO Siemens Mobility. På Camp Nyland, Bane Nor. Presenterer robot og samarbeid med Railway Robotics.
Les også

Fulgte drømmen: : – Hadde kanskje litt vel høye ambisjoner

Vil starte opp arbeidet igjen

Fylkesmannens vedtak er endelig og kan ikke påklages videre i forvaltningen.

Kommunikasjonsdirektør i Trønderenergi, Bengt Eidem. <i>Foto:  Trønderenergi</i>
Kommunikasjonsdirektør i Trønderenergi, Bengt Eidem. Foto:  Trønderenergi

– Vi er glade for at fylkesmannen er så tydelig i vår favør. Trønderenergi har nå fått den nødvendige avklaringen vi trenger for å starte opp arbeidet igjen med byggingen av Frøya vindpark. Hvor fort det kan skje må vi komme tilbake til, sier kommunikasjonsdirektør Bengt Eidem.

Han mener at Fylkesmannen i praksis sier det samme som Frøya kommunes egen advokat og rådmann.

– Det er svært viktig at næringsaktører og investorer har forutsigbarhet for at investeringer og arbeid med konsesjonsgitte prosjekter lar seg realisere, til tross for motstand og sivil ulydighet, sier Eidem.

Easee fikk negativt svar fra svenske myndigheter på sin utbedringsplan.
Les også

Easee fikk nytt nei fra Sverige

Taper en halv million hver dag

Trønderenergi har tidligere oppgitt at de taper en halv million kroner hver dag på utsettelsen, på grunn av kontrakter de har inngått med leverandører og entreprenører. I tillegg kommer interne kostnader.

De har vært tydelige på at denne regningen kan bli sendt videre til Frøya kommune. Samlet kan det bli snakk om et krav i hundremillionersklassen.

Det er nå 40 dager siden byggearbeidene var planlagt å starte.

– Det ugyldige kommunale vedtaket har påført prosjektet flere ukers kostbar forsinkelse. Vi må komme tilbake til både beløp og hvordan vi håndterer dette opp Frøya kommune, sier Eidem til TU.

Debatt på lanseringen av Forbrukerrådets rapport om generativ kunstig intelligens, 2023.
Les også

Nikolai Astrup ønsker å delprivatisere Statkraft

Gravemaskiner og grus brukt som bevis

I mars 2016 ga Frøya kommune Trønderenergi dispensasjon etter plan- og bygningsloven, noe som åpnet for utbygging av vindmøller. Dispensasjonen er gyldig i tre år, altså måtte arbeidet ha startet innen søndag 7. april 2019.

Men fordi arbeidet ble hindret av demonstranter, skjedde ikke det. I midten av april stemte flertallet i kommunestyret på Frøya for å trekke tilbake dispensasjonen og stanse Trønderenergis utbygging.

Trønderenergi klagde på vedtaket, og får nå medhold fra Fylkesmannen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Berit Flåmo, ordfører på Frøya (Ap). <i>Foto:  Frøya kommune</i>
Berit Flåmo, ordfører på Frøya (Ap). Foto:  Frøya kommune

«Vi mener videre at utbygger her har gjort det som med rimelighet kan kreves for å få satt i gang arbeidet innen 3-årsfristen (...)». «Vi finner det klart at tiltakshaver ville ha begynt gravingen hvis det ikke hadde vært for demonstrantene», skriver Fylkesmannen.

Fylkesmannen viser til at at det var betydelig aktivitet på stedet før fristen løp ut. «Det ble plassert ut gravemaskin og det fant sted kjøring med lastebiler med grus», skriver Fylkesmannen i vedtaket. 

– Vi har ikke rukket å sette oss ordentlig inn i vedtaket ennå, men vi skal ha kommuneadvokaten med oss og gå gjennom, og ta en vurdering på hvordan vi forholder oss til dette, sier Frøya-ordfører Berit Flåmo (Ap) til lokalavisa Hitra-Frøya.

 

Statssekretær Even Tronstad Sagebakken (t.v.) i Nærings- og fiskeridepartementet berømmer Rederiforbundet og administrerende direktør Harald Solberg for å rapportere norsk flåtes CO2-tall.
Les også

Rederiforbundet får skryt for CO2-tall: – Blir lagt merke til internasjonalt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.